You are here
Home > QB Subjectwise > Part 384 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 384 – Cloze Test Previous Year Questions

Passage II One thing we can do is _____ a good book. Another is to look at a new _____ conducted by William Mercer, one of the world’s largest Human Resources consultancies. Mercer decided to _____ some of the world’s great cities. They produced their results by giving _____ for _____ criteria. These included political, economic and social environment, healthcare, educational provision, recreation and transport _____. So, which are the best cities to live in, and which should we _____ ? In _____ first place were Vancouver, Berne, Vienna and Zurich, while Sydney, Geneva, Auckland and Copenhagen came in second. Swiss cities _____ three of the top ten places, making it the single most successful country of all those _____.

Q1. (a) read (b) obtain
(c) retrieve (d) look
Ans: (a) read

Q2. (a) research
(b) consultation
(c) advice (d) survey
Ans: (d) survey

Q3. (a) decide (b) judge
(c) rule (d) proclaim
Ans: (b) judge

Q4. (a) spots (b) marks
(c) places (d) signs
Ans: (b) marks

Q5. (a) ranging (b) assorted
(c) different (d) various
Ans: (d) various

Q6. (a) reasons (b) facilities
(c) versions (d) ways
Ans: (b) facilities

Q7. (a) deny (b) regret
(c) avoid (d) escape
Ans: (c) avoid

Q8. (a) dual (b) united
(c) together (d) joint
Ans: (d) joint

Q9. (a) controlled (b) absorbed
(c) vacated (d) occupied
Ans: (d) occupied

Q10. (a) surveyed
(b) experimented
(c) established (d) created
Ans:
(a) surveyed
Directions: In the following passages some of the words have been left out. Read each passage carefully and choose the correct answer for the given blank out of the four alternatives. PassageI We are _____ in a time of great and _____changes. The most obvious _____ of the modern world is the _____ development of science and technology. This has given man a deeper _____ of nature.

Q11. (a) existing (b) living
(c) surviving (d) alive
Ans: (b) living

Q12. (a) convenient
(b) continuing
(c) coveted (d) consequent
Ans: (b) continuing

Q13. (a) part (b) side
(c) feature (d) nature
Ans: (c) feature

Q14. (a) magnanimous
(b) erratic (c) rapid
(d) inconsistent
Ans: (c) rapid

Q15. (a) understanding
(b) control (c) management
(d) questioning
Ans:
(a) understanding
PassageII War and Peace, an epic historical novel by Leo Tolstoy, was _____ published as Voyna i mir in 186569. This _____ study of early 19th century Russian society, noted for its _____ of realistic detail and variety of psychological _____ is generally regarded as one of the world’s greatest novels. War and Peace is _____ concerned with the histories of five aristocratic families, the members of which are _____ against the _____ background of Russian social life during the war against Napoleon. The _____ of war, however, is _____to the story of family existence which involves Tolstoy’s optimistic belief in the lifeasserting _____ of human existence.

Q16. (a) basically (b) wilfully
(c) originally (d) faithfully
Ans: (c) originally

Q17. (a) panoramic (b) histrionic
(c) omnipotent (d) explicit
Ans: (a) panoramic

Q18. (a) energy (b) veracity
(c) suitability (d) mastery
Ans: (d) mastery

Q19. (a) criticism (b) analysis
(c) instances (d) depth
Ans: (b) analysis

Q20. (a) importantly (b) primarily
(c) heavily (d) connectively
Ans: (b) primarily

Q21. (a) portrayed (b) displayed
(c) treated (d) based
Ans: (a) portrayed

Q22. (a) soporific (b) merciful
(c) vivid (d) hardened
Ans: (c) vivid

Q23. (a) case (b) prisoner
(c) perpetrator (d) theme
Ans: (d) theme

Q24. (a) inordinate (b) subordinate
(c) audacious (d) judicious
Ans: (b) subordinate

Q25. (a) pattern (b) appropriation
(c) dogma (d) suitability MEANING OF WORDS/PHRASES
(a) panoramic (Adj.): presenting all the different aspects/stages of a particular subject, event, etc.
(b) histrionic (Adj.): of/relating to actors/acting
(c) omnipotent (Adj.): having unlimited power
(d) explicit (Adj.): clear and easy to understand
(5) veracity (N.): unwillingness to tell lies
(6) soporific (Adj.): inducing mental lethargy
(7) vivid (Adj.): producing very clear pictures in your mind
(8) perpetrator (N.): a person who commits a crime/does something that is wrong/evil
(9) inordinate (Adj.): beyond normal limits
(10) subordinate (Adj.): lower in importance
(11) audacious (Adj.): willing to take risks/to do something shocking
(12) appropriation (N.): the act of taking something that belongs to somebody else, especially without permission
(13) dogma (N.): a doctrine/code of beliefs accepted as authoritative
Ans:
(a) pattern

Top
error: Content is protected !!