You are here
Home > QB Subjectwise > Part 400 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 400 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: You have a passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Long ago in Mongolia there lived an emperor who feared growing old. One day, he saw an old man in the street. Upset at being reminded that someday, he too, would age, he ordered all the old people to leave his land. One day, a violent storm swept the kingdom. Nothing was safe from its fury. It roared into the palace and blew away the emperor’s belongings, including his priceless golden pitcher. When the storm ended, the emperor ordered that the pitcher be found and brought back to him. People went in search of the pitcher. They saw it in a lake nearby. But no matter who tried, no one could get a grip on the pitcher. All they got was a handful of water. Yet it could be plainly seen, glittering and just below the water’s surface

Q1. The emperor was upset to see the old man because
(a) it reminded him that he might fall ill.
(b) it reminded him that he would grow old too.
(c) it reminded him that he had to colour his hair.
(d) it reminded him of his grandfather.
Ans: (b) it reminded him that he would grow old too

Q2. The people saw the golden pitcher
(a) in a lake nearby. (b) in a pit nearby.
(c) inside the palace. (d) in a river nearby.
Ans: (a) in a lake nearby

Q3. The emperor’s orders were that all the
(a) old men should leave his land.
(b) old men should live in his land.
(c) young men should stay in his land.
(d) children should leave his land.
Ans: (a) old men should leave his land

Q4. What did the people who went to bring the pitcher get?
(a) A handful of water. (b) A handful of air.
(c) The pitcher’s handle. (d) Nothing at all.
Ans: (a) A handful of water

Q5. The emperor feared
(a) getting young. (b) getting weak.
(c) getting ill. (d) getting old.
Ans: (d) getting old
Directions: You have a passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each questions out of the four alternatives. The Prime Minister recommends the names of the persons for appointment as the members of the Council of Ministers by the President. He can recommend the name of any person for appointment as Minister. Of course he has to see the interests of his Ministry so that it works in a homogeneous manner. Any Minister who does not see eye to eye with the Prime Minister has to quit the Council of Ministers. The Prime Minister also advises the President on the allocation of portfolios to the members of his Council of Ministers. He can give any department to any Minister and thus keep a control over them. The Prime Minister can make any changes in the formation of his Ministry. He can shuffle his Ministry like a pack of cards as he likes. He can change the portfolios of his colleagues or reallocate the portfolios according to their performance. The Prime Minister presides over the meetings of the Cabinet. The President does not participate in these meetings. In the Cabinet all the important decisions are taken which are binding on all the Ministers.

Q6. Homogeneous, in the passage means
(a) consisting of the same substance
(b) fragmented
(c) united
(d) working independently
Ans: (c) united

Q7. The final control is in the hands of the
(a) Individual Minister (b) Council of Ministers
(c) President (d) Prime Minister
Ans: (c) President

Q8. Colleagues, in the passage refers to
(a) Ministers
(b) All the people working in the Prime Minister’s office
(c) The Prime Minister’s friends
(d) Coworkers
Ans: (a) Ministers

Q9. Who recommends the names of the persons for appointment as Ministers ?
(a) Prime Minister (b) Speaker
(c) President (d) Cabinet Secretary
Ans: (a) Prime Minister

Q10. What happens if the Prime Minister and the Minister have a disagreement ?
(a) The President dismisses the Government.
(b) The Cabinet resigns.
(c) The Prime Minister resigns.
(d) The Minister quits.
Ans: (d) The Minister quits
Directions: You have a passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGE The Met office has revised its prediction following decent rain on Monday morning, saying the cloud cover and light to moderate rain are likely to continue for at least the next 48 hours. The weatherman had earlier predicted that the rain would dry up in the city and its adjoining areas for a couple of days from the start of the week. The showers dragged down the day’s maximum temperature four notches below normal to 28.3 degrees Celsius, from Sunday’s 33. “We were expecting the rain the city had been receiving for the past couple of days to stop from Monday as there was no cyclonic circulation and the monsoon trough was moving away from the city. But the trough got stronger, resulting in the rain,” said an official of the Alipore weather office. The trough is passing through Daltanganj in Jharkhand, Bhagalpur in Bihar and the central part of Bengal. “The monsoon trough now is not very close to Calcutta but it has gained in strength, resulting in Monday morning’s shower in the city,” the official said.

Q11. Why did the Met office revise its prediction ?
(a) As the clouds gained in strength.
(b) There was decent rain on Monday.
(c) There was no cyclonic circulation.
(d) The clouds passed away.
Ans: (b) There was decent rain on Monday

Q12. The rains would continue for the
(a) next two days at least. (b) next four days.
(c) next eight hours. (d) next month.
Ans: (a) next two days at least

Q13. The monsoon trough is passing through
(a) North Bengal.
(b) Jharkhand.
(c) The southern part of Bengal.
(d) Alipore.
Ans: (b) Jharkhand

Q14. What is the role of the Met office ?
(a) To warn the city of an accident.
(b) To bring rain to the city.
(c) To stop rain.
(d) To predict rain.
Ans: (d) To predict rain

Q15. Rain falls in the city when the monsoon trough gets
(a) weaker. (b) stronger.
(c) moderate. (d) lighter.
Ans: (b) stronger
Directions % You have a passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Michelle Obama plans to go to Oak Creek, Milwaukee, to meet family members of those killed and injured in the gurdwara shooting this month. The White House said the First Lady’s visit on Thursday is part of the administration’s outreach to the Sikh community after the August 5 shooting. A gunman killed six people attending Sunday services before killing himself. The gunman was associated with white supremacists and neoNazi groups. Investigators say they may never know for certain what prompted his attack. The Sikh community welcomed the White House announcement as a great gesture. It is great to hear that the First Lady will be comforting the families devastated by the violence in the gurdwara, the chairman of the Sikh Council, Rajwant Singh, said

