You are here
Home > QB Subjectwise > Part 404 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 404 – Reading Comprehension Previous Year Questions

PASSAGE – II Today perhaps your only association with the word ‘polio’ is the Sabin Oral Vaccine that protects children from the disease. Fiftyfive years ago, this was not so. The dreaded disease, which mainly affects the brain and the spinal cord, causes stiffening and weakening of the muscles, crippling and paralysis — which is why I am in a wheelchair today. If somebody had predicted, when I was born, that this would happen to me, no one would have believed it. I was the seventh child in a family of four pairs of brothers and sisters, with a huge 23-year gap between the first and the last. I was told that, unlike the others, I was so fair and brownhaired that I looked more like a foreigner than a Dawood Bohri. I was also considered to be the healthiest of the brood.

Q1. The narrator of the passage is a patient of
(a) diabetes. (b) cerebral attack.
(c) polio. (d) heart disease.
Ans: (c) polio

Q2. To say something about the future is to
(a) addict. (b) verdict.
(c) predict. (d) protect.
Ans: (c) predict

Q3. The narrator was the seventh child in a family that had
(a) nine children. (b) one score children.
(c) eight children. (d) twentythree children.
Ans: (c) eight children

Q4. Polio, the dreaded disease, mainly affects the
(a) heart and spinal cord.
(b) brain and spinal cord.
(c) brain and nerves.
(d) brain and heart.
Ans: (b) brain and spinal cord

Q5. What made the narrator look like a foreigner ?
(a) He was fair and skinny.
(b) He was fair and brownhaired.
(c) He was fair with red hair.
(d) He was dark and blonde.
Ans: (b) He was fair and brownhaired
PASSAGE – III Andaman and Nicobar Islands consist of mainly two groups of islands, with distinctive features of the original residents — Negroid and Mongolese. It is strange to see how these two different groups migrated to these islands so far from the mainland — from India and Myanmar. The aboriginals found in these islands are the Jarawas, Sentinelese, Onges, Shompenites, mainly found in Andaman and the Nicobarese in Nicobar. Of these the Nicobarese in general, and some of the Onges, have accepted the socalled modern civilization and learned the use of modern tools and facilities. They can be seen frequently in the Port Blair market. The aboriginals are looked after by the Anthropological Department of the Government, who make regular visits to their islands and supply them with food and other necessities. These aboriginals still do not know how to use a matchbox and prepare fire by rubbing two pieces of wood; they also do not know the use of cloth. If the people from the Anthropological Department offer them clothes, they use them only as turbans and not to wrap their bodies.

Q6. Original residents of Andaman and Nicobar Islands are
(a) Negroid.
(b) Mongolese.
(c) Negroid and Mongolese.
(d) None of them.
Ans: (c) Negroid and Mongolese

Q7. The socalled modern civilization has been accepted in general by
(a) all the aboriginals. (b) the Nicobarese.
(c) the Jarawas. (d) the Onges.
Ans: (b) the Nicobarese

Q8. The original residents migrated to the islands from
(a) India. (b) Myanmar.
(c) Sri Lanka. (d) India and Myanmar.
Ans: (d) India and Myanmar

Q9. The Jarawas, Sentinelese, Onges and Shompenites are mainly found in
(a) Andaman.
(b) Nicobar.
(c) Andaman and Nicobar.
(d) Port Blair.
Ans: (a) Andaman

Q10. The aboriginals are looked after by
(a) the Government of India.
(b) the Anthropological Department of the Government.
(c) the Tourism Department.
(d) some NGOs.
Ans: (b) the Anthropological Department of the Government

Q11. The aboriginals are still ignorant of the use of
(a) fire. (b) clothes.
(c) matchbox and cloth. (d) matchbox.
Ans: (c) matchbox and cloth

Q12. If clothes are offered, the aboriginals use them as
(a) turbans. (b) wrappers.
(c) curtains. (d) None of these
Ans: (a) turbans

Q13. The aboriginals prepare fire by
(a) rubbing two pieces of stone.
(b) using a matchbox.
(c) using gas lighter.
(d) rubbing two pieces of wood.
Ans: (d) rubbing two pieces of wood

Q14. Find out a word which means to cover.
(a) turbans (b) cloth
(c) wrap (d) prepare
Ans: (c) wrap

Q15. Find out a word which is the antonym for usual.
(a) strange (b) migrated
(c) frequently (d) regular
Ans:
(a) strange
PASSAGE – IV The habit of reading is one of the greatest resources of mankind; and we enjoy reading books that belong to us much more than if they are borrowed. A borrowed book is like a guest in the house; it must be treated with punctiliousness, with certain, considerate formality. You must see that it sustains no damage; it must not suffer while under your roof. You cannot leave it carelessly, you cannot mark it, you cannot turn down the pages, you cannot use it familiarly. But your own books belong to you; you treat them with that affectionate intimacy that annihilates formality. Books are for use, not for show, A good reason for marking favourite pages in books is that this practice enables you to remember more easily the significant sayings, to refer to them quickly. Everyone should begin collecting a private library in youth; one should have one’s own bookshelves, which should not have doors, glass windows, or keys; they should be free and accessible to the hand as well as to the eye. Books are of the people, by the people and for the people. Literature is an immortal part of history; it is the best and most enduring part of personality.

