You are here
Home > QB Subjectwise > Part 375 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 375 – Cloze Test Previous Year Questions

PASSAGE–III The _____ age is the age of machines. From the _____ the Industrial Revolution began in Europe. Man’s life has been changing _____ many ways. At first the change was _____. Now machines have become a _____ of our daily lives.

Q1. (a) modern (b) new
(c) civilized (d) present
Ans: (a)modern (Adjective)

Q2. (a) birth (b) time
(c) beginning (d) start
Ans: (b) time (Noun.)

Q3. (a) into (b) to
(c) in (d) with
Ans: (c) in (Prep.)

Q4. (a) slow (b) steady
(c) fast (d) stagnant
Ans: (a) slow (Adjective)

Q5. (a) component (b) part
(c) necessity (d) support
Ans:
(b) part (Noun) (776 – 785)
Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternative and fill in the blanks. A man stopped at a flower shop to _____ some flowers to be _____ to his mother who lived 200 miles _____. As he got out of his car he noticed a young girl sitting on the curb sobbing. He asked her what was wrong and she _____, “I wanted to buy a red rose for my mother. But I only have seventy– five cents and a rose costs two dollars.” The man smiled and said, “Come _____ in with me. I’ll _____ you a rose.” He bought the little girl her rose and ordered his own mother’s flowers. As they were _____ he offered the girl a ride home. She said, “Yes please You can take me to my mother.” She directed him to a cemetery, _____ she placed the rose on a freshly dug grave. The man returned to the flower shop, cancelled the delivery order, _____ up a bouquet and _____ the two hundred miles to his mother’s house.

Q6. (a) requesting (b) request
(c) order (d) ordering
Ans: (c) order (Verb)

Q7. (a) posted (b) given
(c) taken (d) delivered
Ans: (d) delivered (Verb)

Q8. (a) beyond (b) between
(c) away (d) across
Ans: (c) away (Adverb)

Q9. (a) inquired (b) replied
(c) exclaimed (d) asked
Ans: (b) replied

Q10. (a) of (b) out
(c) upon (d) on
Ans: (d) on (Prep.)

Q11. (a) bought (b) buying
(c) bring (d) buy
Ans: (d) buy (Verb)

Q12. (a) coming (b) relaxing
(c) leaving (d) going
Ans: (c) leaving (Verb)

Q13. (a) were (b) ware
(c) wear (d) where
Ans: (d) where (Adjective)

Q14. (a) pick (b) picked
(c) picking (d) putting
Ans: (b) picked (Verb)

Q15. (a) driven (b) drove
(c) driving (d) drive
Ans:
(b) drove (Verb) (786 – 720)
Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternative and fill in the blanks. While threatening the _____ of universal values, the campaign to spread democracy will not succeed. The twentieth century _____that states could not simply remake the world or abbreviate historical transformations. Nor can they easily effect social change by transferring institutions _____ borders. Even within the ranks of territorial nationstates, the conditions for _____ democratic government are rare: an existing state enjoying legitimacy, consent, and the ability to mediate conflicts between groups. Without such consensus, there is no single sovereign ‘people, and therefore no _____ for arithmetical majorities.

Q16. (a) integration (b) integrity
(c) ingratiation (d) inability
Ans: (b) integrity (Noun.)

Q17. (a) destabilised
(b) disintegrated
(c) demonstrated
(d) disdained
Ans: (c) demonstrated (V.)

Q18. (a) under (b) across
(c) over (d) cross
Ans: (b) across (Adv.)

Q19. (a) effable (b) effective
(c) effusive
(d) effervescent
Ans: (b) effective (Adj.)

Q20. (a) decency
(b) parity
(c) legitimacy
(d) effectiveness
Ans:
(c) legitimacy (N.) (791 – 800)
Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternative and fill in the blanks. Ernest Hemingway was _____ of America’s most beloved authors. He was born in 1898. _____ World War I he served _____ a volunteer ambulance driver in Italy, _____ later served in the Italian infantry. Hemingway _____ badly wounded in 1918. Hemingway’s wartime experience _____ a considerable influence _____ his writing. In fact _____ of his novels focus on the need for physical and psychological strength to _____ difficulty and often violence. He was quite disillusioned _____ the war.

Q21. (a) only (b) one
(c) alone (d) best
Ans: (b) one (Pro.)

Q22. (a) During (b) For
(c) ln (d) At
Ans: (a) During (Prep.)

Q23. (a) as (b) like
(c) becoming (d) working
Ans: (a) as (Conj.)

Q24. (a) while (b) than
(c) and (d) when
Ans: (c) and (Conj.)

Q25. (a) had (b) is
(c) was (d) has
Ans: (c) was (Aux.V.)

Q26. (a) had been (b) has been
(c) had (d) has
Ans: (c) had (Aux.V.)

Q27. (a) on (b) at
(c) for (d) in
Ans: (a) on (Prep.)

Q28. (a) most (b) mostly
(c) more (d) much
Ans: (a) most (Det., Pro.)

Q29. (a) cope at (b) cope with
(c) cope up (d) cope down
Ans: (b) cope with (Phr.V.)

Q30. (a) by (b) in
(c) at (d) for
Ans:
(a) by (Prep.) (801 – 810)

Top
error: Content is protected !!