You are here
Home > QB Subjectwise > Part 366 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 366 – Cloze Test Previous Year Questions

PASSAGE II One of the oldest cities of Asia, Srinagar is known for its unique wooden architecture. Its _____ network of narrow streets amid multistorey wooded houses _____ out its waterways, make it look like medieval Islamic _____ centres. The largescale demolition of traditional buildings and bazaars _____ the quest for modernity have, however, _____ to their disappearance.

Q1. (a) expansive (b) extensive
(c) extended (d) expended
Ans: (b) extensive (Adj.): covering a large area

Q2. (a) open (b) opened
(c) opening (d) opined
Ans: (a) open (Verb)

Q3. (a) urban (b) village
(c) rural (d) country
Ans: (a) urban (Adj.): connected with town or city

Q4. (a) in (b) inside
(c) on (d) into
Ans: (a) in (Prep.)

Q5. (a) lead (b) led
(c) conformed (d) caused
Ans:
(b) led (Verb) (496–505)
PASSAGE III More than 7,000 people died within a matter of days when toxic gas leaked _____ a chemical plant in Bhopal, India. The leak began late at night and _____ for several hours unnoticed. Since then, _____ to the toxins created by the leak has resulted in innumerable deaths. Many more are sick and _____ to live normal lives. Despite trying to get _____ for the disaster, the people have seen no real attempt to compensate them. The company involved, UCC, has publicly _____ all responsibility for the leak. No one till date has been held _____ . Was it the _____ of the machinery or simply human error ? Many questions remain _____. The investigation has been dealt with in a very _____ manner.

Q6. (a) in (b) at
(c) of (d) by
Ans: (a) in (Prep.)

Q7. (a) continued (b) started
(c) proceeded (d) went
Ans: (a) continued (Verb)

Q8. (a) experience
(b) introduction
(c) exposure
(d) acquaintance
Ans: (c) exposure (Noun)

Q9. (a) struggling (b) fighting
(c) grappling (d) learning
Ans: (a) struggling (Verb)

Q10. (a) finances
(b) compensation
(c) money
(d) payment
Ans: (b) compensation (Noun)

Q11. (a) blocked (b) refused
(c) forbidden (d) denied
Ans: (d)denied (Verb): refused to admit or accept

Q12. (a) guilty (b) responsible
(c) accounting (d) trustworthy
Ans: (b) responsible (Adj.): being able to be blamed for something

Q13. (a) closure (b) insolvency
(c) stopping (d) failure
Ans: (d) failure (Noun)

Q14. (a) unattempted
(b) unapologetic
(c) unanswered
(d) unreturned
Ans: (c) unanswered (Adj.)

Q15. (a) callous (b) cruel
(c) hard (d) thick skinned
Ans:
(a) callous (Adj.): not caring about other people’s feelings or suffering (506 – 510)
Directions: In the following three passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. PASSAGE I If you prefer mountains _____ deserts, try Darjeeling, West Bengal’s hill resort that _____ at the foothills of the mighty Himalayas. _____, while in Bengal, if your spirit of adventure gets the better of you, _____ the ferry to the Sunderbans, the world’s largest delta. But if these places do not attract you, there’s Bhutan, the quiet Himalayan Kingdom, _____ West Bengal.

Q16. (a) against (b) from
(c) with (d) to
Ans: (d) to (Prep.)

Q17. (a) nestles (c) cuddles
(b) sleeps (d) rests
Ans: (a) nestles (Verb): located in a position that is protected, sheltered or hidden

Q18. (a) so (b) and
(c) but (d) since
Ans: (a) so (Conj.)

Q19. (a) ask (b) take
(c) pick (d) pay
Ans: (b) take (Verb)

Q20. (a) adjoining (b) surrounding
(c) skirting (d) bordering
Ans:
(d) bordering (Verb) (511–520)
PASSAGE II No communication has ever provided so many people with as _____ a range of new _____ as television has. Without _____ their homes, people can watch Government officials _____ important functions and see how people in _____ lands look and live. Television takes its _____ to deserts, jungles and even the sea floor. Television gives us a _____ of real life tragedy as when it comes to the _____ of war, natural disasters and poverty. It also _____ moments of great triumph, such as when the astronaut just _____ his foot on the moon.

Q21. (a) large (b) wide
(c) many (d) broad
Ans: (b) wide (Adj.)

Q22. (a) experiences (c) incidents
(b) happenings (d) anecdotes
Ans: (a) experiences (Noun)

Q23. (a) parting (b) moving
(c) departing (d) leaving
Ans: (d) leaving (Verb)

Q24. (a) perform (b) accomplish
(c) pursue (d) achieve
Ans: (a) perform (Verb)

Q25. (a) far out (b) far off
(c) by far (d) far and wide
Ans: (b) far off (Adj.): distant; remote; far away

Q26. (a) watchers (b) audience
(c) viewers (d) spectators
Ans: (c) viewers (Noun)

Q27. (a) glimpse (b) glance
(c) look (d) sight
Ans: (a) glimpse (Noun)

Q28. (a) wounded (b) army
(c) victims (d) soldiers
Ans: (c) victims (Noun)

Q29. (a) ceases (b) captures
(c) seizes (d) catches
Ans: (b) captures (Verb)

Q30. (a) set (b) put
(c) kept (d) placed
Ans:
(a) set (Verb)

Top
error: Content is protected !!