You are here
Home > QB Subjectwise > Part 395 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 395 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: You have one brief passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. This is the thorny side of the prevailing examination system. Most examiners have perfected their skill in making it a veritable nightmare for majority of the students. Quite unwittingly we have increased the enrolment in schools alarmingly. Most of the students have neither the requisite aptitude to learn nor any clearcut goal in life. The destiny of students would be decided in the final examination of a written nature to test bookish, rote memory. All laudable objectives of kindling originality and problem solving ability are trumpeted only in educational seminars and workshops. Ultimately all these are gone with the wind. No wonder examination hangs like a Damocles’ sword. Compare this with a related discipline such as music and dance. None would venture to seek entry into such centres of excellence unless one has proven aptitude to profit from training. Here the students have excellent rapport with their teachers who evaluate their performance on a daytoday basis and provide constant feedback. Students enjoy practising at home what they are taught in class. As they realise their progress by constant reinforcement, they welcome and enjoy examination in class. Under the watchful guidance of committed teachers, students grow and blossom out as welltrained artistes. This is possible and feasible because the teacherpupil ratio is ideal and the attitude of the learner is based on devotion and dedication.

Q1. Ultimately all these are gone with the wind. The above sentence shows that the writer
(a) enjoys the prevailing situation.
(b) regrets our ignoring the aims of true education.
(c) is quite satisfactory about the syllabus.
(d) makes fun of teachers and their students.
Ans: (b) regrets our ignoring the aims of true education

Q2. The passage emphasises the need for
(a) making dance and music compulsory in schools.
(b) making examinations an enjoyable experience.
(c) seeking easy questions in the examinations.
(d) warning examiners who harass students in the examinations.
Ans: (b) making examinations an enjoyable experience

Q3. The writer is dissatisfied with the examiners because they test students
(a) memory. (b) originality.
(c) aptitude. (d) creativity.
Ans: (a) memory

Q4. The writer’s intention to compare the topic of discussion with that of dance and music is to
(a) show how students of dance and music enjoy not only learning but also examinations.
(b) popularise dance and music among all children.
(c) congratulate teachers who take good care of their students.
(d) prove that dance and music alone can bring peace to us.
Ans: (a) show how students of dance and music enjoy not only learning but also examinations

Q5. According to the passage, the objectives of education should be
(a) to teach dance, music and drama to students in schools and colleges.
(b) to reduce teacherpupil ratio.
(c) not to test bookish, rote memory.
(d) to encourage originality and problem solving ability.
Ans: (d) to encourage originality and problem solving ability
Directions: You have two brief passages with 5 questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGEI The Stone Age was a period of history which began in approximately 2 million B.C. and lasted until 3000 B.C. Its name was derived from the stone tools and weapons that modern scientists discovered. This period was divided into the Paleolithic, Mesolithic, and Neolithic Ages. During the first period (2 million to 8000 B.C.) the first hatchet and the use of fire for heating and cooking were developed. As a result of the Ice Age, which evolved about 1 million years in the Paleolithic Age, people were forced to seek shelter in caves, wear clothing and develop new tools. During the Mesolithic Age (8000 to 6000 B.C.) people made crude pottery and the first fish hooks, took dogs for hunting, and developed a bow and arrow, which was used until the fourteenth century A.D. The Neolithic Age (6000 to 3000 B.C.) saw humankind domesticating sheep, goats, pigs, and cattle, becoming less nomadic than in the previous Ages, establishing permanent settlements and creating governments.

