You are here
Home > QB Subjectwise > Part 380 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 380 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following questions, in the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (A team of Indian engineers _____ shown that digital photographs of the hand may _____ cholesterol levels in the body and serve as an early warning signal _____ poor lipid health without a standard blood test. Researchers believe the programme may be _____ in the future and _____ into mobile phones to enable it to analyse digital images of the hand captured in the camera on a mobile phone.

Q1. (a) Are (b) Has been
(c) Have (d) Has
Ans: (d) has (Aux. V.)

Q2. (a) Reveal (b) Conceal
(c) Conduct (d) Conjecture
Ans: (a) reveal (V.)

Q3. (a) Of (b) By
(c) Before (d) At
Ans: (a) of (Prep.)

Q4. (a) Retracted (b) Refined
(c) Recorded (d) Resolved
Ans: (d) resolved (V.)

Q5. (a) Fixed (b) Formulated
(c) Featured (d) Loaded
Ans:
(d) loaded (V.) (926 – 930)
Directions: In the following questions of the passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. _____ began to _____ on all side. So I could not have any _____ view of the things that _____ along our way. Our train stopped at two important stations before we _____ our home town.

Q6. (i) = ?
(a) incidentally (b) gradually
(c) initially (d) prudentially
Ans: (b) gradually (Adv.): slowly, over a long period of time.

Q7. (ii) = ?
(a) descend
(b) condescend
(c) ascend
(d) transcend
Ans: (a) descend (V.): to arrive and begin to affect somebody/something.

Q8. (iii) = ?
(a) contradict (b) precinct
(c) instinct (d) distinct
Ans: (d) distinct (Adj.): easily or clearly seen, heard, felt etc.

Q9. (iv) = ?
(a) lain (b) lied
(c) lay (d) laid
Ans: (c) lay

Q10. (v) = ?
(a) had reached
(b) reach
(c) reached
(d) have reached
Ans:
(c) reached (931–940)
Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (All the political parties of India appear lost in the _____ exercise of fighting elections. There is nothing _____ about a _____ for votes in a democracy as India is and must _____. But democracies defeat themselves when they are _____ with the _____ of politics and must forget its _____. The growing political _____ in India _____ from the political parties’ _____ contempt for any real development.

Q11. (a) physical (b) barren
(c) dreary (d) bleak
Ans: (a) physical (Adj.) dreary (Adj.): sad/dull; dismal; bleak barren (Adj.): not producing anything useful/successful

Q12. (a) improbable (b) impractical
(c) incongruous (d) improper
Ans: (d) improper (Adj.) improbable (Adj.): not likely to be true/to happen impractical (Adj.): not sensible/ realistic incongruous (Adj.): strange and not suitable in a particular situation

Q13. (a) thought (b) care
(c) worry (d) concern
Ans: (d) concern (N.)

Q14. (a) reside (b) defy
(c) remain (d) abide
Ans: (c) remain (V.)

Q15. (a) overwhelmed(b) obsessed
(c) worried (d) concerned
Ans: (b) obsessed (V.) overwhelmed (Verb): to have such a strong emotional effect on somebody that it is difficult for them to resist/know how to react. obsessed (Verb): to completely fill your mind so that you cannot think of anything else, in a way that is not normal

Q16. (a) frame (b) body
(c) form (d) idea
Ans: (c) form (N.)

Q17. (a) contends (b) contains
(c) contempt (d) contents
Ans: (c) contempt (Noun): the feeling that somebody/something is without value and deserves no respect at all

Q18. (a) positivism (b) pessimism
(c) optimism (d) pragmatism
Ans: (b) pessimism (N.) pessimism (Noun): a feeling that bad things will happen and that something will not be successful positivism (Noun): a system of philosophy based on things that can be seen/proved, rather than on ideas optimism (Noun): a feeling that good things will happen and that something will be successful pragmatism (Noun): thinking about solving problems in a practical and sensible way rather than by having fixed ideas and theories.

Q19. (a) branches (b) roots
(c) stems (d) flowers
Ans: (c) stems (N.)

Q20. (a) unconcealed (b) explicit
(c) latent (d) hidden
Ans:
(a) unconcealed (Adj.) unconcealed (Adj.): that you do not try to hide explicit (Adj.): clear and easy to understand latent (Adj.): existing, but not very noticeable, active or well– developed (941–950)
Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (Saina Nehwal’s bronze medal win _____ Saturday, at the London Olympics, may be seen as a lucky _____ after her Chinese opponent _____ hurt. But _____ Saina’s father, Dr. Harvir Singh, “it’s god’s gift”. “She was _____ on Friday after losing the semi final. It was god’s _____ that she won a medal. This is very satisfying for everyone. I was very _____ about Saina winning a bronze.” Prime Minister Manmohan Singh _____ the Indian shuttler for winning the medal. “The country is proud of your _____’’. Singh said in his congratulatory message. Andhra Pradesh governor ESL Narasimhan and Chief Minister N. Kiran Kumar Reddy too congratulated Saina. “After Gagan Narang, Saina is the second sportsperson from AP to win a _____ at the Olympics.” the chief minister said.

Q21. (a) on (b) in
(c) at (d) onto
Ans: (a) on (Prep.)

Q22. (a) succeed (b) win of
(c) winning (d) victory
Ans: (d) victory (N.)

Q23. (a) retired (b) crashed
(c) injure (d) fated
Ans: (a) retired (N.)

Q24. (a) according to (b) from
(c) instead of (d) on the way
Ans: (a) according to (Prep.)

Q25. (a) joyous (b) appointed
(c) disappointed (d) cheerful
Ans: (c) disappointed (V.)

Q26. (a) prayer (b) nature
(c) notion (d) wish
Ans: (d) wish (N.)

Q27. (a) pessimistic (b) optimistic
(c) nostalgic (d) emotional
Ans: (b) optimistic (Adj.) nostalgic (Adj.): having/bringing a feeling of sadness mixed with pleasure and affection when you think of happy times in the past.

Q28. (a) prayed
(b) congratulated
(c) wishes
(d) dictated
Ans: (b) congratulated (V.)

Q29. (a) getting of (b) order
(c) achievement (d) position
Ans: (c) achievement (N.)

Q30. (a) post (b) match
(c) entry (d) medal
Ans:
(d) medal (N.) (951–955)

Top
error: Content is protected !!