You are here
Home > QB Subjectwise > Part 393 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 393 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: You have two brief passages with five questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGEI Read not to contradict and confuse, nor to believe and take for granted, nor to find talk and discourse, but to weigh and consider. Some books are to be tasted, others to be swallowed, and some few to be chewed and digested. That is some books are to be read only in parts; others to be read, but not curiously; and some few to be read wholly, and with diligence and attention. Some books may also be read by deputy, and extracts made of them by others but that would be only in the less important arguments and the meaner sort of books; else distilled books are like common distilled waters, flashy things. Reading maketh a full man, conference a ready man, and writing an exact man.

Q1. What should be the purpose of reading a book ?
(a) To contradict.
(b) To weigh and consider.
(c) To take it for granted.
(d) To understand the contents.
Ans: (b) To weigh and consider

Q2. Why are some books to be tasted ?
(a) To be read with great care.
(b) To be read with great attention.
(c) To be read only in parts.
(d) To be read for fun.
Ans: (c) To be read only in parts

Q3. How is man’s character influenced by the art of writing ?
(a) It makes him a great writer.
(b) It makes him a ready man.
(c) It makes him a full man.
(d) It makes him an exact man.
Ans: (d) It makes him an exact man

Q4. What kind of books is to be read by the deputy ?
(a) Extraordinary books.
(b) Ordinary books.
(c) Interesting books.
(d) Meaner sort of books.
Ans: (d) Meaner sort of books

Q5. What is meant by chewed and digested ?
(a) Thoroughly read and understood.
(b) Partly read and understood.
(c) Understood without any effort.
(d) None of the above.
Ans: (a) Thoroughly read and understood
PASSAGEII From the world of magic, hypnosis is moving into the world of medicine, from hocuspocus performed by men in black capes, to hypnotherapy practised by doctors in white coats. The purpose is to help people stop smoking, lose weight, overcome phobias, and control pain in a variety of medical situations, from childbirth to cancer. Research laboratories are currently checking out the success rate of therapy under hypnosis, while medical journals stand by to publish the results. And the important thing is, nobody is laughing. In the 1840’s, a British doctor in Calcutta created a controversy by performing over 1000 operations with hypnosis as the only anaesthesia. During the World Wars, German and British doctors used hypnosis to treat war neuroses.

Q6. Hypnosis means
(a) autosuggestion.
(b) suggestion made in trance.
(c) anaesthesia.
(d) hocuspocus.
Ans: (b) suggestion made in trance

Q7. Nobody is laughing at hypnotherapy now, because they are
(a) sad. (b) angry.
(c) taking it seriously. (d) annoyed.
Ans: (c) taking it seriously

Q8. The purpose of hypnotherapy is to
(a) cure patients.
(b) make life easier.
(c) carry out research.
(d) check out the success rate.
Ans: (b) make life easier

Q9. German and British doctors used hypnosis as
(a) anaesthesia was not available.
(b) anaesthesia was not needed.
(c) it was a substitute for anaesthesia.
(d) it was fashionable during the war period.
Ans: (c) it was a substitute for anaesthesia

Q10. Treating war neurosis means
(a) curing madness.
(b) curing brain fever.
(c) dealing with war problems.
(d) curing war anxiety.
Ans: (d) curing war anxiety
Directions: You have two brief passages with five questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGEI “The beauty of the Japanese landscape is that it conveys philosophical messages through each feature. The use of curving pathways rather than straight lines, for instance. This feature springs from the belief that only evil travels in straight lines, good forces tend to wander. Then, odd numbers of plants or trees are used in these gardens because these numbers are considered auspicious. Even the plants used are symbolic. For example, the cyprus represents longevity and the bamboo symbolises abundance,” says Sadhana Roy Choudhary. In Japan, nature is said to be so closely intertwined with human life that parents actually plant a sapling in their garden when a child is born in the family, letting the growth of the child coincide with the growth of the plant.

Q11. They prefer curving pathways because
(a) they are inauspicious.
(b) they can walk easily.
(c) they stumble over straight ones.
(d) good spirits walk on them.
Ans: (d) good spirits walk on them

Q12. Abundance means
(a) long life. (b) happiness.
(c) plenty. (d) permanent.
Ans: (c) plenty

Q13. The Japanese parents plant a sapling at the time of birth of a child because
(a) it is auspicious to plant a sapling.
(b) it is closely associated with the growth of the child.
(c) it gives longevity to the child.
(d) it gives happiness to the child.
Ans: (b) it is closely associated with the growth of the child

Q14. According to the passage the Japanese are
(a) superstitious. (b) philosophical.
(c) lovers of nature. (d) lovers of numerology.
Ans: (c) lovers of nature

Q15. The Japanese pathways tend to be
(a) symbolic. (b) beautiful.
(c) curved. (d) straight.
Ans: (c) curved
PASSAGEII A recent investigation by scientists at the USA Geological Survey shows that strange animal behaviour might help predict future earthquakes. Investigators found such occurrences in a ten kilometre radius of the epicentre of a fairly recent quake. Some birds screeched and flew about wildly, dogs yelped and ran uncontrollably. Scientists believe that animals can perceive these environmental changes as early as several days before the mishap. In 1976, after observing the animal behaviour, the Chinese were able to predict a devastating quake. Although hundreds of thousands of people were killed, the government was able to evacuate millions of other and thus keep the death toll at a lower level.

