You are here
Home > QB Subjectwise > Part 373 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 373 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (Rajan is a salesman. He goes from door to door _____ vacuum cleaners. On his first day of work, the _____ to sell his goods by _____ on the doors of a private housing estate. “My first _____ ,” he thought as he _____ the doorbell of the first house.

Q1. (a) purchasing (b) buying
(c) gifting (d) selling
Ans: (d) selling (Verb)

Q2. (a) decided (b) undecided
(c) finalized (d) cancelled
Ans: (a) decided (Verb)

Q3. (a) hacking (b) knocking
(c) breaking (d) shaking
Ans: (b) knocking (Verb.)

Q4. (a) consumer (b) customer
(c) supplier (d) manufacturer
Ans: (b) customer (Noun.)

Q5. (a) pressed (b) impressed
(c) depressed (d) suppressed
Ans: (a) pressed (Verb)
Directions: In the following questions, in the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (Delhi _____ the capital of India. People from all parts of the country and the world _____ to Delhi. There _____ many historical buildings. People _____ the Rajghat, Shantivan and Vijayghat. We visited Delhi last year _____ our cousins. There _____ many other historical cities, Agra _____ one of them. We _____ visit Agra and Jaipur next time. The Red Fort of Delhi and the Hawa Mahal of Jaipur were _____ famous for their Mughal _____ Rajasthani architecture respectively.

Q6. (a) was (b) are
(c) is (d) were
Ans: (c) is (Aux. N.)

Q7. (a) came (b) comes
(c) come (d) coming
Ans: (c) come (Verb)

Q8. (a) has (b) were
(c) is (d) are
Ans: (d) are (Aux. N.)

Q9. (a) visit (b) visited
(c) visiting (d) visits
Ans: (a) visit (Verb)

Q10. (a) for (b) on
(c) of (d) with
Ans: (d) with (Prep.)

Q11. (a) is (b) are
(c) were (d) was
Ans: (b) are (Aux.V.)

Q12. (a) are (b) was
(c) is (d) were
Ans: (c) is (Aux.V.)

Q13. (a) will (b) would
(c) could (d) can
Ans: (a) will (Mod.V.)

Q14. (a) much (b) very
(c) too (d) more
Ans: (b) very (Adv.)

Q15. (a) either (b) because
(c) or (d) and
Ans:
(d) and (Conj.) (731 – 740)
Directions: In the following questions, in the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. (_____ looking after the health aspect of the team, Dr. Alka also _____ a few emergency cases _____ included a suspected spinal injury _____ a fall from an oil tanker. She herself had a close _____ with death when she was taking pictures of the _____ atop a German ship. A blizzard could have _____ had the radio officer not pulled her _____ a room. Also _____ the only woman in a 24member team, she missed the company _____ women.

Q16. (a) Beside (b) Besides
(c) Despite (d) When
Ans: (b) Besides (Prep.)

Q17. (a) attended to (b) attended
(c) looked (d) watched
Ans: (a) attended to (Phr.V.)

Q18. (a) who (b) that
(c) these (d) those
Ans: (b) that (Conj.)

Q19. (a) because (b) when
(c) caused (d) due to
Ans: (d) due to (Prep.)

Q20. (a) victory (b) brush
(c) bruise (d) fight
Ans: (b) brush with (Phr.V.): an occasion which you nearly experience something unleasant.

Q21. (a) scenic (b) scenery
(c) scenario (d) seen
Ans: (b) scenery (N.)

Q22. (a) swept her away
(b) sweeping her
(c) swept
(d) sweeps her away
Ans: (a) swept her away (Phr.V.)

Q23. (a) for (b) at
(c) inside (d) about
Ans: (c) inside (Adv.)

Q24. (a) having (b) being
(c) becoming (d) keeping
Ans: (b) being (Conj.)

Q25. (a) for (b) with
(c) of (d) about
Ans:
(c) of (Prep.) (741 – 750)

Top
error: Content is protected !!