Q16. The shootout on August 5 was at
(a) Milwaukee. (b) The White House.
(c) Washington. (d) Canada.
Ans: (a) Milwaukee

Q17. The shootout killed
(a) Americans. (b) Michelle Obama.
(c) Sikhs. (d) A gunman.
Ans: (c) Sikhs

Q18. The gunman was a member of
(a) Oak Creek. (b) a gurdwara.
(c) neoNazi groups. (d) Sikh community.
Ans: (c) neoNazi groups

Q19. What was the cause of the gunmans attack?
(a) Distaste for Sunday services.
(b) His association with white supremacists ans neo Nazi groups.
(c) His hatred for Indians.
(d) Particular reason may never be known.
Ans: (d) Particular reason may never be known

Q20. Rajwant Singh
(a) criticized Michelle Obama.
(b) appreciated Michelle Obama.
(c) attacked Michelle Obama.
(d) grieved over Michelle Obama.
Ans: (b) appreciated Michelle Obama
Directions: You have 3 brief passages with 5 questions in each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGE- I Two bikeborne youths snatched a gold chain worth 60,000 from a 35-yearold homemaker in Salt Lake on Thursday morning, two days after a Bangalorebased woman was robbed in the township in similar fashion. Around 7.30 am at BG block, Keshtopur resident Sujata Dey was walking home after dropping her son in school when the youths, wearing fullmask helmets that covered their faces, snatched the chain from behind and sped away. “I was walking back towards the Keshtopur footbridge, talking with a friend, when I felt a tug at my neck. Within moments, my chain was in the hands of the pillion rider. We ran for a distance chasing them but they soon took a sharp turn and we lost them”, Dey said. She said she couldn’t take down the bike’s registration number. “I can only recall that it was orange,” she said. Dey dialled 100, the police helpline, from her cellphone. She was directed to lodge a complaint with Bidhannagar East police station. On Tuesday morning, two bikeborne youths had snatched a chain from Papiya Roy Chowdhury near her home in AE block. The backtoback snatchings have prompted township residents to demand stricter policing. “Salt Lake is becoming unsafe. Criminals are robbing residents at will. The police should take strict measures,” said Sreemoyee Sen, a resident of AB block.

Q21. “Home maker” is a synonym of
(a) construction worker. (b) servant.
(c) housekeeper. (d) housewife.
Ans: (d) housewife

Q22. The Homemaker stayed in
(a) United States of America.
(b) Bangalore.
(c) Salt Lake.
(d) Keshtopur.
Ans: (d) Keshtopur

Q23. The thieves were chased by
(a) Papiya Roy Chowdhury.
(b) Sujata Dey and her friend.
(c) Sujata Dey alone.
(d) The Police.
Ans: (b) Sujata Dey and her friend

Q24. Why could Sujata Dey not identify the thieves ?
(a) Because they wore full mask helmets.
(b) Because they sped away fast.
(c) Because they were on a bike.
(d) Because they took a sharp turn.
Ans: (a) Because they wore full mask helmets

Q25. Who told Sujata Dey to lodge a police complaint?
(a) Local residents. (b) The police.
(c) Her friend. (d) Papiya Roy Chowdhury.
Ans: (b) The police
PASSAGEII A flock of birds flew into an IndiGo Airbus about to take off at Patna this morning and damaged the plane’s engine before the captain slammed the emergency brakes. The close shave has again forced the glare on the airport already under the scanner for obstacles in its landing approach path. The Airbus A320, carrying 89 passengers and six crew members, had started taxiing when the birds, possibly attracted by the waste pileup near the airport, crashed into the plane on the left around 8.05 am. The pilot hit the brakes, bringing the plane to a screeching halt seconds before takeoff. Sources said the plane would have been running at a speed of about 40 nautical miles (74 kmph) at the time. Flight 6E 385 was scheduled to take off at 8.10 am for Delhi and onward to Hyderabad, Bangalore and Visakhapatnam. “The lefthand side engine of the aircraft got damaged after it was hit by the birds. There were no casualties fortunately and all passengers were taken out of the aircraft immediately after the pilot took it to the parking bay. The aircraft has been grounded and it will operate only after the safety engineers of IndiGo give a fittofly certificate,” an IndiGo source at Patna airport said. All passengers were accommodated on other IndiGo flight:, the source added.

Q26. Close shave means
(a) emergency (b) danger
(c) a narrow escape (d) to shave carefully
Ans: (c) A narrow escape

Q27. Why did the birds fly into the plane?
(a) As the birds were attracted to the plane.
(b) As it was taking off slowly.
(c) As the captain slammed the brakes.
(d) As the birds were attracted to the waste pileup near the airport.
Ans: (d) As the birds were attracted to the waste pileup near the airport.

Q28. The passengers were allowed to get off the plane
(a) after the plane was taken to the parking bay.
(b) immediately.
(c) after many hours.
(d) the next day.
Ans: (a) after the plane was taken to the parking bay

Q29. The Airbus is a
(a) a large bus (b) small plane
(c) large plane (d) a small bus
Ans: (c) Large plane

Q30. What happened to the plane after the passengers were taken off?
(a) It was given a fitness certificate.
(b) It was grounded.
(c) It was discarded.
(d) It was inspected and allowed to fly.
Ans: (c) It was discarded

Top
error: Content is protected !!