You are here
Home > QB Subjectwise > Part 359 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 359 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. ) North Zone (Ist Sitting) “Quit India” came not from the lips but the aching hearts of millions. In this open rebellion, the Inidan _____ reached its climax. The British were not only _____ by it, but also were obliged to quit unilaterally. The importance of Quit India can be _____ from Lord Linlithgow’s statement, “I am engaged here in meeting by far the most _____ rebellion since that of 1857, the gravity and extent of which we have so far _____ from the world for reasons of military security.” Still more significant was Churchill’s gloomy disclosure to the King Emperor that, “the idea of _____ of power had become an admitted _____ in the minds of British party leaders.” Although his public statements were diametrically opposite. The _____ created by Quit India made the British _____ that they could no longer keep India in _____.

Q1. (a) freedom (b) patriotism
(c) liberation (d) revolution
Ans: (b) patriotism (Noun): live for your country and willingness to defend it

Q2. (a) threatened (b) inspired
(c) attacked (d) impressed
Ans: (a) threatened (Verb): felt insecure

Q3. (a) diffused (b) gauged
(c) established (d) determined
Ans: (b) gauged (Verb): judged

Q4. (a) trivial (b) magnificent
(c) serious (d) auspicious
Ans: (c) serious (Adj.)

Q5. (a) excluded (b) elicited
(c) prevented (d) concealed
Ans: (d) concealed (Verb): hidden on any grounds for any motive

Q6. (a) transfer (b) seizure
(c) grabbing (d) retainment
Ans: (a) transfer seizure (Noun): the act of using force to take control of a country, town, etc.

Q7. (a) tactics (b) fantasy
(c) inevitability (d) occurrence
Ans: (a) tactics (Noun): strategy

Q8. (a) violence (b) taboos
(c) vengeance (d) anarchy
Ans: (d) anarchy (Noun): a situation in a country, an organisation, etc. in which there is no government, order or control

Q9. (a) imagine (b) pretend
(c) realise (d) anxious
Ans: (c) realise (Verb): to become aware of a particular fact or situation

Q10. (a) power (b) bondage
(c) exile (d) suspense
Ans:
(b) bondage (Noun): slavery (286 – 295)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. _____ the common _____, the ostrich does not bury its head in the sand to _____ danger. An ostrich can run _____ a speed of forty – five miles _____ hour, kick powerfully and _____ aggressively _____ its beak. As the _____ and fastest bird in the world, it _____ need to _____ its head.

Q11. (a) In keeping with
(b) As per
(c) According to
(d) Contrary to
Ans: (d)Contrary to (Adj.): against something: different from something

Q12. (a) fact (b) view
(c) expectation (d) belief
Ans: (d) belief (Noun)

Q13. (a) resist (b) avoid
(c) face (d) encounter
Ans: (b) avoid (Verb)

Q14. (a) with (b) for
(c) at (d) to
Ans: (c) at (Prep.)

Q15. (a) one (b) per
(c) a (d) every
Ans: (b) per (Prep.)

Q16. (a) peck (b) play
(c) push (d) poke
Ans: (a) peck (Verb): to bite (of birds)

Q17. (a) on (b) through
(c) with (d) by
Ans: (c) with (Prep.)

Q18. (a) larger (b) largest
(c) more large (d) large
Ans: (b) largest (Adj.)

Q19. (a) doesn’t (b) did
(c) does (d) didn’t
Ans: (a) doesn’t (Aux. V.)

Q20. (a) put (b) cover
(c) shield (d) bury
Ans:
(d)bury (Verb): to hide something in the ground (296–305)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Experts are beginning to suspect that one of the major _____ of crime in modern cities is the actual design of the city. Oscar Newman, a professor of architecture, in his book titled “Defensible Space” has _____ the results of his research on this question. The effect of environment _____ crime is twofold. Prof. Newman’s research shows that some buildings may encourage people not only to interfere but to allow crimes to _____. Crowded apartments in a huge block bring people physically together but isolate them _____. People living in what is _____, one building with a common entry fell isolated within their own apartments. They are unconcerned _____ their neighbours. Some years ago, a girl was stabbed to death _____ a period of half an hour, while hundreds of people living in the block _____ without interfering, without even calling the police. The other obvious effect of the design of buildings is that it affords room for crimes. Hidden nooks and corners, spaces between buildings out of _____ are convenient spots where crimes can be committed without the fear of detection.

Q21. (a) expositions (b) causes
(c) theories (d) results
Ans: (b) causes (Noun)

Q22. (a) published (b) printed
(c) predicted (d) pasted
Ans: (a) published (Verb)

Q23. (a) on (b) in
(c) over (d) about
Ans: (a) on (Prep.)

Q24. (a) witness (b) show
(c) appear (d) happen
Ans: (d) happen (Verb)

Q25. (a) spiritually (b) congnitively
(c) intellectually (d) mentally
Ans: (d) mentally (Adv.)

Q26. (a) essentially (b) deliberately
(c) accidentally (d) ideologically
Ans: (c) accidentally (Adv.): by chance

Q27. (a) for (b) with
(c) about (d) at
Ans: (b) with (Prep.): in case of

Q28. (a) between (b) through
(c) over (d) across
Ans: (c) over (Adv.)

Q29. (a) viewed (b) studied
(c) observed (d) watched
Ans: (d) watched (Verb)

Q30. (a) sight (b) vision
(c) visual (d) observation
Ans:
(a) sight (Noun) (306 – 315)

Top
error: Content is protected !!