You are here
Home > QB Subjectwise > Part 392 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 392 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: You have two brief passages with five questions following each passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGE-1 Journalism means several things. First of all, it means the ability to write and convey thoughts in a way that people will understand things quickly. It means being able to turn long articles into shape. It means knowing your grammar and composition rules inside out and upside down. It also means a nose for news and feel for words, respect for truth and a sense of mission. A journalist should be able to size up a situation on the spot. He should also develop a deep insight into human conditions. Nobody can teach you the finer aspects of journalism. No plastic surgeon can give you a nose for news. No teacher can give you a feel for words.

Q1. The passage is on
(a) the journalists, surgeons and teachers.
(b) the merits of journalism.
(c) what journalism is about.
(d) the journalists’s feel for words.
Ans: (c) what journalism is about

Q2. A journalist should be thorough with
(a) all the rules of writing.
(b) the news.
(c) grammar and composition.
(d) the insight into human conditions.
Ans: (a) all the rules of writing

Q3. One of the main requirements for a journalist is to
(a) edit articles.
(b) have a good nose for news.
(c) respect everyone.
(d) exploit a situation.
Ans: (b) have a good nose for news

Q4. The ethics of journalism is
(a) respect for truth.
(b) understanding people.
(c) ability to write.
(d) search for news.
Ans: (a) respect for truth

Q5. Which of the following statements is not true ?
(a) A plastic surgeon can help a journalist.
(b) A teacher can hardly assist a journalist.
(c) Everyone cannot be a journalist.
(d) A journalist should be able to convey his thoughts to his readers.
Ans: (a) A plastic surgeon can help a journalist
PASSAGEII The Indians as a group are not cohesive. There is a lack of ‘coordination’ among individuals, groups, institutions and states. This lack of ‘coordination’ may be traced to selfishness, lack of trust and the inability to find joy in working together as a team for a common goal. This leads to divisiveness, asking for criticism, with the result images are tarnished and the main purpose is defeated. This phenomenon is visible among the bureaucrats, the politicians, the intellectuals, the business community and the sports fraternity, all those who matter and who give a poor account of themselves as a group despite individual brilliance. This contrast in human behaviour can perhaps be traced to ageold beliefs, religious tolerance, poverty and the diversity in daytoday living conditions.

Q6. Why are the Indians not cohesive as a group ?
(a) There is a lack of coordination between individuals.
(b) There is a lack of coordination among individuals, groups and states.
(c) There is a lack of coordination between individuals and states.
(d) There is a lack of coordination among individuals, groups, institutions and states.
Ans: (d) There is a lack of coordination among individuals, groups, institutions and states

Q7. What does lack of coordination lead to ?
(a) Divisiveness.
(b) Divisiveness and asking for criticism.
(c) Asking for criticism.
(d) Nothing in particular.
Ans: (b) Divisiveness and asking for criticism

Q8. Which word in the passage means loss of brightness or dull?
(a) Brilliance. (b) Phenomenon.
(c) Visible. (d) Tarnish.
Ans: (d) Tarnish

Q9. To what can the contrast in human behaviour be traced to ?
(a) Ageold beliefs and diversity in daytoday living.
(b) Ageold beliefs and religious tolerance.
(c) Ageold beliefs, religious tolerance, poverty and diversity in daytoday living.
(d) Nothing in particular.
Ans: (c) Ageold beliefs, religious tolerance, poverty and diversity in daytoday living

