You are here
Home > QB Subjectwise > Part 367 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 367 – Cloze Test Previous Year Questions

PASSAGE III An archaeologist studies the _____ and from the _____ he finds, he is able to _____ the daily lives of men and women who lived thousands of years ago. He makes a _____ study of those things which those men and women left _____ them. From the _____ he judges the size of the animals their owners could kill, from their tools he learns what _____ they had mastered and from their pots, needles and combs, he _____ the domestic skills of their _____. Thus it has been possible to write a generally _____ account of human evolution going back some half a million years.

Q1. (a) rocks (b) history
(c) past (d) future
Ans: (c) past (Noun)

Q2. (a) witness (b) evidence
(c) knowledge (d) matters
Ans: (b) evidence (Noun)

Q3. (a) create (b) buildup
(c) rebuild (d) reconstruct
Ans: (b) build up (Phr. V.): to create or develop something

Q4. (a) scientific (b) historic
(c) realistic (d) research
Ans: (a) scientific (Adj.)

Q5. (a) with (b) behind
(c) under (d) below
Ans: (b) behind (Prep.)

Q6. (a) weapons (b) bullets
(c) guns (d) targets
Ans: (a) weapons (Noun)

Q7. (a) industries (b) products
(c) crafts (d) knowledge
Ans: (c) crafts (Noun)

Q8. (a) values (b) assesses
(c) judges (d) criticises
Ans: (b) assesses (Verb)

Q9. (a) friends (b) animals
(c) womenfolk (d) neighbours
Ans: (c) womenfolk (Noun)

Q10. (a) reliable
(b) unmistakable
(c) perfect
(d) dependable
Ans:
(a) reliable (Adj.) (531 – 540)
Directions: In the following questions, you have two brief passages with 10 questions in passage I and 5 questions in passage II. Read the passages carefully and fill in the blanks with suitable words out of the four alternatives given. PASSAGEI All forms of art have developed from religion _____ religious services. This is also true _____ writing poetry, developed from the _____ sung in _____ of the early Gods, or from incantations sung (_____) bring rain or victory in battle. Plays _____ from the dances _____ in _____ of the Gods. The novel has developed from the stories, _____ about the Gods. A novel is a story that is based _____ real life.

Q11. (a) and (b) or
(c) but (d) yet
Ans: (b) or (Conj.)

Q12. (a) in (b) to
(c) of (d) with
Ans: (d) with (Conj.)

Q13. (a) songs (b) lines
(c) rhymes (d) words
Ans: (a) songs (Noun)

Q14. (a) worship (b) memory
(c) praise (d) appreciation
Ans: (c) praise (Noun)

Q15. (a) together (b) to
(c) alone (d) which
Ans: (b) to (Prep.)

Q16. (a) developed (b) evolved
(c) came (d) wrote
Ans: (b) evolved (Verb)

Q17. (a) played (b) enacted
(c) danced (d) performed
Ans: (d) performed (Verb)

Q18. (a) merit (b) power
(c) honour (d) praise
Ans: (c)honour (Noun)

Q19. (a) deal (b) explain
(c) said to (d) told
Ans: (d) told (Verb)

Q20. (a) on (b) about
(c) in (d) through
Ans:
(a) on (Prep.) (541 – 545)
PASSAGEII Arabia is a _____ sandy desert. At day time, the sand becomes fiery. There are springs here and there _____ which grass, fig and palm trees grow and make a cool, shady _____ where the Arabs live in easily movable tents. They move from place to place in _____ of food. They load the _____ and move for miles as if he is the ship of the desert.

Q21. (a) narrow (b) vast
(c) great (d) broad
Ans: (b) vast (Adj.)

Q22. (a) around (b) below
(c) above (d) across
Ans: (a) around (Adv.)

Q23. (a) garden (b) park
(c) oasis (d) pond
Ans: (c) oasis (Noun)

Q24. (a) want (b) search
(c) lack (d) shortage
Ans: (b) search (Noun)

Q25. (a) horse (b) donkey
(c) camel (d) cattle
Ans:
(c) camel (Noun) (546 – 555)

Top
error: Content is protected !!