You are here
Home > QB Subjectwise > Part 363 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 363 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Even during that cold winter afternoon, the postman was slowly pushing his bicycle up the hill that led out to the village. He was walking very _____ because there was a lot of ice on the ground. He had only one letter to _____. This was for an _____ lady who lived at the _____ of the hill. Everyone _____ her ‘grandmother’.

Q1. (a) briskly (b) slowly
(c) fast (d) leisurely
Ans: (b) slowly (Adv.)

Q2. (a) post (b) handover
(c) deliver (d) give
Ans: (c) deliver (Verb): take goods or letters

Q3. (a) ancient (b) important
(c) old (d) illiterate
Ans: (c) old (Adj.)

Q4. (a) foot (b) top
(c) end (d) mouth
Ans: (c) end (Noun)

Q5. (a) called (b) named
(c) branded (d) designated
Ans: (a) called (Verb)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. The word ‘ticket’ is _____ to every language in India. _____ those who are actively _____ in the political process _____ a ticket as permission to _____ an election as candidate _____ a political party. The _____, if elected, sits in the _____ assembly, or any other _____ for which he/she contests, as _____ of that party.

Q6. (a) general (b) peculiar
(c) common (d) familiar
Ans: (c)common (Adj.)

Q7. (a) so (b) but
(c) and (d) since
Ans: (b) but (Prep.)

Q8. (a) involved (b) seen
(c) leading (d) attracted
Ans: (a) involved (Verb)

Q9. (a) look (b) interpret
(c) interfere (d) interrupt
Ans: (b) interpret (Verb): explain

Q10. (a) stand in (b) campaign
(c) vote (d) contest
Ans: (d) contest (Verb): struggle to gain control or power

Q11. (a) inside (b) of
(c) for (d) to
Ans: (b) of (Prep.)

Q12. (a) leader (b) party
(c) candidate (d) ticket
Ans: (c) candidate (Noun)

Q13. (a) legislative (b) legal
(c) political (d) electoral
Ans: (a) legislative (Adj.)

Q14. (a) body (b) election
(c) party (d) institute
Ans: (a)body (Noun): a group of people who work together

Q15. (a) candidate
(b) participant
(c) representative
(d) interpreter
Ans:
(c) representative (Noun) (421 – 430)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. It was a sudden decision. Three of us, all _____ in the hostel, decided to travel by train to _____ and witness the Republic Day Parade. The station was heavily _____ and there was a long queue before the ticket counter. _____ pretended sickness and persuaded the man nearest to the _____ to buy three more tickets – one for him and _____ for his sisters. No problem, therefore, in buying tickets. _____ train was already at the platform and there was _____ mad rush among the passengers to get on the coaches. Hari would not be worried by _____. He asked _____ to jump over the bumper between two coaches to get on to the other side.

Q16. (a) roommates (b) strangers
(c) classmates (d) friends
Ans: (a) roommates (Noun)

Q17. (a) Calcutta (b) Hyderabad
(c) Chennai (d) Delhi
Ans: (d) Delhi (Noun)

Q18. (a) guarded (b) thronged
(c) crowded (d) filled
Ans: (c) crowded (Adj.)

Q19. (a) She (b) Hari
(c) They (d) You
Ans: (b) Hari (Noun)

Q20. (a) door (b) window
(c) counter (d) enhance
Ans: (c) counter (Noun)

Q21. (a) three (b) four
(c) one (d) two
Ans: (d) two (Det.)

Q22. (a) The (b) A
(c) An (d) No
Ans: (a) the (Def. Art.)

Q23. (a) a (b) an
(c) the (d) not
Ans: (a) a (Indef. Art.)

Q24. (a) things (b) everything
(c) anything (d) something
Ans: (c) anything (Pro.)

Q25. (a) them (b) us
(c) we (d) they
Ans:
(b) us (Pro.) (431 – 440)

Top
error: Content is protected !!