Q10. What does goal in this passage mean ?
(a) The place where the ball has to pass in the football match.
(b) The object of ambition.
(c) A point scored by a particular team in a football match.
(d) The poles fitted at the end of a football field.
Ans: (b) The object of ambition
Directions: Read the following passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGEI For months the old tanker, African Queen , lay turned over on her side, stuck fast in the sands off the coast of Maryland. She had run aground so badly that her owners had decided to leave her to her fate. It was considered impossible to refloat her and the ship began to rust and sink deeper and deeper into the sands. Men frequently came out in small boats and removed any parts that could be solduntil two men decided to attempt the impossible: to float the African Queen once more. Both men were engineers and had no experience of ships so that few people thought they could succeed. The men began by studying the exact state of the African Queen and came to the conclusion that she would float again if air was pumped into the tanks which were now full of seawater. A diver was sent down to examine the underside of the ship. In the cold, dark water he found an enormous hole in her side which had been torn when the ship ran aground. It was plain that nothing could be done until the hole was repaired. As no single sheet of steel would cover it, the men were obliged to order a great number of sheets which had to be joined together. For several weeks divers worked continually to close the hole. At times, the sea was so rough that it was difficult to go down; and on more than one occasion, they had to contend with sharks. At last the hole was covered and the men began to pump the seawater out of the ship’s tanks. It seemed as if they were bound to succeed, for when the tanks were full of air, the African Queen began to stir in the water. The men could not understand why she still would not float until they discovered that her rudder was embedded in mud. Huge cranes were brought to haul the sunken rudder out and the ship was again afloat. By this time, the men were almost exhausted. They had worked ceaselessly for three months to save the African Queen and had succeeded when everyone thought they would fail. Now they stood on the bridge of the ship, tired but proud, as tugs brought the African Queen into the harbour.

Q11. Men frequently went out to the African Queen because
(a) it was a rare sight to see a sunken ship.
(b) they attempted to float the ship once again.
(c) they wanted to take parts of the ship and sell them.
(d) it was an interesting exercise.
Ans: (c) they wanted to take parts of the ship and sell them.

Q12. How did the two men propose to float the ship again ?
(a) By sending divers to examine the damage.
(b) By closing the large hole in her side.
(c) By joining a large number of steel sheets together.
(d) By pumping air into the tanks.
Ans: (d) By pumping air into the tanks.

Q13. What was the danger which the divers faced ?
(a) The rough sea.
(b) The cold and dark situation underwater.
(c) Having to contend with sharks.
(d) The cutting edges of the steel sheets.
Ans: (c) Having to contend with sharks.

Q14. The two men felt proud because
(a) they could float the ship in three months.
(b) they had succeeded when everyone thought they would fail.
(c) the African Queen was coming into the harbour.
(d) the African Queen began to stir in the water.
Ans: (b) they had succeeded when everyone thought they would fail.

Q15. The part of the ship used for steering is called
(a) rudder (b) bridge
(c) underside (d) tank
Ans:
(a) rudder
PASSAGEII Speech is a great blessing but it can also be a great curse for while it helps us to make our intentions and desires known to our fellows, it can also, if we use it carelessly make our attitudes completely misunderstood. A slip of the tongue, the use of an unusual word or of an ambiguous word may create an enemy where we have hoped to win a friend. Again, different classes of people use different vocabularies and the ordinary speech of an educated man may strike an uneducated listener as showing pride; unwillingly we may use a word which bears a different meaning to our listeners from what it does to men of our own class. Thus, speech is not a gift to use lightly without thought but one which demands careful handling. Only a fool will express himself alike to all.

Q16. Speech is a great blessing,
(a) if we use it indiscriminately.
(b) if we use it carefully.
(c) if we use it to please others.
(d) if we use it to play one against the other.
Ans: (b) if we use it carefully

Q17. Speech can also be a great curse
(a) if we express ourselves alike to all.
(b) if we adopt different vocabularies to different classes of people.
(c) if we always try to please every one with it.
(d) if we always try to win friends with it.
Ans: (a) if we express ourselves alike to all

Q18. A slip of the tongue means
(a) biting the tongue while speaking.
(b) telling lies to defend oneself.
(c) using words carelessly.
(d) incurring loss of profit in hasty bargain.
Ans: (c) using words carelessly

Q19. The passage reveals that
(a) the use of ambiguous and unusual words brings us friends.
(b) careless use of words creates enemies.
(c) careful use of words may bring us profit but not friends.
(d) speech always reflects one’s attitudes.
Ans: (b) careless use of words creates enemies.