Q6. The Stone Age was divided into _______ periods.
(a) five (b) four
(c) three (d) six
Ans: (c) three

Q7. What developed first in the Paleolithic period?
(a) The bow and arrow. (b) Pottery.
(c) The first hatchet. (d) The fish hook.
Ans: (c) The first hatchet

Q8. For how many years did Mesolithic Age exist?
(a) 2000 (b) 3000
(c) 4000 (d) 5000
Ans: (a) 2000

Q9. Which period lasted longest?
(a) Paleolithic (b) Ice Age
(c) Mesolithic (d) Neolithic
Ans: (a) Paleolithic

Q10. When did people create governments ?
(a) 8000 – 6000 B.C..
(b) 2 million to 8000 B.C..
(c) 6000 to 3000 B.C..
(d) 2 million to 1 million B.C..
Ans: (c) 6000 to 3000 B.C.
PASSAGEII I used to have my meals at a vegetarian restaurant. Here I met Mr. Albert West. We used to meet in this restaurant every evening and go out walking after dinner. Mr. West was a partner in a small printing concern. He read my letter in the press about the outbreak of the plague and, not finding me in the restaurant, felt uneasy. My coworkers and I had reduced our diet since the outbreak, as I had long made it a rule to go on a light diet during epidemics . In these days I had therefore given up my evening dinner. Lunch also I would finish before the other guests arrived. I knew the proprietor of the restaurant very well, and I had informed him that, as I was engaged in nursing the plague patients, I wanted to avoid the contact of friends as much as possible. Not finding me in the restaurant for a day or two, Mr. West knocked at my door early one morning just as I was getting ready to go out for a walk. As I opened the door Mr. West said: ‘I did not find you in the restaurant and was really afraid lest something should have happened to you’.

Q11. What did the speaker and Mr. Albert West do every evening?
(a) Went walking and met at the restaurant for eating.
(b) After eating, met at the restaurant to go for walking.
(c) Met in the restaurant and went out walking after dinner.
(d) Had dinner and walked in the restaurant.
Ans: (c) Met in the restaurant and went out walking after dinner.

Q12. Why did the speaker not come to the restaurant?
(a) He wanted to contact all his friends.
(b) He had decided to diet in order to lose weight.
(c) He did not want to meet Mr. Albert and was avoiding him.
(d) He was taking care of plague patients.
Ans: (d) He was taking care of plague patients.

Q13. Mr. Albert West was
(a) considering to become a partner of the printing press.
(b) a partner in a small printing press.
(c) a partner in a large printing press.
(d) concerned about printing.
Ans: (b) a partner in a small printing press.

Q14. Why did Mr. Albert West knock at the speaker’s house?
(a) To go out walking with the speaker.
(b) To make him a partner in the printing press.
(c) To avoid contact with friends.
(d) Because he was worried that something had happened to the speaker.
Ans: (d) Because he was worried that something had happened to the speaker.

Q15. Why was Mr. West uneasy?
(a) Because he could not find the speaker in the restaurant.
(b) He was concerned about the printing press.
(c) He had eaten something in the restaurant.
(d) He was avoiding his friends.
Ans: (a) Because he could not find the speaker in the restaurant.
Directions: You have two brief passages with questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. PASSAGEI John had never thought much about the origin of wealth or inequalities in life. It was his firm belief that if this world was not good, the next would be good, and this faith sustained him. He was not like some others whom he knew, who would sell their souls to the devil. He always thought of God before doing anything. He lived the life of an honest man. He had not married but did not desire another man’s wife. He believed that women weakened men as was described in the story of Samson and Delilah.

Q16. To sell one’s soul to the devil means
(a) suppressing one’s conscience.
(b) giving up goodness in exchange for evil.
(c) giving up one’s honesty for the sake of monetary benefits.
(d) to sell oneself to earn livelihood.
Ans: (c) giving up one’s honesty for the sake of monetary benefits

Q17. John thought that women weakened men because
(a) he thought that women were evil.
(b) he believed that a woman was a fancy devil.
(c) he thought that a woman would spoil his life.
(d) he was convinced that what the story of Samson and Delilah illustrates is correct.
Ans: (d) he was convinced that what the story of Samson and Delilah illustrates is correct

Q18. It was John’s belief that
(a) one can be happy only by remaining a bachelor.
(b) the world is a happy place.
(c) there is no other world.
(d) one must lead an honest life.
Ans: (d) one must lead an honest life

Q19. By not desiring another man’s wife John showed that
(a) he wanted to get married.
(b) he was a man of principles.
(c) he felt sorry for other men.
(d) he had no desire for another’s wealth.
Ans: (b) he was a man of principles

