You are here
Home > QB Subjectwise > Part 370 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 370 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following questions, you have following two brief passages with 10 questions in Passage I and 5 questions in Passage II. Read the passages carefully and fill in the blanks with suitable words out of the four alternatives given. PASSAGEI Parents tend to spoil their own children either by overindulgence or by deprivation. Childhood should be the time for _____ from primary selfishness to sharing, for learning to _____ with deprivation and disappointment and learning to _____ failure, since breaking a toy and forgetting a homework assignment are _____ serious than breaking a marriage or forgetting to prepare for career advancement. But _____ deprivation, as is common in _____ families, leaves many children _____ the stage of personal gratification. They lack resources for developing a sense of _____ towards others and a wish to care for them. And children _____ be poor to be underprivileged. The _____ are also deprived, cheated out of learning how to face life.

Q1. (a) changing (b) turning
(c) shifting (d) removing
Ans: (c) shifting (Verb)

Q2. (a) cope up (b) adjust
(c) fight (d) cope
Ans: (d) cope (Verb)

Q3. (a) overcome (b) eliminate
(c) remove (d) forget
Ans: (a) overcome (Verb)

Q4. (a) far better (b) far less
(c) far worse (d) far more
Ans: (b) far less (Adj.)

Q5. (a) much (b) exhaustive
(c) excessive (d) every
Ans: (c) excessive (Adj.)

Q6. (a) undernourished
(b) uncoordinated
(c) uncooperative
(d) underprivileged
Ans: (d) underprivileged (Adj.)

Q7. (a) stuck in (b) stuck on
(c) stuck about (d) stick in
Ans: (a) stuck in (Phr. V.)

Q8. (a) gratitude
(b) responsibility
(c) concern
(d) friendship
Ans: (b) responsibility (Noun)

Q9. (a) would not (b) should not
(c) need not (d) had not
Ans: (c) need not (Mod. V.)

Q10. (a) overconfident
(b) overcautious
(c) over enthusiastic
(d) over indulged
Ans:
(d) over–indulged (Verb): having too much of something nice (631 – 635)
PASSAGEII Auctions are public _____ of goods, conducted by an _____ auctioneer. He encourages buyers to _____ higher prices and finally names the _____ bidder as the buyer of the goods. This is called ‘knocking down’ the goods, for when the bidding ends the auctioneer _____. a small hammer on a table in front of him.

Q11. (a) sale
(b) marketing
(c) promotion
(d) viewing
Ans: (a) sale (Noun)

Q12. (a) authoritative
(b) allowed (c) authentic
(d) approved
Ans: (d) approved (Adj.)

Q13. (a) bid (b) buy
(c) get (d) bargain
Ans: (a) bid (Verb)

Q14. (a) smartest
(b) highest
(c) biggest (d) strongest
Ans: (b) highest (Adj.)

Q15. (a) bangs (b) thrashes
(c) smashes (d) hits
Ans:
(a) bangs (Verb) (636 – 645)
Directions: In the following questions, in the following two passages, some of the words have been left out. Read the passages carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. PASSAGE I My parents _____ to Canada in 1990 in order to escape the _____ of the Chinese Government and to build a better _____ in Canada. After listening to their stories of _____ and frustrations, I realized how _____ I was to be living in the country, now called _____. When the day came to _____ my homeland, I felt uncertain and _____. There were many _____ racing through my _____.

Q16. (a) invited (b) invaded
(c) immigrated (d) infiltrated
Ans:
(c) immigrated (Verb): to come and live permanently in a country after leaving your own country

Q17. (a) tyranny (b) democracy
(c) republic (d) monarchy
Ans: (a) tyranny (Noun): unfair or cruel use of power or authority

Q18. (a) livelihood (b) living
(c) life (d) income
Ans: (a) livelihood (Noun)

Q19. (a) doubts (b) hardships
(c) travels (d) distances
Ans: (b) hardships (Noun): something that causes pain, suffering, or loss

Q20. (a) forgotten (b) forewarned
(c) forgiven (d) fortunate
Ans: (d) fortunate (Adj.)

Q21. (a) property (b) home
(c) house (d) residence
Ans: (b)home (Noun)

Q22. (a) revisit (b) revise
(c) return (d) reverse
Ans: (a) revisit (Noun)

Q23. (a) calm (b) stable
(c) nervous (d) furious
Ans: (c) nervous (Adj.)

Q24. (a) connections (b) concerns
(c) converts (d) conditions
Ans: (b) concern (Verb): feelings of worry

Q25. (a) feelings (b) ideas
(c) mind (d) thoughts
Ans:
(c) mind (Noun) (646 – 655)

Top
error: Content is protected !!