Q16. The above passage is all about
(a) books. (b) games.
(c) jokes. (d) magic.
Ans: (a) books

Q17. Which title is suitable for the passage ?
(a) Merits and Demerits of Books
(b) The Pleasure of Owning Books
(c) Reading a Book
(d) Books and Thoughts
Ans: (b) The Pleasure of Owning Books

Q18. According to the passage, a borrowed book is like a
(a) guest in the house.
(b) host in the house.
(c) neighbour in the house.
(d) relative in the house.
Ans: (a) guest in the house

Q19. All the following words mean mankind except.
(a) homo sapiens (b) humanity
(c) humankind (d) humanities
Ans: (d) humanities

Q20. Which of the following statements is not true?
(a) Books are for use.
(b) Books are for show.
(c) Books must not be damaged.
(d) Books must be carefully handled.
Ans: (b) Books are for show
Directions: You have a brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Freedom has assuredly given us a new status and new opportunities. But it also implies that we should discard selfishness, laziness and all narrowness of outlook. Our freedom suggests toil and creation of new values of old ones. We should so discipline ourselves as to be able to discharge our new responsibilities satisfactorily. If there is any one thing that needs to be stressed more than any other in the new setup, it is that we should put into action our full capacity, each one of us in productive effort – each one of us in his own sphere, however humble. Work, unceasing work, should now be our watchword. Work is wealth, and service is happiness. Nothing else is. The greatest crime in India today is idleness. If we root out idleness, all our difficulties, including even conflicts, will gradually disappear.

Q21. Nothing else can give us joy except
(a) idleness. (b) wealth.
(c) freedom. (d) service.
Ans: (d) service

Q22. Anyone can free himself from the clutches of difficulties, if he
(a) fulfils his responsibilities.
(b) discards idleness.
(c) discharges his obligations.
(d) eliminates narrow outlook.
Ans: (b) discards idleness

Q23. What has freedom undeniably offered to the citizens of India?
(a) New outlook. (b) New responsibilities.
(c) New values. (d) New opportunities.
Ans: (d) New opportunities

Q24. One thing needs to be stressed more than anything else in this new setup. It is that people should
(a) discipline themselves suitably.
(b) work to their full capacity.
(c) substitute old values with new ones.
(d) discard narrowness of outlook.
Ans: (b) work to their full capacity

Q25. ____ work should be the motto of our citizens.
(a) Incessant (b) Productive
(c) Ingenious (d) Resourceful
Ans:
(b) Productive
Directions: You have a brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. The Bureau of Indian Standards (BIS) does not specify any standards for domestic exhaust fans. Therefore, none of the models tested carried the ISI mark. CERS tested the exhaust fans for power leakage, insulation resistance, earthing continuity, electrical input and protection against direct current. All of them were found to conform to the safety requirements for commercial or industrial purpose ventilating fans set by the BIS. Usually exhaust fans are fitted with an external guard (grill or mesh).Such guards are useful to prevent accidental contact with moving parts of the fan. The tests revealed that though all the models tested conformed to the to safety tests, their air delivery and electricity consumption differed widely and hence, their service value also varied. Consumers should make a conscious decision depending on their need. For small spaces, an exhaust fan with high service value would be best because such a fan will give you sufficient air delivery with low energy cost. But for bigger spaces perhaps you wouldn’t like to compromise with the air delivery of the fan, even if it adds a little more to your energy bill.

Q26. The installation of exhaust fans with high service value should be
(a) space oriented. (b) bill oriented.
(c) deliveryofair oriented. (d) All of the above.
Ans: (d) All of the above

Q27. Conform means
(a) establish the truth.
(b) to authenticate.
(c) comply with safety requirements.
(d) comply with rules or standards.
Ans: (c) comply with safety requirements

Q28. None of the domestic exhaust fans carried the ISI mark because
(a) CERS and not ISI tested them.
(b) ISI has no standards for them.
(c) they pose no danger of power leakage, earthing continuity, electrical input etc.
(d) they are fitted with guards.
Ans: (b) ISI has no standards for them.

Q29. The service value of the exhaust fans varied because
(a) air delivery differed.
(b) electricity consumption differed.
(c) they were not fitted with guards.
(d) Both (a) and (b).
Ans: (d) Both (a) and (b)

Q30. The decision of the consumers to buy an exhaust fan would depend on their
(a) liking. (b) desire.
(c) requirement. (d) fancy.
Ans: (c) requirement

Top
error: Content is protected !!