You are here
Home > QB Subjectwise > Part 398 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 398 – Reading Comprehension Previous Year Questions

PASSAGEIII Modern living has programmed our lives to a hectic, monotonous schedule that we have forgotten the gentle smile that once fleeted across the human face. Smile has the power to dissolve all worries. It has the all pervasive ability to lift us from the abysmal depth of gloominess. We should not be cowed down by work pressure that a constant frown imprisons our face. In built confidence and positive attitude help a smile to blossom. A face bereft of smile makes us unarmed, for it is the smile that is a pleasant weapon which resists all hurdles and problems that depress us. If we learn to smile in a crisis, it shows that we have the forbearance and courage to face the crisis. A smile, after all, helps us preserve our perfect, present unmindful of our past or future.

Q1. What is meant by programmed our lives ?
(a) We have set a mechanical routine.
(b) We like to become software engineers.
(c) We give various progammes.
(d) We give a set of instructions.
Ans: (a) We have set a mechanical routine.

Q2. Which of the following statements is not true in the context of the passage ?
(a) If we don’t smile we are ruining our present.
(b) If we smile we are mad.
(c) The frown on our face is an indication of the stress.
(d) Confidence and optimism help us to be cheerful.
Ans: (b) If we smile we are mad.

Q3. The author’s main objective in writing the passage seems to be
(a) to warn us of a dull future.
(b) to highlight the illeffects of computers.
(c) to enhance our skill of timemanagement.
(d) to unfold the healing powers of a gentle smile.
Ans: (d) to unfold the healing powers of a gentle smile

Q4. Smile is referred to as a pleasant weapon because
(a) it is harmful.
(b) it pierces the heart.
(c) it helps us overcome our problems.
(d) it is painful.
Ans: (c) it helps us overcome our problems

Q5. Choose the title most appropriate to the passage.
(a) Game of life
(b) Modern living
(c) Crisis management
(d) Effects of cheerful living
Ans:
(d) Effects of cheerful living
PASSAGEIV Suppose your son misbehaves towards you, or your father one day in his anger is unduly severe to you, it is no great virtue to forgive them. Suppose a brother of yours does you some harm, and you say, “Never mind, you are my brother, I let you go,” there is no great virtue in that. The difficulty is when you have to forget the sins of your enemies. If your Dayady who has always hated you, does you some fresh injury and you forgive that, then it is a real act of forgiveness. It is that which the Mahatma preaches. He says, “Forgive thine enemies,” which is one of the teachings of Jesus Christ. It is a mistake to think Christianity alone preaches the virtue. Other religions also teach it. Now Gandhi is preeminently a Hindu, and he says he is living the best part of Hinduism when he himself forgives the sins of enemies, and asks people to love them as their friends.

Q6. Whom should we forgive ?
(a) Son (b) Father
(c) Dayady (d) Brother
Ans: (c) Dayady

Q7. What is difficult to forget ?
(a) Sins of enemies. (b) Sins of brothers.
(c) Sins of friends. (d) Sins of parents.
Ans: (a) Sins of enemies

Q8. “Forgive thine enemies”– is one of the teaching of
(a) Mohammed (b) Mahaveer
(c) Jesus Christ (d) Gandhiji
Ans: (c) Jesus Christ

Q9. What virtue of Gandhiji is the author talking about ?
(a) Piety (b) Courage
(c) Selflessness (d) Forgiveness
Ans: (d) Forgiveness

Q10. By practising forgiveness Gandhiji lives the best part of
(a) Jainism (b) Hinduism
(c) Buddhism (d) Christianity
Ans:
(b) Hinduism
PASSAGE–V The Stone Age was a period of history which began in approximately 2 million B.C. and lasted until 3000 B.C. Its name was derived from the stone tools and weapons that modern scientists discovered. This period was divided into the Paleolithic, Mesolithic and Neolithic Ages. During the first period (2 million to 8000 B.C.) the fist hatchet and the use of fire for heating and cooking were developed. As a result of the Ice Age, which evolved about one million years in the Paleolithic Age, people were fored to seek shelter in caves, wear clothing and develop new tools. During the Mesolithic Age (8000 to 6000 B.C.) people made crude pottery and the first fish hooks, took dogs for hunting and developed a bow and arrow, which was used until the fourteenth century A.D. The Neolithic Age (6000 to 3000 B.C.) saw human kind domesticating sheep, goats, pigs and cattle, becoming less nomadic than in the previous eras, establishing permanent settlements and creating Governments.

Q11. The Stone Age was divided into
(a) 5 periods (b) 3 periods
(c) 4 periods (d) 6 periods
Ans: (b) 3 periods

Q12. Which of the following was first developed in Paleolithic period ?
(a) The bow and arrow (b) Pottery
(c) The first hatchet (d) The fish hook
Ans: (c) The first hatchet

Q13. How many years did Mesolithic Age exist ?
(a) 2000 (b) 3000
(c) 5000 (d) 4000
Ans: (a) 2000

Q14. Which period lasted longest?
(a) Paleolithic (b) Ice Age
(c) Mesolithic (d) Neolithic
Ans: (a) Paleolithic

