You are here
Home > QB Subjectwise > Part 361 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 361 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Indu ‘didda’ loved to wear saris. Her _____ collections, which Sonia inherited, were remarkable for not only _____ taste, but also the _____ of weaves and traditional representations. I do not think any other public figure _____ the first five decades after independence was so _____ to acquire saris of distinct _____ as ‘didda’ did. _____ you noticed this fact when meeting her, you not only joined her circle of _____ persons on traditional textiles, _____ also got a chance to bring her _____ to the cause you were espousing. Now this was very rare.

Q1. (a) private (b) peculiar
(c) personnel (d) particular
Ans: (a) private (Adj.)

Q2. (a) extravagant (b) worthy
(c) good (d) suitable
Ans: (c) good (Adj.)

Q3. (a) uniformity (b) mixture
(c) extent (d) variety
Ans: (d) variety (Noun)

Q4. (a) with (b) in
(c) for (d) since
Ans: (b) in (Prep.)

Q5. (a) keen (b) attracted
(c) earnest (d) ehthusiastic
Ans: (a) keen (Adj.)

Q6. (a) base (b) wave
(c) weave (d) length
Ans: (c) weave (Noun): the pattern that the threads make

Q7. (a) When (b) Also
(c) If (d) But
Ans: (c) If (Conj.): on condition that

Q8. (a) snobbish
(b) knowledgeable
(c) smart
(d) wonderful
Ans: (b) knowledgeable (Adj.)

Q9. (a) hence (b) so
(c) thus (d) but
Ans: (d) but (Conj.)

Q10. (a) notice (b) attention
(c) observation (d) concern
Ans:
(b) attention (Noun): act of making people notice (346 – 355)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. India and 25 other countries agreed to the Copenhagen Accord even as other developing countries accepted it as an irreversible decision later. The Accord came out of _____ bargaining lasting almost 20 hours among _____ of governments of some of the most _____ countries of the world. At the _____ of the day on Saturday, India _____ to have given ground on some _____ but blocked intrusion on other red lines. It had become _____ within the first week of the _____ that the best, even the four emerging and _____ economies of the developing world were going to defend the _____ economic resource sharing regimes.

Q11. (a) difficult (b) hard
(c) easy (d) early
Ans: (b) hard (Adj.): difficult

Q12. (a) rulers (b) kings
(c) heads (d) chiefs
Ans: (c) heads (Noun): the persons in charge

Q13. (a) influential (b) corrupted
(c) useless (d) beautiful
Ans: (a) influential (Adj.): authoritative

Q14. (a) middle (b) evening
(c) night (d) end
Ans: (d) end (Noun)

Q15. (a) proved (b) appeared
(c) viewed (d) cleared
Ans: (b) appeared (Verb)

Q16. (a) materials (b) thoughts
(c) issues (d) discussions
Ans: (c) issues (Noun)

Q17. (a) evident (b) ambiguous
(c) vague (d) indecisive
Ans: (a) evident (Adj.): clear

Q18. (a) accord (b) talks
(c) issues (d) thoughts
Ans: (b) talks (Noun)

Q19. (a) economic (b) political
(c) powerful (d) praiseworthy
Ans: (c) powerful (Adj.)

Q20. (a) expected (b) existing
(c) resultant (d) consequential
Ans:
(b) existing (Adj.): found or used now (356–365)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. When Anil passed his final university examination and got his _____ he decided to _____ and invited all his friends to a party to be _____ the following Sunday. He spent most of that Saturday _____ things ready and at 7.40 the first guest arrived. After that a steady _____ of people _____ and Anil was busy chatting to people and introducing them to one another. Anil had a wide _____ of friends and not everyone at the party knew everyone _____. ‘A party is always a good way to break the _____ and get people talking’, Anil thought. The party soon got going and there was a feeling of relief at the _____ that the examinations were over and that a long summer holiday lay ahead.

Q21. (a) licence
(b) bachelorhood
(c) degree
(d) diploma
Ans: (c) degree (Noun)

Q22. (a) celebrate
(b) feast
(c) entertain
(d) commemorate
Ans: (a) celebrate (Verb)

Q23. (a) planned (b) celebrated
(c) offered (d) held
Ans: (d) held (Verb)

Q24. (a) preparing (b) putting
(c) getting (d) doing
Ans: (c) getting (Verb)

Q25. (a) stream (b) current
(c) river (d) movement
Ans: (a) stream (Noun): a continuous flow

Q26. (a) turned out (b) turned up
(c) turned in (d) turned down
Ans: (b) turned up (Phr. V.): arrived

Q27. (a) number (b) group
(c) circle (d) round
Ans: (c) circle (Noun): a group

Q28. (a) else (b) other
(c) different (d) person
Ans: (a) else (Adverb)

Q29. (a) silence (b) atmosphere
(c) monotony (d) ice
Ans: (d) break the ice (Idiom): initiate talks or conversation

Q30. (a) subject (b) point
(c) fact (d) matter
Ans:
(c) fact (Noun) (366 – 375)

Top
error: Content is protected !!