You are here
Home > QB Subjectwise > Part 403 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 403 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Passage – II One of the American Navy’s greatest losses during World War II was inflicted not by the Japanese, but by the weather. On the evening of 17 December, 1944, destroyers, cruisers and aircraft carriers of the Third Fleet Task Force 38 were replenishing stocks of food, fuel and ammunition during a sea rendezvous with support ships when a savage tornado struck the Philippine Sea. One of the commanders said later; ‘My ship was riding as though caught in some giant washing machine. We were rolling between heaving cliffs of water, caught in so strong a vice of wind and sea that our 50,000 horsepower engines were helpless.’ It was nine hours before he regained control of his ship, after the fleet had bobbed like helpless shuttlecocks, unable to prevent collisions in the sledge hammer waves.

Q1. The American Navy suffered great losses because of
(a) the aircraft raid. (b) the Japanese fleet.
(c) the weather. (d) the landmines.
Ans: (c) the weather

Q2. Find a word from the passage which means refilling.
(a) heaving (b) inflicting
(c) retaliating (d) replenishing
Ans: (d) replenishing

Q3. A sea rendezvous means
(a) a dive into the sea. (b) a swim in the sea.
(c) a meeting at sea. (d) sailing in the sea.
Ans: (d) sailing in the sea

Q4. Sledge hammer waves means
(a) waves moving like a sledge.
(b) waves like a big, heavy hammer.
(c) waves hammering a sledge.
(d) waves in which a hammer and a sledge are found.
Ans: (b) waves like a big, heavy hammer.

Q5. The ships caught in the tornado
(a) are compared to shuttlecocks.
(b) had a cargo of shuttlecocks.
(c) scattered shuttlecocks in the sea.
(d) traded in shuttlecocks.
Ans: (a) are compared to shuttlecocks
Directions: You have a passage with 10 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGE The postmaster first took up his duties in the village of Ulapur. Though the village was a small one, there was an indigo factory nearby and the proprietor, an Englishman, had managed to get a post office established. Our postmaster belonged to Calcutta. He felt like a fish out of water in this remote village. His office and livingroom were in a dark thatched shed, not far from a green, slimy pond, surrounded on all sides by a dense growth. The men employed in the indigo factory had no leisure, moreover they were hardly desirable companions for decent folk. Nor is a Calcutta boy an adept in the art of associating with others. Among strangers he appears either proud or ill at ease. At any rate the postmaster had but little company, nor had he much to do. At times he tried his hand at writing a verse or two. That the movement of the leaves and clouds of the sky were enough to fill life with joy — such were the sentiments to which he sought to give expression. But God knows that the poor fellow would have felt it as the gift of a new life, if some genie of the Arabian Nights had in one night swept away the trees, leaves and all, and replaced them with a macadamised road, hiding the clouds from view with rows of tall houses.

Q6. The adjective used for describing the postmaster’s livingroom is
(a) dark (b) light
(c) deep (d) bright
Ans: (a) dark

Q7. What does the phrase ill at ease in the passage mean?
(a) Disease (b) Comfortable
(c) Uneasy (d) Forward
Ans: (c) Uneasy

Q8. What does the phrase little company in the passage mean ?
(a) Hardly any friends (b) Small business
(c) Businesslike (d) Bad friendship
Ans: (a) Hardly any friends

Q9. At times the postmaster wrote
(a) novels (b) short stories
(c) dramas (d) poems
Ans: (b) short stories

Q10. The postmaster wrote on the
(a) beauty of himself.
(b) beauty of the weather.
(c) beauty of the village.
(d) beauty of nature.
Ans: (d) beauty of nature

Q11. The word genie,means
(a) spirit (b) ghost
(c) soul (d) monster
Ans: (a) spirit

Q12. Which factory was situated near the village Ulapur ?
(a) Rubber (b) Clothes
(c) Dyes (d) Chemical
Ans: (c) Dyes

Q13. What does the idiom fish out of water suggest?
(a) Can die any moment
(b) Grasping for breath
(c) Amphibious creature
(d) Uncomfortable in unfamiliar surroundings
Ans: (d) uncomfortable in unfamiliar surroundings

Q14. Find a word in the passage which is the opposite of near,
(a) Unknown (b) Close
(c) Remote (d) Convenient
Ans: (c) Remote

Q15. Find a word in the passage which means the owner of a business.
(a) Entrepreneur (b) Businessman
(c) Proprietor (d) Constructor
Ans:
(c) Proprietor
Directions: You have two passages with 5 questions in each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGE -I It is not luck but labour that makes good luck, says an American author, is ever waiting for something to turn up; labour with keen eyes and strong will power turns up something. Luck lies in bed and wishes the postman would bring him news of a legacy, labour turns out at six and with busy pen and ringing hammer lays the foundation of competence. Luck whines, labour watches, luck relies upon chance, labour upon character. Luck slips downwards to selfindulgence ; labour strides upwards and aspires to independence . The conviction, therefore, is extending that diligence is the mother of good luck. In other words, a man’s success in life will be proportionate to his efforts, to his industry, to his attention to small things.