Q15. When did the people create Governments ?
(a) 8000 to 6000 B.C. (b) 2 millions to 8000 B.C.
(c) 6000 to 3000 B.C. (d) 2 millions to 1 million B.C.
Ans: (c) 6000 to 3000 B.C.
PASSAGE–VI In 1760, a man named Tiphaigne de la Roche made a bizarre prediction. In an imaginary story called Giphantie, mirror images of scenes from nature could be captured permanently on a canvas covered with a sticky material. After the material dried in darkness, the image would remain on the canvas forever. At the time, the idea was unheard of. It was not until the following century that the concept of photography was born, starting with some experiments by Nicephore Niepce. Nicephore Niepce, who was a French inventor, was interested in lithography, which is a printmaking technique. He was experimenting with lithography when he found a way of copying etchings onto glass and pewter plates using a chemical that changes when it is exposed to light. He learned to burn images onto the plates and then print the images on paper. He shared his findings with Louis Jacques Mande Daguerre, who improved the process and announced it to the French Academy of Sciences in 1839. The Daguerreotype, the photography method named after Daguerre, met with great success. It was so successful, in fact, that French newspapers said the French public had an illness called Daguerreotypomania Daguerreotypes were inexpensive and were suitable for portraiture. People called the Daguerreotype a “mirror with a memory”. Some portrait artists went out of business when Daguerreotypes came into vogue. Others became Daguerreotypists, now known as photographers.

Q16. The term bizarre most commonly means
(a) humorous (b) strange
(c) popular (d) obvious
Ans: (b) strange

Q17. When was the concept of photography born ?
(a) When an imaginary story called Giphantie was born.
(b) When mirror images of scenes were captured on a canvas.
(c) When Roche made a prediction.
(d) When Nicephore conducted some experiments.
Ans: (d) When Nicephore conducted some experiments.

Q18. What does lithography deal with?
(a) A print making technique.
(b) Copying of etchings.
(c) Usage of chemicals to make etchings.
(d) Usage of light in printing.
Ans: (a) A print making technique

Q19. What was the contribution of Daguerre ?
(a) He improvised upon the work of Roche.
(b) He introduced the method of photography.
(c) He started the print making technique.
(d) He could print images on canvas.
Ans: (b) He introduced the method of photography.

Q20. Why did the portrait artists go out of business ?
(a) Because Daguerrotypes were not expensive at all.
(b) Because etchings had become popular.
(c) Because the photography method did not involve much money and was suitable for making portraits.
(d) Because they demanded a lot of money which people found burdensome.
Ans: (c) Because the photography method did not involve much money and was suitable for making portraits.
Directions: You have a passage with 10 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (SSC Graduate Level TierI Exam. 11.11.2012 (1st Sitting) Jazz had its beginnings in song. Its roots lie deep in the tradition of Negro folk singing that once flourished throughout the rural Southland of the United States before the Civil War. The Negro, in those days, owned only a few crude musical instruments which he made for himself from boxes, barrels and brooms. His voice was his principal means of musical expression. Songs of work and play, trouble and hope, rose on rich and rhythmic voices everywhere in the South – from peddlers crying their wares to the countryside, from work gangs on the rail roads, from families gathered at the days’s end to sing away their weariness in their unpainted cottages overlooking the cotton fields, from the wayside churches singing with the sounds of Sabbath praise. These were the voices which the early Negro musicians imitated and transferred to their horns when they taught themselves to play the discarded band instruments that come into hands at the close of the Civil War in the eighteensixties. As played by their proud Negro owners, the instruments became extensions of the human voice – “singing horns” which opened the way to Jazz. For this reason there has always been a strong, singing quality to Jazz.

Q21. Where do the roots of Jazz lie ?
(a) In the songs sung in the urban Southland of the United States.
(b) In the songs sung on railroad gangs.
(c) In church hymns.
(d) In Negro folk singing.
Ans: (d) In Negro folk singing.

Q22. The Negro owned _____ musical instruments.
(a) only a few (b) many
(c) no (d) the main
Ans: (a) only a few

Q23. Where and when did Negro folk singing flourish ?
(a) In the urban Southland of the United Slates after the Civil War.
(b) In the United States at the end of the Civil War.
(c) In the Southland during the Civil War.
(d) In the rural Southland of the United States before the Civil War.
Ans: (d) In the rural Southland of the United States before the Civil War.

Q24. Who sang the folksongs ?
(a) The religious groups.
(b) Voices from everywhere in the South.
(c) The early Jazz musicians.
(d) The Negro musicians.
Ans: (b) Voices from everywhere in the South.

Q25. Where were the folk songs sung ?
(a) Everywhere
(b) In the churches only
(c) On the railroads, in the cotton fields and in the churches
(d) Everywhere in the urban Southland
Ans: (c) On the railroads, in the cotton fields and in the churches

Q26. Which of the following statements is true in the context of the passage ? The early Jazz musicians
(a) were familiar with the instruments they were learning to play.
(b) were not familiar with the instruments they were learning to play.
(c) knew about the rules of music.
(d) were taught to play the instruments.
Ans: (c) knew about the rules of music.

Q27. What opened the way to Jazz ?
(a) The discarded musical instruments.
(b) The crude band instruments.
(c) The musical instruments made from boxes.
(d) “Singing horns”.
Ans: (d) “Singing horns”.

Q28. Which of the following statements is false in the context of the passage ?
(a) The early Jazz musicians extended the range of their horns.
(b) The band instruments became extensions of the human voice.
(c) Jazz has always had a strong, singing quality.
(d) The Negro’s voice was not his principal means of musical expression.
Ans: (d) The Negro’s voice was not his principal means of musical expression.

Q29. The phrase sing away in the passage means
(a) sing songs at the end of a tiring day.
(b) sing songs to forget.
(c) sing songs to make the worry disappear.
(d) sing songs to draw attention.
Ans: (b) sing songs to forget

Q30. Which of the following is the most appropriate title for the passage ?
(a) The tradition of Negro folk singing
(b) The ‘singing horns’
(c) The early origin of Jazz
(d) The history of Jazz
Ans:
(c) The early origins of Jazz

Top
error: Content is protected !!