You are here
Home > QB Subjectwise > Part 372 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 372 – Cloze Test Previous Year Questions

PASSAGE III Tennis is a game that gives one plenty of exercise; it develops _____ of eye and limb and _____ the brain too into _____. A few sets of tennis keep one physically and _____ fit. But for the indoors, chess is the queen of games. People say chess is a _____ game because only two can play.

Q1. (a) movement (b) swiftness
(c) quickness (d) agility
Ans: (a)movement (Noun)

Q2. (a) commands(b) asks
(c) signals (d) calls
Ans: (d) calls (Verb)

Q3. (a) response (b) play
(c) work (d) action
Ans: (d) action (Noun)

Q4. (a) intellectually
(b) emotionally
(c) mentally
(d) logically
Ans: (c)mentally (Adv.)

Q5. (a) selfish (b) mean
(c) carefree (d) careless
Ans:
(b)mean (Adj.): skilful; excellent Note: (681 – 685)
Directions: In each of the following questions, in the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. One fine morning a _____ man knocked at the doors of the home for the aged run by nuns. He told the nun in charge that as he was _____ to Delhi, he wanted to leave his maidservant to the _____ of the nuns. He assured the nun of sending some money every month _____ she was an orphan. The nun _____ her, saying that she had got an excellent master.

Q6. (a) bad (b) nice
(c) good (d) gentle
Ans: (d) gentle (Adj.)

Q7. (a) shifted (b) changed
(c) transferred (d)moved
Ans: (c) transferred (Verb)

Q8. (a) home (b) custody
(c) protection (d) care
Ans: (d) care (Noun)

Q9. (a) and (b) though
(c) if (d) because
Ans: (d) because (Conj.)

Q10. (a) praised (b) consoled
(c) condoled (d) loved
Ans:
(b) consoled (Verb) (686 – 690)
Directions: In each of the following questions in the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. Then he spent the next two hours finding different ways to _____ me: whining, burying his wet head in my lap, pawing at my legs, _____ to my every look or movement. Every time, I _____ up from my work, his deep brown eyes were _____ me and his tail thumped on the floor. So, that night in 1967, Booto, the wild dog from the _____ came into my lonely life.

Q11. (a) scold (b) thank
(c) threaten (d) receive
Ans: (b) thank (Verb)

Q12. (a) reacting (b) catching
(c) answering (d) jumping
Ans: (a) reacting (Verb)

Q13. (a) woke (b) looked
(c) shuffled (d) opened
Ans: (b) looked (Verb)

Q14. (a) with (b) into
(c) by (d) on
Ans: (d) on (Prep.)

Q15. (a) town (b) village
(c) street (d) forests
Ans:
(c) street (Noun) (691 – 695)
Directions: In the following questions, in the following passage a some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. Meeting old school friends can be a strange experience. Some have changed so much that you can _____ recognize them. They speak with a different _____ , are interested in different things, and all you can do is make _____ talk and hope they’ll go soon. Others, though you might have been out of _____ with them for years, are just the same as they always were; it’s _____ if you saw them yesterday.

Q16. (a) nearly (b) almost
(c) hardly (d) easily
Ans: (c) hardly (Adv.)

Q17. (a) language (b) accent
(c) way (d) tongue
Ans: (b) accent (Noun)

Q18. (a) small (b) little
(c) silly (d) gossip
Ans: (b) little (Det.)

Q19. (a) sight (b) touch
(c) sound (d) feel
Ans: (b) touch (Noun)

Q20. (a) just (b) like
(c) so (d) as
Ans:
(d) as (Conj.) (696 – 700)
Directions: In the following questions, in the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. When I go into a stranger’s library I _____ a round the bookshelves. This is to know the type of person he is and I feel that I know the _____ to his mind. A house without books is a _____ house, no matter how rich the carpets are. These only tell you whether he _____ a lot of money, but the books tell you whether he has a mind as well. It is not a _____ of money, that we do not buy books.

Q21. (a) look (b) wander
(c) wonder (d) run
Ans: (a) look (Verb)

Q22. (a) key (b) solution
(c) secret (d) mystery
Ans: (a) key (Noun)

Q23. (a) unlucky
(b) bad
(c) characterless
(d) bleak
Ans: (d) bleak (Adj.): gloomy ; hopeless

Q24. (a) have (b) has had
(c) had (d) has
Ans: (d) has (Aux. V.)

Q25. (a) issue (b) cause
(c) reason (d) question
Ans:
(a) issue (Noun) (701 – 710)

Top
error: Content is protected !!