You are here
Home > QB Subjectwise > Part 405 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 405 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: In the following questions, you have a brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Earth is the only planet so far known with the suitable environment for sustaining life. Land, water, air, plants and animals are the major components of the global environment. Population, food and energy are the three fundamental problems facing mankind. Unemployment, inflation, crowding, dwindling resources and pollution are all due to the factors like increasing population, high standard of living, deforestation, etc. Man has been tampering with the Ecosphere for a very long time and is forced to recognize that environmental resources are scarce. Environmental problems are really social problems. They begin with people as cause and end with people as victims. Unplanned use of resources has resulted in the depletion of fossils, fuels, pollution of air and water, deforestation which has resulted in ecological imbalance and draining away of national wealth through heavy expenditure on oil and power generation.

Q1. Increasing population causes
(a) unemployment and crowding
(b) inflation and pollution
(c) dwindling resources
(d) unemployment, inflation, crowding, dwindling resources and pollution
Ans: (d) unemployment, inflation, crowding, dwindling resources and pollution

Q2. National wealth is drained away by spending heavily on
(a) power generation.
(b) fuels.
(c) water and power generation.
(d) oil and power generation.
Ans: (d) oil and power generation

Q3. The three major components of the global environment are
(a) food, energy and population.
(b) high standard of living, crowding and inflation.
(c) land, water and air.
(d) plants, animals and mankind.
Ans: (c) land, water and air

Q4. Depletion of fossils and fuels, pollution of air and water and deforestation will never occur in case of
(a) improper use of resources.
(b) planned use of resources.
(c) unplanned use of resources.
(d) over use of resources.
Ans: (b) planned use of resources

Q5. We face the three fundamental problems that are
(a) inflation, deforestation and unemployment.
(b) population, deforestation and energy.
(c) population, inflation and food.
(d) population, food and energy.
Ans: (d) population, food and energy
Directions: In the following questions, you have a brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. As the rulers of the planet, humans like to think that it is the large creatures who will emerge victorious from the struggle for survival. However, nature teaches us the opposite: it is often the smallest species which are the toughest and most adaptable. A perfect example is the hummingbird, which is found in the Americas. One species of hummingbird known as the bee hummingbird ranks as the world’s smallest and lightest bird and it is barely visible when it is in flight. Hummingbirds are the only birds that can fly backwards. They feed mainly on the nectar of flowers, a liquid that is rich in energy. Nectar is an ideal food source, for hummingbirds need an incredible amount of energy to sustain their body metabolism. A hummingbird’s wings flap at a rate of about 80 times per second and its tiny heart beats more than 1000 times per minute. This is why they must consume relatively large quantities of food. In the course of a day, a hummingbird consumes about half its body weight in nectar.

Q6. Which of the following statements about the bee hummingbird is true ?
(a) It could fly high beyond the clouds.
(b) It cannot be seen when it is in flight.
(c) It is obviously visible when it flies.
(d) It escapes our sight when it is in flight.
Ans: (b) It cannot be seen when it is in flight.

Q7. Hummingbirds need a lot of energy in order to
(a) sustain a steady rhythm of heartbeat
(b) win in the struggle for survival
(c) maintain their body metabolism
(d) flap their wings and fly backwards
Ans: (c) maintain their body metabolism

Q8. The hummingbirds are exclusive in the sense that
(a) they consume half their body weight every day
(b) they can fly backwards
(c) they subsist only on nectar
(d) their pulse rate is more than 1000 per minute
Ans: (b) they can fly backwards

Q9. The word incredible in the passage means
(a) unbelievable (b) phenomenal
(c) tremendous (d) inexhaustible
Ans: (c) tremendous

