You are here
Home > QB Subjectwise > Part 358 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 358 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. A _____ becomes a flowing stream only _____ there is continuity of _____ life in a society. In _____ words, a _____ culture comes into _____ when people _____ a continuous way of life. Such _____ expresses itself _____ various ways in common traditions and _____ of conduct.

Q1. (a) civilization (b) culture
(c) idea (d) philosophy
Ans: (b) culture (Noun)

Q2. (a) at (b) what
(c) when (d) as
Ans: (c) when (Adverb)

Q3. (a) individual (b) nature’s
(c) society’s (d) collective
Ans: (d) collective (Adj.)

Q4. (a) different (b) difficult
(c) other (d) many
Ans: (c) other (Adj.)

Q5. (a) distinctive (b) unique
(c) clear (d) foggy
Ans: (a) distinctive (Adj.): having a quality or characteristic that makes something different and easily noticed

Q6. (a) phase (b) existence
(c) action (d) thinking
Ans: (b) existence (Noun)

Q7. (a) develop (b) create
(c) follow (d) end
Ans: (c) follow (Verb)

Q8. (a) inconsistency
(b) uniqueness
(c) greatness
(d) continuity
Ans: (d) continuity (Noun)

Q9. (a) in (b) of
(c) with (d) at
Ans: (a) in (Prep.)

Q10. (a) rules (b) regulations
(c) norms (d) laws
Ans:
(c)norms (Noun): a required standard (256 – 265)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Martin Luther King, Jr., was born Michael Luther King, Jr., _____ his grandfather had his name _____ to Martin. Martin Luther attended segregated public schools in Georgia, _____ from high school at the age of fifteen; he received the B.A. degree in 1948 _____ Morehouse College, a distinguished Negro institution of Atlanta from which both his father and grandfather had graduated. After three years of _____ study at Crozer Theological Seminary in Pennsylvania where he was elected president of a _____ white senior class, he was awarded the B.D. in 1951. _____ a fellowship won at Ebenezer he enrolled in graduate studies at Boston University, completing his residence _____ the doctorate in 1953 and receiving the degree in 1955. In Boston he _____ and married Coretta Scott, a young woman of _____ intellectual and artistic attainments.

Q11. (a) and (b) so
(c) since (d) but
Ans: (d) but (Conj.)

Q12. (a) given (b) changed
(c) become (d) made
Ans: (a) given (Verb)

Q13. (a) Graduating (b) Finishing
(c) Graduated (d) Finished
Ans: (b) finishing (Verb)

Q14. (a) in (b) from
(c) by (d) with
Ans: (b) from (Prep.)

Q15. (a) theological (b) intellectual
(c) educational (d) psychological
Ans: (a) theological (Adj.): connected with the study of religion and beliefs

Q16. (a) predetermined
(b) predominantly
(c) significantly
(d) somewhat
Ans: (b) predominantly (Adv.): mainly

Q17. (a) From (b) By
(c) With (d) Through
Ans: (c) with (Prep.): including

Q18. (a) for (b) of
(c) about (d) to
Ans: (a) for (Prep.)

Q19. (a) saw (b) eloped
(c) met (d) watched
Ans: (c) met (Verb)

Q20. (a) common (b) particular
(c) uncommon (d) general
Ans:
(c) uncommon (Adj.) (266–275)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Broadly speaking letters may be said to _____ into two classes, the formal and _____. Formal letters _____ of official or business matters and are _____ to an employer, officials of a department or institutions. Letters to the _____ of a newspaper also belong to this class. In fact, all _____ using formal pattern is of this category. The _____ has to be precisely stated. It must be _____ in style and quite _____. No _____ element has any place in it.

Q21. (a) fall (b) rise
(c) escape (d) describe
Ans: (a) fall (Verb)

Q22. (a) affectionate (b) personal
(c) foreign (d) official
Ans: (b) personal (Adj.)

Q23. (a) deal (b) contain
(c) apprise (d) consist
Ans: (c) apprise (Verb): to tell or inform somebody of something

Q24. (a) respected (b) addressed
(c) prayed (d) typed
Ans: (b) addressed (Verb)

Q25. (a) publisher (b) salesman
(c) editor (d) printer
Ans: (c) editor (Noun)

Q26. (a) correspondence
(b) writing
(c) columns
(d) articles
Ans: (a) correspondence (Noun)

Q27. (a) objection (b) criticism
(c) essay (d) language
Ans: (c) essay (Noun)

Q28. (a) lucid (b) high
(c) florid (d) descriptive
Ans: (a) lucid (Adj.): easy to understand

Q29. (a) critical (b) creative
(c) subjective (d) objective
Ans: (d) objective (Adj.): considering only facts

Q30. (a) divisive (b) wicked
(c) personal (d) untidy
Ans:
(d) untidy (Adj.): not clean (276 – 285)

Top
error: Content is protected !!