You are here
Home > QB Subjectwise > Part 365 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 365 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Just sixtyfive million years ago our ancestors were the most unprepossessing of mammalscreatures with the size and intelligence of moles or tree shrews. The earth then _____ full of awesome, nightmarish lizards which _____ virtually every ecological niche. Some of _____ had very large brains, an upright _____ and two little front legs very much _____ hands, which they used dexterously to _____ small animals for dinner. But then _____ did not survive. Sadly, in one _____ event every one of them was _____ . And no one knows what wiped _____ the dinosaurs.

Q1. (a) was (b) is
(c) being (d) been
Ans: (a) was (Aux. V.)

Q2. (a) created (b) emptied
(c) filled (d) threatened
Ans: (c) filled (Verb)

Q3. (a) which (b) whom
(c) them (d) who
Ans: (c) them (Pro.)

Q4. (a) posture (b) pose
(c) position (d) posterior
Ans: (a) posture (Noun)

Q5. (a) as (b) like
(c) than (d) about
Ans: (b) like (Prep.)

Q6. (a) frighten (b) catch
(c) drive (d) chase
Ans: (b) catch (Verb)

Q7. (a) monkeys (b) moles
(c) tree shrews (d) dinosaurs
Ans: (d) dinosaurs (Noun)

Q8. (a) insignificant
(b) catastrophic
(c) unpleasant
(d) enlivening
Ans: (b) catastrophic (Adj.): causing a lot of damage and suffering (a natural event)

Q9. (a) survived (b) participated
(c) destroyed (d) separated
Ans: (c) destroyed (Verb)

Q10. (a) out (b) on
(c) of (d) away
Ans:
(a) out (Adv., Prep.) (471 – 480)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Ants play an important part in the _________ of nature. They eat a large _________of insects and so help keep them _________ becoming too plentiful. In the tropics, ants eat more _________ half the termites hatched each year. Ants, in _________ are an important _________ source for birds. Frogs, lizards and many other animals also feed _________ ants. Ants are _________ helpful and harmful to farmers. Some kinds of ants aid farmers by killing insects that _________ crops. Ants that dig underground nests _________ the soil. They break up, loosen and mix the soil.

Q11. (a) destruction (b) creation
(c) formation (d) balance
Ans: (d) balance (Noun)

Q12. (a) quantity (b) number
(c) size (d) weight
Ans: (b)number (Noun)

Q13. (a) from (b) to
(c) at (d) in
Ans: (a) from (Prep.)

Q14. (a) less (b) or
(c) than (d) rather
Ans: (c) than (Conj., Prep.)

Q15. (a) environment (b) trees
(c) nature (d) ground
Ans: (c) nature (Noun)

Q16. (a) food (b) energy
(c) treasure (d) land
Ans: (a) food (Noun)

Q17. (a) our (b) up
(c) for (d) on
Ans: (d) on (Prep.)

Q18. (a) once (b) largely
(c) both (d) really
Ans: (c) both (Det., Pro.)

Q19. (a) fertilise (b) nourish
(c) damage (d) cause
Ans: (c) damage (Verb)

Q20. (a) impoverish (b) improve
(c) ruin (d) indulge
Ans:
(c) ruin (Verb) (481 – 490)
Directions: In the following three passages some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. PASSAGE I The last decade has been _____ for management education and development. When the economies of most western countries were _____ in the early 1980’s there were _____ cuts both in corporate training and in higher education. During the boom years of the mid 1980’s there were some _____ in both areas. In the early 1990’s industrialized countries were in the _____ of another severe recession and a _____ retrenchment was to be reasonably _____ throughout the training world. But this has not been the case so far. Many leading companies are _____ their belief in training as the key to future competitiveness and governments are _____ an era of rapid _____ in higher education.

Q21. (a) dogmatic (b) paradoxical
(c) praiseworthy (d) outstanding
Ans: (b) paradoxical (Adj.): (statement) containing two opposite ideas that make it seem impossible or unlikely, although it is probably true

Q22. (a) galvanized (b) developing
(c) faltering (d) privatised
Ans: (c) faltering (Adj.): become weaker or less effective

Q23. (a) judicious (b) marginal
(c) proportionate (d)severe
Ans: (d) severe (Adj.)

Q24. (a) reactions (b) slashing
(c) proactivity (d) curiosity
Ans: (a) reactions (Noun)

Q25. (a) area (b) grip
(c) context (d) mood
Ans: (b) grip (Noun)

Q26. (a) critical (b) profound
(c) slight (d) tough
Ans: (a) critical (Adj.)

Q27. (a) fabricated (b) advocated
(c) projected (d) expected
Ans: (d) expected (Verb)

Q28. (a) asserting (b) rejecting
(c) managing (d) criticising
Ans: (a) asserting (Verb): stating clearly and firmly that something is true

Q29. (a) establishing (b) encouraging
(c) circulating (d) preaching
Ans: (b) encouraging (Verb)

Q30. (a) degradation
(b) communication
(c) exhibition
(d) expansion
Ans:
(d) expansion (Noun) (491–495)

Top
error: Content is protected !!