You are here
Home > QB Subjectwise > Part 378 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 378 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following questions in the passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (If you _____ to be free from all physical aches and pains and enjoy perfect physical harmony, then put your mind in order and _____ your thoughts. Think joyful thoughts, think loving thoughts; Let the _____ of goodwill _____ through your veins, and you will need no other medicine. _____ your jealousies, your suspicions, your worries, your hatred, your selfish indulgences, and you will put away your indigestion, your sickness, your _____ and _____. If you will _____ clinging to these _____ and demoralizing habits of minds, then do not complain when your body is _____ sickness.

Q1. (a) can (b) would
(c) want (d) will
Ans: (c) want (V.)

Q2. (a) regularize (b) coordinate
(c) harmonize (d) regulate
Ans: (c) harmonize (V.)

Q3. (a) elixir (b) sweetness
(c) generosity (d) potion
Ans: (a) elixir (N.)

Q4. (a) gather (b) course
(c) run (d) race
Ans: (c) run (V.)

Q5. (a) ignore (b) throw off
(c) discard (d) cast away
Ans: (b) throw off (Phr.V.)

Q6. (a) confidence (b) nervousness
(c) worries (d) happiness
Ans: (c) worries (N.)

Q7. (a) mercy (b) despair
(c) paining (d) joy
Ans: (a) mercy (N.)

Q8. (a) continue to (b) indulge in
(c) care to (d) persisting
Ans: (a) continue to (Phr.V.)

Q9. (a) unruly (b) unhealthy
(c) good (d) worse
Ans: (b) unhealthy (N.)

Q10. (a) affected to (b) laid up with
(c) lying with (d) laid low with
Ans:
(d) laid low with (Phr.V.) (871–880)
Directions: In the following questions in the passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (In civilised life there is a rule _____ violence, against taking the _____ into our hands. It is a rule which _____ of us observe so often, indeed, that a great _____ of people go through life _____ orderliness and non–violence as part of the scheme of nature. But when _____ comes into their midst _____ refuses to observe the current rules, and _____ the simple rule that might is right, the law–abiding members _____ society do not know what to do, and look on in _____ bewildered confusion.

Q11. (a) upon (b) after
(c) at (d) against
Ans: (d) against (Prep.)

Q12. (a) law (b) police
(c) people (d) rule
Ans: (a) law (N.)

Q13. (a) every (b) most
(c) none (d) many
Ans: (d) many (Det.)

Q14. (a) sum (b) amount
(c) number (d) capacity
Ans: (c) number (N.)

Q15. (a) accepting
(b) not expecting
(c) expecting
(d) not accepting
Ans: (a) accepting (V.)

Q16. (a) everyone (b) no one
(c) anyone (d) none
Ans: (c) anyone (Pro.)

Q17. (a) whom (b) who
(c) how (d) where
Ans: (b) who (Pro.)

Q18. (a) follow (b) following
(c) followed (d) follows
Ans: (d) follows (V.)

Q19. (a) on (b) of
(c) at (d) in
Ans: (b) of (Prep.)

Q20. (a) helpful (b) helping
(c) helped (d) helpless
Ans:
(d) helpless (Adj.) (881 – 890)
Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (Squirrels are _____ animals in the world. They have the _____ for rainy days. Autumn can be very entertaining for them. That is the time _____ the great harvest collection for their winter store. You can _____ here and there, collecting nuts of all sorts. Walnuts, beechnuts, chestnuts, dried berries. They are not fussy. Relentlessly, they run from their storage point, usually a tree hollow, to the vast amount of wild nuts to be found in the forest. These beautiful animals are houseproud. They take great pains to ensure that _____ and warm enough to tide them over the harsh winter. You _____ busily collecting soft pieces of bark, wood and leaves to line their nests. After all their _____, and when the first, cold hard frost arrives, they _____ inside their nests for the duration/ rest of the cold spell. There, _____ till it is warm enough to bring out their stored food. Ah but then again, they are the most forgetful little animals, and it is not unusual to see squirrels _____ their hoards.

Q21. (a) the more resource
(b) this most resourceful
(c) the most resource
(d) the most resourceful
Ans: (d) the most resourceful

Q22. (a) knack of saving down
(b) knack of saving on
(c) knack of saved up
(d) knack of saving up
Ans: (d) knack of saving up

Q23. (a) what they begin
(b) when they begin
(c) when their begin
(d) when them begin
Ans: (b) when they begin

Q24. (a) see them scampering
(b) seeing them scampered
(c) seen them scampering
(d) see their scampering
Ans: (a) see them scampering

Q25. (a) their nest is secure
(b) their nest is securing
(c) they nest is secure
(d) there nest is secure
Ans: (a) their nest is secure

Q26. (a) is saw them
(b) will seen them
(c) will saw them
(d) will see them
Ans: (d) will see them

Q27. (a) scavenging is done
(b) scavenged is done
(c) scavenged was done
(d) scavenging is doing
Ans: (c) scavenged was done

Q28. (a) will sealing themselves
(b) will be seal themselves
(c) will seal themselves
(d) are seal themselves
Ans: (c) will seal themselves

Q29. (a) they will hibernating
(b) they are hibernated
(c) them will hibernate
(d) they will hibernate
Ans: (d) they will hibernate

Q30. (a) search desperate at
(b) searching desperates for
(c) searching desperately for
(d) searched desperately for
Ans:
(c) searching desperately for (891–900)

Top
error: Content is protected !!