You are here
Home > QB Subjectwise > Part 399 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 399 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: You have a passage with 10 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (SSC FCI Assistant GradeIII Exam. 11.11.2012 (2nd Sitting) Long ago men spent most of their time looking for food. They ate anything they could find. Some lived mostly on plants. They ate the fruit, stems, and leaves of some plants and the roots of others. When food was scarce, they ate the bark of trees. If they were lucky, they would find a bird’s nest with eggs. People who lived near the water ate fish or anything that washed ashore, even rotten whales. Some people also ate insects and small animals like lizards that were easy to kill. Later, men learned to make weapons. With weapons, they could kill larger animals for meat. These early people had big appetites. If they killed an animal, they would drink the blood, eat the meat, and chew the bones. When they finished the meal, there was nothing left. At first men wandered from place to place to find their food. But when they began to grow plants, they stayed in one place and ate what they could grow. They tamed animals, trained them to work, and killed them for meat. Life was a little better then, but there was still not much variety in their meals. Day after day people ate the same food. Gradually men began to travel greater distances. The explorers who sailed unknown seas found new lands. And in these lands they found new food and spices and took them back home. The Portuguese who sailed around the stormy Cape of Good Hope to reach China took back “Chinese apples”, the fruit we call oranges today. Later, Portuguese colonists carried orange seeds to Brazil. From Brazil oranges were brought to California, the first place to grow oranges in the United States. Peaches and melons also came from China. So did a new drink, tea.

Q1. What did men eat if there was shortage of food ?
(a) Rotten whales. (b) The bark of trees.
(c) The root of trees. (d) A bird’s nest with eggs.
Ans: (b) The bark of trees

Q2. If men tamed animals, they made the animals _____ for them.
(a) race (b) search
(c) work (d) hunt
Ans: (c) work

Q3. Where did oranges come from?
(a) Brazil (b) China
(c) U.S.A. (d) Portugal
Ans: (b) China

Q4. What difference did weapons make in the kinds of food men ate ?
(a) With weapons, they could kill animals.
(b) With weapons, they could kill both birds and animals for meat.
(c) With weapon, they could kill all kinds of animals for meat.
(d) With weapons, they could kill larger animals for meat.
Ans: (d) With weapons, they could kill larger animals for meat

Q5. Which of the following statements is not true ?
(a) The Portuguese colonists carried orange seeds to Brazil.
(b) Oranges grow in California, in the United States.
(c) Explorers took back home new food and spices.
(d) Peaches, melons, oranges, tea and spices came from China.
Ans: (d) Peaches, melons, oranges, tea and spices came from China.

Q6. The phrase live on in the passage means
(a) to eat a certain kind of food in order to survive
(b) to eat greedily
(c) to eat everything that you are given to eat
(d) to depend on plants and foods for a livelihood
Ans: (a) to eat a certain kind of food in order to survive

Q7. At first men wandered from place to place to find their food. Then some of them began to stay in one place. Why?
(a) Because they began to grow plants, and ate what they could grow.
(b) Because they tamed animals and birds, and killed them for meat.
(c) Because they trained wild animals and killed them for meat.
(d) Because they began to grow plants and fruits, and ate what they could grow.
Ans: (a) Because they began to grow plants, and ate what they could grow

Q8. Which word in the passage means the main axis of a plant that bears buds and shoots ?
(a) Roots (b) Stems
(c) Bark (d) Leaves
Ans: (b) Stems

Q9. What does the word stormy in the expression the stormy Cape of Good Hope mean ?
(a) Volcanic (b) Strong
(c) Hopeless (d) Rough
Ans: (d) Rough

Q10. Which of the following titles best expresses themain idea of the passage ?
(a) Eat Healthy Food
(b) The Search for Food
(c) The Foods We Eat
(d) Great Food Regions of the World
Ans:
(b) The Search for Food
Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. The most logical and intelligent people seem to go berserk when talking about snakes. Recently a reputed scientist said with a wise look in his eyes that sand boas have two heads. The other day someone walked into my office and stated that in his village at least cobras mate with rat snakes. About other places he was not sure, he added modestly, but that was how it was in his village. These stories about snakes are myths. Sand boas have only one head; vine snakes do not peck your eyes out; no snake will drink milk. But it is interesting to try and trace the origin of these untruths. The one about the sand boas two heads obviously exists because the short, stumpy tail of this snake looks remarkably like the head, an effective device to fool predators. Or take the one about vine snakes pecking at eyes. It was ‘probably started by a vine snake that had a bad aim, as snakes, when provoked, will bite the most prominent projection of the offender, which is usually the nose. But the most interesting one is about snakes coming to the scene of killing to take revenge. It so happens that when injured or under stress, a snake exudes, a large quantity of musk. Musk is a powerful sex attractant, the snakes’ equivalent of aftershave lotion. So after a snake is killed, the ground around still has this smell and naturally a snake of the same species passing by will lick its lips and come to investigate. The killer of the snake, who is probably worried if the pooja he performed was adequate to liquidate the killing of a snake, sees the second snake and is convinced that it was not. The Irula tribals have a good answer to the query about whether cobras have jewels in their heads; “If they did, we wouldn’t be snake catchers, we would be rajas ”

