You are here
Home > QB Subjectwise > Part 379 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 379 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (Although we can _____ the _____ bodies of our solar system_____ a telescope, it is only _____ who can _____ the depths of outer space. It is reported that they have seen _____ galaxies, stars taking _____ and _____, and ‘black holes’. They say that the deeper they look _____ the universe, the more they know _____ the universe originated.

Q1. (a) observe (b) look
(c) reach (d) find
Ans: (a) observe (V.)

Q2. (a) heaven (b) heavier
(c) heavy (d) heavenly
Ans: (d) heavenly (Adj.)

Q3. (a) at (b) by
(c) through (d) with
Ans: (c) through (Prep.)

Q4. (a) astronomers
(b) astrology
(c) astrologers
(d) astronomy
Ans: (a) astronomers (N.)

Q5. (a) views (b) overview
(c) view (d) viewed
Ans: (c) view (N.)

Q6. (a) stunned (b) stunning
(c) shine (d) stun
Ans: (b) stunning (V.)

Q7. (a) borne (b) birth
(c) berth (d) born
Ans: (b) birth (N.)

Q8. (a) dyeing (b) died
(c) die (d) dying
Ans: (d) dying (V.)

Q9. (a) at (b) on
(c) through (d) into
Ans: (d) into (Prep.)

Q10. (a) why (b) how
(c) where (d) what
Ans:
(b) how (Adv.) (901 – 910)
Directions: In the following questions, in the passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (Smile, they say, and soon there will be miles and miles of smiles. If we keep _____ ourselves and do not mix with others, we shall be left alone to ponder _____ the misfortunes of life. Nobody likes to come across a _____ and selfcentred person. People _____ gregarious and outgoing souls who are prepared to share their joys and sorrows and have the _____ to laugh _____ their problems and miseries. Laughter brings people _____ whereas keeping to oneself distances people. It has _____ been rightly said that laughter is the shortest distance between two persons. Once they _____ together, the circle of acquaintance, and consequently friendship _____, thus making the world a happy place to live in.

Q11. (a) to (b) with
(c) into (d) by
Ans: (a) to (Prep.)

Q12. (a) into (b) at
(c) upon (d) over
Ans: (d) over (Prep.)

Q13. (a) comic (b) glum
(c) unselfish (d) kind
Ans: (b) glum (Adj.)

Q14. (a) dislike (b) hate
(c) opt (d) like
Ans: (d) like (N.)

Q15. (a) feeling (b) intention
(c) sense (d) capacity
Ans: (d) capacity (N.)

Q16. (a) away (b) on
(c) at (d) over
Ans: (c) at (Prep.)

Q17. (a) closer (b) far
(c) apart (d) home
Ans: (a) closer (Adj.)

Q18. (a) so (b) however
(c) therefore (d) hence
Ans: (b) however (Adv.)

Q19. (a) come (b) sit
(c) are (d) go
Ans: (a) come (V.)

Q20. (a) broadens (b) grows
(c) lessens (d) widens
Ans:
(b) grows (V.) (911–920)
Directions: In the following questions, in the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (Superstition is a _____ in _____, which _____ be explained by the _____of nature and also not by religion. For _____ a superstitious person believes that a black cat _____ his path will bring him _____. In Brazil, for instance, many people believe that a person can be harmed or even killed by _____ needles in a puppet which _____ the person to be harmed. This is called ‘voodoo–magic’. People who do not believe in _____ things consider them superstition.

Q21. (a) belief (b) believe
(c) believer (d) believes
Ans: (a) belief (N.)

Q22. (a) anything (b) something
(c) nothing (d) everything
Ans: (b) something (Adv.)

Q23. (a) will (b) will not
(c) can (d) cannot
Ans: (d) cannot (Mod. V.)

Q24. (a) methods (b) ways
(c) laws (d) means
Ans: (c) laws (N.)

Q25. (a) instant (b) insistent
(c) instance (d) insistence
Ans: (c) instance (N.)

Q26. (a) crossing (b) cross
(c) crosses (d) crossed
Ans: (a) crossing (V.)

Q27. (a) fortune (b) misfortune
(c) luck (d) properties
Ans: (b) misfortune (N.)

Q28. (a) pushing (b) drawing
(c) sticking (d) pulling
Ans: (c) sticking (V.)

Q29. (a) represents (b) represent
(c) points (d) pointing
Ans: (c) points (N.)

Q30. (a) such (b) thus
(c) this (d) just
Ans:
(a) such (Det. Pro.) (921 – 925)

Top
error: Content is protected !!