Q20. From the above passage we understand that John was
(a) not highly educated.
(b) a man of simple faith.
(c) a deeply pessimistic man.
(d) a scholar of scriptures.
Ans: (b) a man of simple faith
PASSAGE–II A farmer accompanied by his young son was driving his ass to the market in the hope of selling the ass for a good price. On the road, they met a bevy of girls who laughed and exclaimed, “See this pair of fools ? They are trudging along the dusty road, when they can be riding ” The man thought that there was sense in what they were saying. So he mounted his son on the ass and he walked at the side. Presently, they met some of his old friends, who greeted him and said, “You’ll spoil your son, by letting him ride while you toil along on foot Make him walk. It’ll be good for him.” The farmer followed their advice and took his son’s place on the back of the ass while the boy trudged along behind. They would not have gone far, they were seen by women and children. The farmer heard them say, “What a selfish old man He rides in comfort, but lets his poor little fellow walk the distance.” So he asked his son to get up behind him. Further along the road, they met some travellers. They asked the farmer whether the ass was his property or was it hired for the purpose. The farmer told them that he was taking his ass to the market to sell it. The travellers said, “Good Heavens With the load like this, the poor beast will look exhausted and no one would like to purchase him. Why don’t you carry him.” Immediately, the farmer got off the ass, tied its legs with the rope and slung him on a pole and carried him in between them. This was such an absurd sight that people laughed at it. They called the farmer and his son lunatics. They had then reached a bridge over a river. Frightened by the noise around, the ass struggled, kicked, broke the pole, fell into the river and died. The farmer returned home vexed and ashamed. In trying to please all, he in fact, had pleased none and he had lost the ass in the transaction.

Q21. The ass kicked because
(a) it wanted to be let off.
(b) it was frightened by some noise.
(c) it wanted to stretch its legs.
(d) it had the habit of kicking.
Ans: (b) it was frightened by some noise

Q22. The farmer was taking the ass to the market to
(a) buy food for the family.
(b) carry the farmer to the market.
(c) sell the ass at the market.
(d) buy food for the ass.
Ans: (c) sell the ass at the market

Q23. The farmer made his son mount the ass because
(a) the son could not walk the distance.
(b) the son was adamant about riding the ass.
(c) a group of girls laughed at the farmer’s folly.
(d) the road was dusty.
Ans: (c) a group of girls laughed at the farmer’s folly

Q24. The farmer dismounted his son from the ass because
(a) the son found it difficult to ride the ass.
(b) the son complained that the ride was not comfortable.
(c) some old friends advised him to do so.
(d) he was too tired to walk the distance.
Ans: (c) some old friends advised him to do so

Q25. The travellers asked the farmer to carry the ass because
(a) the exhausted ass will have no takers in the market.
(b) the ass was very tired.
(c) the donkey wanted to be carried.
(d) they felt sorry for the ass.
Ans: (a) the exhausted ass will have no takers in the market

Q26. The word vexed means
(a) pleased. (b) sad.
(c) annoyed. (d) pestered.
Ans: (c) annoyed

Q27. The word trudged means
(a) walk casually. (b) walk with effort.
(c) walk stylishly. (d) walk briskly.
Ans: (b) walk with effort

Q28. On seeing the boy walk beside the ass, the women and children
(a) praised the boy for his compassion towards his father.
(b) called the farmer a selfish man.
(c) found fault with the farmer for illtreating the ass.
(d) asked the farmer to take their children to the market.
Ans: (b) called the farmer a selfish man

Q29. The lesson learnt by the farmer was
(a) do not carry an ass when it can walk.
(b) do not overload the ass.
(c) in trying to please all you please none.
(d) it is foolish to please the ass.
Ans: (c) in trying to please all, you please none

Q30. On seeing the farmer and his son walking along with the ass, the girls
(a) called the farmer and his son fools for not riding the ass.
(b) wondered at the dutiful father and son.
(c) asked the farmer to take them also to the market.
(d) sympathized with the beast of burden.
Ans: (a) called the farmer and his son fools for not riding the ass

Top
error: Content is protected !!