Q10. Nature has made man realize the fact that
(a) humans who rule the planet are the most powerful beings on Earth
(b) the largest and the smallest species are equally tough and strong
(c) the large creatures emerge victorious from the struggle for survival
(d) the smallest creatures are the toughest and most adaptable
Ans:
(d) the smallest creatures are the toughest and most adaptable
Directions: In the following questions, you have a passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (Peter Pan is a character created by Scottish novelist and playwright JM Barrie. A mischievous boy who can fly and who never ages, Peter Pan spends his neverending childhood adventuring on the small island of Neverland as the leader of his gang the Lost Boys, interacting with mermaids, Native Americans, fairies, pirates, and occasionally ordinary children from the world outside of Neverland. In addition to two distinct works by Barrie, the character has been featured in a variety of media and merchandise, both adapting and expanding on Barrie’s works. Peter Pan first appeared in a section of The Little White Bird, a 1902 novel written by Barrie for adults. The character’s bestknown adventure debuted on 27 December 1904, in the stage play Peter Pan, or The Boy Who Wouldn’t Grow Up. The play was adapted and expanded somewhat as a novel, published in 1911 as Peter and Wendy.

Q11. What are the other activities of Peter Pan, the ageless boy who can fly ?
(a) Interacting with ordinary children from outside Neverland
(b) Interacting with fairies and mermaids
(c) Interacting with J. M. Barrie
(d) Interacting with mermaids, native Americans, fairies, and ordinary children from outside Neverland
Ans: (d) Interacting with mermaids, native Americans, fairies, and ordinary children from outside Neverland

Q12. Peter and Wendy was a _______.
(a) play (b) novel
(c) shortstory (d) film
Ans: (b) novel

Q13. J. M. Barrie’s creation, Peter Pan, featuredin addition to play in _______.
(a) novels
(b) novels, media and merchandise
(c) media and merchandise
(d) None of the above
Ans: (b) novels, media and merchandise

Q14. Mermaids are legendary aquatic creatures with
(a) body of a fish and tail of a spaniel
(b) body of a woman and tail of a spaniel
(c) body of a woman and tail of a fish
(d) body of spaniel and tail of a fish
Ans: (c) body of a woman and tail of a fish

Q15. The stage play Peter Pan was performed in:
(a) 1902 (b) 1911
(c) 1904 (d) 1912
Ans:
(c) 1904
Directions: In the following questions you have a brief passage with five questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (The Baxter house is located at the end of the street. This house sits farther back from the curb than the other houses. It is almost difficult to see from the road without peering behind the deformed oak tree that has obscured it for years. Even so, the Baxter house stands out from the other houses on the street. It is tall and white. However, this white is no longer pristinely white, but a dingy greyish cream colour. Long vines hang from the tattered roof. The Baxter house is two storeys tall and has a large yard in the back that has never been mowed. The other houses on the street are a mere one storey and have been painted a variety of colours. The newer, single storey properties all appear to have been built around the same time; the yards mostly being of the same size, and the houses appearing to be clones of one another. Aside from the Baxter house at the end, this street is a perfect slice of middle America. The inhabitants of the other houses wonder who lives in the ancient, dilapidated house at the end of the street.

Q16. What colour is the house ?
(a) A pristine white (b) A greyish cream
(c) A dingy white (d) A greyish white
Ans: (b) A greyish cream

Q17. Based on the context of the passage, choose the meaning of the word mowed.
(a) Watered (b) Grown
(c) Trimmed (d) Seeded
Ans: (c) trimmed

Q18. Why is it difficult to see the house from the road ?
(a) An oak tree obstructs the view
(b) Other houses obstruct the view
(c) The house is at the end of the street
(d) The house is behind the curb
Ans: (a) An oak tree obstructs the view

Q19. How do the houses appear ?
(a) To be close to one another
(b) To be apart from one another
(c) To be next to one another
(d) To be clones of one another
Ans: (d) To be clones of one another