Q11. Which of the following statement is true ?
(a) The sand boas have two heads.
(b) The sand boas have one head but no tail.
(c) The sand boas have a head and a stumpy tail.
(d) The sand boas have only a stumpy tail but no head.
Ans: (c) The sand boas have a head and a stumpy tail

Q12. According to the passage, the vine snakes
(a) do not bite.
(b) peck one’s eyes.
(c) peck at the nose.
(d) bite the most prominent projection of the offender.
Ans: (d) bite the most prominent projection of the offender

Q13. According to the passage, musk
(a) is a sex attractant.
(b) is an aftershave lotion.
(c) is a poison aimed at the offender.
(d) attracts other snakes to take revenge.
Ans: (a) is a sex attractant

Q14. Who of the following have a better understanding of snakes ?
(a) The scientists. (b) The Irula tribals.
(c) The Villagers. (d) The killer of snakes.
Ans: (b) The Irula tribals

Q15. According to the passage, the author
(a) believes in myths. (b) is afraid of snakes.
(c) worships snakes. (d) believes in facts.
Ans: (d) believes in facts

Q16. In the passage, liquidate means
(a) avenge (b) feel sorry
(c) do away with (d) atone
Ans: (c) do away with

Q17. Irula tribals are
(a) snake lovers. (b) worshippers of snakes.
(c) snake killers. (d) snake catchers.
Ans: (d) snake catchers

Q18. In the context of the passage, exude means
(a) display an emotion (b) capture
(c) emit (a smell) (d) feel happy
Ans: (c) emit (a smell)

Q19. The phrase that it is not means
(a) the death of the snake has not been avenged.
(b) the pooja has not been performed properly.
(c) the snake has not been killed.
(d) the place has not been cleaned.
Ans: (b) the pooja has not been performed properly

Q20. In the context of the passage, predator means
(a) snake charmer (b) plunderer
(c) an animal of prey (d) a kind of snake
Ans:
(c) an animal of prey
Directions: You have a passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Many years ago there lived in India a great king called Jehangir. He ruled over a very big kingdom or empire. So he was called an emperor. The emperor wanted to be just to all his subjects. He ordered his soldiers to tie a big bell in front of the palace. Then he sent the soldiers to every part of the empire. They announced that if the people had any complaint they could come to the palace and ring the bell. The emperor himself would listen to their complaints. He would give them justice.

Q21. Jehangir was called an emperor because
(a) he was a great king
(b) he ruled over a very big kingdom
(c) he lived in India
(d) he lived in a big empire many years ago
Ans: (b) he ruled over a very big kingdom

Q22. What was the desire of Jehangir ?
(a) To order his soldiers.
(b) To make many conquests.
(c) To be just to his subjects.
(d) To rule over a very big kingdom.
Ans: (c) To be just to his subjects

Q23. The soldiers
(a) called all the people.
(b) arrested all the criminals.
(c) rode away to a distant land.
(d) tied a big bell in front of the palace.
Ans: (d) tied a big bell in front of the palace

Q24. Complaint means
(a) complete (b) complexity
(c) objections (d) disaster
Ans: (c) objections

Q25. The people would ring the bell if
(a) they were arrested
(b) they went to the palace.
(c) they had any wealth.
(d) they wanted justice.
Ans: (d) they wanted justice
Directions: You have a passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Developed in New Zealand in the 1990s, originally as a means of crossing water, zorbing involves rolling downhill in a large, PVC ball, and an activity which requires no more skill than that of a hamster running inside its wheel. The threemetre zorb has two skins, with the area between them inflated to provide effective cushioning and so prevent zorbonauts from hurting themselves as they hurtle along at speeds of up to 50 kilometres per hour. Zorbers are also harnessed inside the ball to stop them moving around. In ‘Hydrozorbing’ however, you have to do away with the straps and slide around in a bucket or two of water. This version can be enjoyed alone, or you can share the experience with up to two other people inside the same zorb. But don’t be surprised if you get the odd bump or bruise

Q26. Zorbing is
(a) a form of transport. (b) a form of sport.
(c) a stunt act in a circus. (d) an indoor game.
Ans: (b) a form of sport

Q27. The people who actively take up zorbing are called
(a) Zorboes. (b) Zorbs.
(c) Zorbingers. (d) Zorbers.
Ans: (d) zorbers

Q28. The author implies that zorbing
(a) involves a lot of skills and a fair amount of risks.
(b) requires a hamster to run inside the wheels.
(c) was not at first intended as a land- based sport.
(d) builds up team spirit.
Ans: (c) was not at first intended as a land- based sport.

Q29. Zorbing is fairly safe because
(a) there is adequate cushioning in the zorbs.
(b) it does not require much skill.
(c) the PVC balls are airtight.
(d) it does not demand any speed.
Ans: (a) there is adequate cushioning in the zorbs.

Q30. Hydrozorbing is
(a) a form of zorbing in air.
(b) a very violent form of zorbing.
(c) a form of zorbing in or with water.
(d) zorbing with a two – member team
Ans:
(c) a form of zorbing in or with water.

Top
error: Content is protected !!