Q16. If scientists can accurately predict earthquakes there will be
(a) fewer animals going crazy.
(b) a lower death rate.
(c) fewer people evacuated.
(d) fewer environmental changes.
Ans: (b) a lower death rate

Q17. What prediction may be made by obeserving animal behaviour?
(a) An impending earthquake
(b) The number of people who will die
(c) The ten kilometre radius of epicentre
(d) Ecological conditions
Ans: (a) An impending earthquake

Q18. How can animals perceive these changes when human beings cannot ?
(a) Animals are smarter than human beings.
(b) Animals have certain instincts that human beings don’t possess.
(c) By running round the house, they can feel the vibrations.
(d) Human beings don’t know where to look.
Ans: (b) Animals have certain instincts that human beings don’t possess

Q19. Which of the following is not true?
(a) Some animals may be able to sense an approaching earthquake.
(b) By observing animal behaviour scientists perhaps can predict earthquakes.
(c) The Chinese failed to predict the earthquake.
(d) All birds and dogs in a ten kilometre range went wild before the quake.
Ans: (c) The Chinese failed to predict the earthquake

Q20. In this passage the word evacuate means
(a) remove. (b) exile.
(c) destroy. (d) expel.
Ans: (a) remove
Directions: You have one brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Every profession or trade, every art and every science has its technical vocabulary, the function of which is partly to designate things or processes which have no names in ordinary English and partly to secure greater exactness in nomenclature. Such special dialects or jargons are necessary in technical discussion of any kind. Being universally understood by the devotees of the particular science or art, they have the precision of a mathematical formula. Besides, they save time, for it is much more economical to name a process than to describe it. Thousands of these technical terms are very properly included in every large dictionary, yet, as a whole, they are rather on the outskirts of the English language than actually within its borders. Different occupations, however, differ widely in the character of their special vocabularies. In trades and handicrafts and other vocations like farming and fishing that have occupied great numbers of men from remote times, the technical vocabulary is very old. An average man now uses these in his own vocabulary. The special dialects of law, medicine, divinity and philosophy have become familiar to cultivated persons.

Q21. Special words used in technical discussion
(a) may become part of common speech.
(b) never last long.
(c) should resemble mathematical formula.
(d) should be confined to scientific fields.
Ans: (c) should resemble mathematical formula

Q22. The writer of this article is
(a) a scientist. (b) a politician.
(c) a linguist. (d) a businessman.
Ans: (c) a linguist

Q23. This passage is primarily concerned with
(a) various occupations and professions.
(b) technical terminology.
(c) scientific undertakings.
(d) a new language.
Ans: (b) technical terminology

Q24. It is true that
(a) various professions and occupations often interchange words.
(b) there is always a nontechnical word that may be substituted for the technical word.
(c) the average man often uses in his own vocabulary what was once technical language not meant for him.
(d) everyone is interested in scientific findings.
Ans: (c) the average man often uses in his own vocabulary what was once technical language not meant for him

Q25. In recent years, there has been a marked increase in the number of technical terms in the nomenclature of
(a) Farming. (b) Fishing.
(c) Sports. (d) Government.
Ans: (d) Government
Directions: You have one brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. In May 1966, the World Health Organisation was authorised to initiate a global campaign to eradicate smallpox. The goal was to eradicate the disease in one decade. Because similar projects for malaria and yellow fever had failed, few believed that smallpox could actually be eradicated, but eleven years after the initial organisation of the campaign, no cases were reported in the field. The strategy was not only to provide mass vaccinations, but also to isolate patients with active smallpox in order to contain the spread of the disease and to break the chain of human transmission. Rewards for reporting smallpox assisted in motivating the public to aid health workers. One by one, each smallpox victim was sought out, removed from contact with others and treated. At the same time, the entire, village where the victim had lived was vaccinated. Today smallpox is no longer a threat to humanity. Routine vaccinations have been stopped worldwide.

Q26. Which of the following is the best title for the passage ?
(a) The World Health Organisation
(b) The Eradication of Smallpox
(c) Smallpox Vaccinations
(d) Infectious Diseases
Ans: (b) The Eradication of Smallpox

Q27. What was the goal of the campaign against smallpox ?
(a) To decrease the spread of smallpox worldwide.
(b) To eliminate smallpox worldwide in ten years.
(c) To provide mass vaccinations against smallpox worldwide.
(d) To initiate worldwide projects for smallpox, malaria and yellow fever at the same time.
Ans: (b) To eliminate smallpox worldwide in ten years.

Q28. According to the paragraph what was the strategy used to eliminate the spread of smallpox ?
(a) Vaccination of the entire village
(b) Treatment of individual victims.
(c) Isolation of victims and mass vaccinations.
(d) Extensive reporting of outbreaks.
Ans: (c) Isolation of victims and mass vaccinations

Q29. Which statement doesn’t refer to smallpox ?
(a) Previous projects had failed.
(b) People are no longer vaccinated for it.
(c) The World Health Organisation mounted a worldwide campaign to eradicate the disease.
(d) It was a serious threat.
Ans: (a) Previous projects had failed.

Q30. It can be inferred that
(a) no new cases of smallpox have been reported this year.
(b) malaria and yellow fever have been eliminated.
(c) smallpox victims no longer die when they contract the disease.
(d) smallpox is not transmitted from one person to another.
Ans: (c) Smallpox victims no longer die when they contract the disease

Top
error: Content is protected !!