Q20. A fool will express himself alike to all kinds and conditions of the men because
(a) he wants to play with people.
(b) he wants to deceive every one.
(c) he wants to amuse every one.
(d) he lacks the power of discrimination in the use of words.
Ans: (d) he lacks the power of discrimination in the use of words.
Directions: You have two brief passages with five questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGE – I For any activity, discipline is the key word. It should begin with self, then be extended to the family, neighbours, environment, workplace, society and the nation at large. It is from society that inspiration is drawn. Systems and institutions should provide the inspiration to society through performance which in turn will provide leaders capable of rebuilding and restructuring the society into a strong nation. The nationalists’ spirit then becomes infectious.

Q21. What is the key word for Activity according to the passage ?
(a) Active Discipline. (b) Key Discipline.
(c) Self Discipline. (d) Discipline.
Ans: (d) Discipline

Q22. According to the passage Discipline should begin
(a) with self.
(b) with self, family and neighbours.
(c) with self, family, neighbours and environment.
(d) with self, family, workplace, society.
Ans: (a) with self

Q23. According to the passage, where do we draw inspiration from ?
(a) Society. (b) Society and nation.
(c) Environment. (d) Nothing in particular.
Ans: (a) Society

Q24. According to the passage, a good leader should be capable of
(a) rebuilding a nation the way he/she likes.
(b) rebuilding and restructuring society into a strong nation.
(c) building a national consensus.
(d) rebuilding and structuring a nation.
Ans: (b) rebuilding and restructuring society into a strong nation

Q25. What is the meaning of the word infectious in the passage ?
(a) dangerous.
(b) spreading to everyone.
(c) spreading to everyone by germs.
(d) give disease.
Ans: (b) spreading to everyone
PASSAGE – II A 23-yearold British woman was yesterday sentenced to six months in jail, for leaving her twoyearold daughter home alone, eighthours aday, five days a week, for a year while she went to work. The young mother from the central town of Warwick initially hired a babysitter, when she landed a job in a travel agency but eventually reached the point when she could no longer afford the facility, prosecutors said. The woman then started leaving the child home by herself, providing it with food and toys and removing all potentially dangerous objects from its reach. At first, the mother came home at lunch time but had to stop because her daughter threw tantrums every time she left to go back to work. The mother, who was not identified, told the court, “If I had money I would not have done it. It was a case of that or not keeping my job and living on benefit”. The judge, Mr. Harrison Hall, however said “Having had a child, the absolute priority is to look after it. There must be an alternative to leaving a child alone all day, a thing you would not do even to a dog”.

Q26. The young mother had to work in the office
(a) 40 hours a week.
(b) 8 hours a week.
(c) 48 hours a week.
(d) all the seven days a week.
Ans: (a) 40 hours a week

Q27. The word Facility in sentence refers to
(a) her job in the travel agency.
(b) living in a well furnished apartment.
(c) getting adequate salary.
(d) employing someone to look after the child.
Ans: (d) employing someone to look after the child

Q28. The mother stopped coming home for lunch because
(a) her house was far away from the office.
(b) she was not able to control her angry baby.
(c) she had to work extra hours to earn more.
(d) she was not interested in looking after the baby.
Ans: (b) she was not able to control her angry baby

Q29. The sentence If I had money, I would not have done it means
(a) I had money and so I did not leave the baby alone.
(b) I had money and so I left the baby alone.
(c) I had no money and so I left the baby alone.
(d) I had no money and so I did not leave the baby alone.
Ans: (c) I had no money and so I left the baby alone

Q30. Which one of the following statements about the judge Mr. Harrison Hall is correct ?
(a) He can tolerate cruelty to children but not to animals.
(b) He can tolerate cruelty to animals but not to children.
(c) He can tolerate cruelty both to children and animals.
(d) He can tolerate cruelty neither to children nor to animals.
Ans:
(d) He can tolerate cruelty neither to children nor to animals

Top
error: Content is protected !!