Q16. Which one of the following words in the passage indicates that the writer does not ultimately reject the element of luck ?
(a) Luck whines
(b) Diligence is the mother of good luck
(c) Luck…..wishes the postman would bring him news.
(d) Luck……is ever waiting.
Ans: (b) ‘Diligence is the mother of good luck’

Q17. Which pair of words means the same thing ?
(a) Labour and industry (b) Industry and legacy
(c) Diligence and legacy (d) Legacy and labour
Ans: (a) Labour and industry

Q18. Which one of the following statements sums up the meaning of the passage ?
(a) Luck waits and complains without working while labour achieves success although it complains.
(b) Luck is self indulgent, but labour is selfless.
(c) Luck often ends in defeat but labour produces luck.
(d) Luck waits without exertion, but labour exerts without waiting.
Ans: (a) Luck waits and complains without working while labour achieves success although it complains.

Q19. Labour turns out at six and with busy pen and ringing hammer lays the foundation of competence. What does this statement mean ?
(a) Labour lays the foundation of the building.
(b) The writer and the labourer are the true eyes of the society.
(c) There is no worker who works so hard as the labourer who begins his day at six in the morning.
(d) Hardwork of all kinds makes people different.
Ans: (d) Hardwork of all kinds makes people different.

Q20. Which one of the statements is true about the passage ?
(a) Success depends only on hardluck.
(b) Expectation of good luck always meets with disappoinment.
(c) Success is exactly proportionate to hard work.
(d) Luck is neccessary for success.
Ans: (c) Success is exactly proportionate to hard work.
PASSAGE – II Violence has played a great part in the would’s history. It is today playing an equally important part and probably it will continue to do so for a considerable time. It is impossible to ignore the importance of violence in the past and present. To do so is to ignore life. Yet violence is undoubtedly bad and brings an unending trail of evil consequences with it. And worse even than violence are the motives of hatred, cruelty, revenge and punishment which very often accompany violence. Indeed, violence is bad, not intrinsically, but because of these motives that go with it. There can be violence without these motives there can be violence for a good object as well as for an evil object. But it is extremely difficult to separate violence from these motives, and therefore, it is desirable to avoid violence as far as possible. In avoiding it, however someone can not accept a negative attitude of submitting to bad and far greater evils. Submission to violence or the acceptance of an unjust regime based on violence is against the spirit of nonviolence. The nonviolent method, in order to justify itself, must be dymanic and capable of changing such a regime of social order.

Q21. The word dynamic in the concluding line of the passage means
(a) active
(b) energetic
(c) capable of change and progress
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

Q22. Which of the following statements is incorrect ?
(a) Only violence can be used against violence.
(b) Violence is not inherenty ill
(c) Violence is a historically accepted fact.
(d) Violence cannot be ignored.
Ans: (a) Only violence can be used against violence.

Q23. Violence without these motives is possible only in
(a) practice (b) reality
(c) dream (d) theory
Ans: (d) theory

Q24. Indeed, violence is bad, not intrinsically, but because of these motives that go with it. This suggests
(a) violence is basically good.
(b) violence is bad only when it is associated with certain motives.
(c) violence is bad because the people who exercise it are bad.
(d) violence is basically bad.
Ans: (b) Violence is bad only when it is associated with certain motives.

Q25. Nonviolence, according to the writer, means
(a) violence without the evil motives.
(b) giving in to the tyranny of the powerful.
(c) accepting violence as a fact of life.
(d) None of the above.
Ans: (d) None of the above.
Directions: You have four passages with 5-10 questions in each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question, out of the four alternatives.
PASSAGE -I Many of the serious health concerns in modern America can be linked to poor diet. People who regularly consume foods high in sodium, sugar and saturated fats not only increase their chances of obesity, but also increase their risks of developing heart diseases, hypertension, diabetes and several types of cancer. Although some people, who regularly consume unhealthy foods do so knowingly, there is also a significant portion of the population that remains undereducated about proper nutrition. What is more, individuals who live in food deserts — areas in lowincome neighbourhoods that lack easy access to healthy, affordable food — may not even have the opportunity to obtain nutritious food. Food deserts are located in highpoverty areas, such as sparsely populated rural areas or densely populated, lowincome urban centres. Food deserts most often develop when major supermarket chains either relocate out of these areas or simply refrain from building stores there. Major food retailing chains tend to limit their store locations to wealthier urban or suburban neighbourhoods. This means that those who live in highpoverty areas often also live miles away from fresh meats, dairy products and produce available at supermarkets. Furthermore, fast food restaurants are disproportionately concentrated in lowincome areas.

Q26. The best possible title for the passage is
(a) Supermarket’s Contribution to Obesity in America
(b) The Dangers of Fast Food
(c) Food Deserts: The Problem of Poor Diet
(d) Why Processed Food Kills
Ans: (b) The Dangers of Fast Food

Q27. Serious health concerns in modern America are related to
(a) smoking (b) fast life
(c) poor diet (d) loneliness
Ans: (c) poor diet

Q28. Food deserts are
(a) areas having large supermarket chains.
(b) lowincome areas without access to healthy foods.
(c) areas having largescale plantations.
(d) areas not having large number of restaurants.
Ans: (b) lowincome areas without access to healthy foods

Q29. Fooddeserts are formed when
(a) major supermarket chains are unavailable in some areas.
(b) people do not like eating fresh food.
(c) people relocate to new areas.
(d) most remain undereducated about nutritious food.
Ans: (a) major supermarket chains are unavailable in some areas

Q30. People belonging to lowincome group mostly resort to
(a) fresh milk and vegetables. (b) gambling.
(c) rash driving. (d) fast food.
Ans: (d) fast food

Top
error: Content is protected !!