You are here
Home > QB Subjectwise > Part 362 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 362 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Petroleum is the name of the _____ oil that comes from _____ the ground and from the oil wells. From this crude oil, we get the various _____ that drive ships, aircraft and many other forms of land _____. The quantities needed are _____, So countries that have their own oil fields are _____. The _____ of oil in many parts of the Middle East has brought great _____ to countries that were, fifty years ago, very _____. Nowa days without petroleum, commerce and industry are not _____.

Q1. (a) refined (b) engine
(c) mineral (d) cooking
Ans: (c) mineral (Noun)

Q2. (a) in (b) under
(c) over (d) into
Ans: (b) under (Prep.)

Q3. (a) fuels (b) liquids
(c) spirits (d) gases
Ans: (a) fuels (Noun)

Q4. (a) communication
(b) connection
(c) transport
(d) development
Ans: (c) transport (Noun)

Q5. (a) slight (b) moderate
(c) minute (d) immense
Ans: (d) immense (Adj.): extremely large

Q6. (a) wise (b) fortunate
(c) good (d) civilized
Ans: (b) fortunate (Adj.): lucky

Q7. (a) discovery (b) invention
(c) preparation (d) creation
Ans: (a) discovery (Noun)

Q8. (a) fame (b) strength
(c) wealth (d) confidence
Ans: (c) wealth (Noun)

Q9. (a) weak (b) poor
(c) insignificant (d) sick
Ans: (b) poor (Adj.)

Q10. (a) possible (b) fortunate
(c) successful (d) reliable
Ans:
(a) possible (Adj.) (376 – 380)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. There _____ in the city of Ujjain, a poor tailor, _____ Ramphal. As he was very poor, he _____ to live and work in one little room with his wife and _____ three small children. The children fought _____ each other and made so much noise.

Q11. (a) lived (b) stayed
(c) inhabited (d) existed
Ans: (a) lived (Verb)

Q12. (a) famous (b) named
(c) known (d) titled
Ans: (b) named (Verb)

Q13. (a) wished (b) liked
(c) had (d) wanted
Ans: (c) had (Aux. V.)

Q14. (a) few (b) a few
(c) their (d) some
Ans: (c) their (Det.) [Possessive form of ‘they’]

Q15. (a) to (b) upon
(c) for (d) with
Ans:
(d) with (Prep.) (381–400)
Directions: In the following two passages some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. PASSAGE I I am delighted to see here the dignitaries representing their great countries. Their presence among us is a symbol of _____ in our efforts towards creating a sense of brotherhood among man. Our primary objective is promoting love and _____ . We have to work towards _____ fear and mistrust. It is an admitted fact that violence is not _____ in the present world. Peace and love are major _____ of life. They are _____ upon each other. Each is _____ without the other. Peace cannot possibly be achieved without _____ in man, the subtle feelings of real love for his fellow human beings. And this is not possible unless man becomes _____ of his own place in the universe. Human self is a highly important _____ of human nature.

Q16. (a) commonality(b) community
(c) solidarity (d) sympathy
Ans: (c) solidarity (Noun): unity

Q17. (a) harmony
(b) balance
(c) correspondence
(d) agreement
Ans: (a)harmony (Noun): peaceful agreement

Q18. (a) stamping (b) eradicating
(c) terminating (d) abolishing
Ans: (b) eradicating (Verb): destroying completely

Q19. (a) maintainable (b) workable
(c) sustainable (d) supportable
Ans: (c) sustainable (Adj.): that can continue to be there for a long period

Q20. (a) portion (b) fixing
(c) section (d) ingredients
Ans: (d) ingredients (Noun): things or qualities that are necessary to make something successful

Q21. (a) coexistent
(b) interdependent
(c) reliable
(d) symbiotic
Ans: (b) interdependent (Adj.): depending on each other

Q22. (a) impartial (b) undone
(c) unfinished (d) incomplete
Ans: (d) incomplete (Adj.)

Q23. (a) awakening (b) realizing
(c) emerging (d) arising
Ans: (a) awakening (Verb): making aware of something

Q24. (a) known (b) familiar
(c) aware (d) acquainted
Ans: (c) aware (Adj.): knows

Q25. (a) parcel
(b) aspect
(c) characterization
(d) view
Ans:
(b) aspect (Noun): important part or feature (391 – 400)

Top
error: Content is protected !!