Q20. How is the house described ?
(a) As old and sophisticated
(b) As new and sophisticated
(c) As old and dilapidated
(d) As old and dull
Ans:
(c) As old and dilapidated
Directions: In the following questions, you have a brief passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (Once upon a time, a businessman named Ray Kroc discovered a restaurant owned by two brothers. The restaurant served just four things: hamburgers, French fries, milk shakes and coca cola. But it was clean and inexpensive, and the service was quick. Mr. Kroc liked it so much that he paid the brothers so that he could use their idea and their name: McDonald’s. Beef, big business and fast service were the ingredients when Mr. Kroc opened his first McDonald’s in 1955. Four years later, there were 100 of them. Kroc knew Americans liked success. So he put signs saying how many millions of McDonald’s hamburgers people had bought. In just four years, the number was one hundred million. Now, there are more than 13,000 McDonald’s restaurants from Dallas to Paris and from Moscow to Beijing. Anyone who wants to open a McDonald’s must first work in one for a week. Then, they do a ninemonth training programme, in the restaurants and at “McDonald’s University” in Chicago. There they learn the McDonald’s philosophy: quality control, service, cleanliness and cheap prices. McDonald’s has strict rules, Hamburgers must be served before they are ten minutes old, and French fries, seven. McDonald’s has never stopped looking for new methods to attract customers, from drivein windows to birthday parties. Chicken, fish, salad and, in some places, pizza are now on the menu. McDonald’s in Holland even sells a vegetarian burger. Their international popularity shows they have found the recipe for success.

Q21. How did putting up signs of his success in America help Mr. Kroc?
(a) People could work in the outlets for a week
(b) People could apply for jobs
(c) Children would visit the outlets more
(d) Americans would encourage him and buy more hamburgers
Ans: (d) Americans would encourage him and buy more hamburgers

Q22. What made the restaurant popular?
(a) The servers were kind
(b) The ingredients used were genuine
(c) It was owned by two brothers
(d) It was clean and inexpensive
Ans: (d) It was clean and inexpensive

Q23. What is McDonald’s philosophy?
(a) Quality control, service, cleanliness and high prices
(b) Quality control, cleanliness and cheap prices
(c) Quality control, service and cheap prices
(d) Quality control, service, cleanliness and cheap prices
Ans: (d) Quality control, service, cleanliness and cheap prices

Q24. Who is McDonald’s named after?
(a) Two brothers unrelated to Mr. Kroc
(b) Two brothers related to Mr. Kroc
(c) Mr. Kroc’s two sons
(d) Mr. Kroc’s two brothers
Ans: (a) Two brothers unrelated to Mr. Kroc

Q25. Which statement is false ?
(a) McDonald’s is not innovative in their methods.
(b) McDonald’s is both a domestic and international food chain.
(c) McDonald’s is a rapidly growing food chain.
(d) McDonald’s is not a multicuisine restaurant.
Ans: (a) McDonald’s is not innovative in their methods.
Directions: In the following questions, you have two passages with 5 questions in each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (PASSAGEI We are living in the Age of Science. Everyday new inventions are being made for the good of humanity. The scientific inventions began after the Industrial Revolution of 1789. Within these 200 years, science has made a wonderful progress. The aeroplane is one of the most important inventions of science during the Modern Age. It is the fastest means of transport know so far. An aeroplane resembles a flying bird in shape. Inside there are seats for the passengers and a cabin for the pilot. This cabin is called a cockpit. It has an engine that is worked by petrol. It is all made up of metal and can fly at a very high speed. Before taking off it runs on the runway for some distance to gather speed. Then it suddenly hops up the earth and takes off.

Q26. The scientific invention began after the Industrial Revolution of ________.
(a) 1789 (b) 1889
(c) 1879 (d) 1779
Ans: (a) 1789

Q27. The cabin for the pilot is called a ________ .
(a) cubicle (b) cube
(c) cockpit (d) chamber
Ans: (c) cockpit

Q28. An aeroplane has an engine that is worked by
(a) diesel (b) petrol
(c) steam (d) gas
Ans: (b) petrol

Q29. The _________ is one or the most important inventions of science during the Modern Age.
(a) ship (b) aeroplane
(c) motor vehicle (d) train
Ans: (b) aeroplane

Q30. We are living in the ______ .
(a) Age of Inventions (b) Age of Industrialisation
(c) Modern Age (d) Age of Science
Ans:
(d) Age of science

Top
error: Content is protected !!