You are here
Home > QB Subjectwise > Part 357 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 357 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alter natives given. Science means knowledge, but not all knowledge is science. I know from my own eyesight that our dog Chippy likes papaya; I know from a book that Akbar was the _____ of Babar, and _____ in 1605; and I know _____ the radio that India did not do well in the _____ Test matches. We can call these _____ of knowledge, _____, but they are not science. Science _____ with facts, but not with facts which have _____ to do with each other, like the facts about our dog, cricket and the Moghul ruler; those facts are not related _____ , and so have nothing _____ with science. Science starts with observation.

Q1. (a) grandson
(b) grandfather
(c) grand nephew
(d) son
Ans: (a) grandson (Noun)

Q2. (a) gone (b) died
(c) disappeared(d) absented
Ans: (b) died (Verb)

Q3. (a) on (b) in
(c) since (d) from
Ans: (a) on (Prep.)

Q4. (a) old (b) ordinary
(c) latest (d) outdated
Ans: (c) latest (Adj.)

Q5. (a) pieces (b) peace
(c) whole (d) block
Ans: (a) pieces (Noun)

Q6. (a) lies (b) charges
(c) facts (d) blame
Ans: (c) facts (Noun)

Q7. (a) starts (b) stops
(c) passes (d) drives
Ans: (a) starts (Verb)

Q8. (a) no (b) neither
(c) nor (d) nothing
Ans: (d) nothing (Pro.)

Q9. (a) by that way
(b) in any way
(c) from the side
(d) in addition to
Ans: (b) in any way (Adverbial Phrase): by any means

Q10. (a) to lie (b) to speak
(c) to sleep (d) to do
Ans:
(d) to do (Inf. with to) (226 – 235)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Almost every full moon night, the officials in Andaman and Nicobar Islands take part in a cautious ritual. The tribesmen watch from a safe distance as the officials _____ the island in a boat _____ gifts for them. The islanders come _____ hesitantly only after the officials _____ dumped the coconuts brought _____ them onto the beach and begin _____ away from their small island. On some nights the tribals even _____ up enough courage to swim upto a few feet _____ from the boat. The officials maintain that they do _____ want to interfere with the way of life of the tribals. The islanders _____ heavily on the mainland for most goods.

Q11. (a) approach (b) depart
(c) present (d) absent
Ans: (a) approach (Verb): to come near somebody or something

Q12. (a) coming (b) leaving
(c) carrying (d) relieving
Ans: (c) carrying (Verb)

Q13. (a) forward (b) backward
(c) sides (d) upward
Ans: (a) forward (Adv.)

Q14. (a) has (b) have
(c) had (d) be
Ans: (b) have (Aux. V.)

Q15. (a) by (b) to
(c) in (d) for
Ans: (a) by (Prep.)

Q16. (a) watching (b) seeing
(c) sailing (d) stopping
Ans: (c) sailing (Verb)

Q17. (a) leave (b) muster
(c) come (d) present
Ans: (b) muster (Verb): to work hard to find or get (courage, support, etc.)

Q18. (a) correctly (b) distantly
(c) near (d) away
Ans: (d) away (Adv.)

Q19. (a) no (b) neither
(c) not (d) nor
Ans: (c) not (Adv.)

Q20. (a) spy (b) rely
(c) occupy (d) reply
Ans:
(b) rely (Verb): to be dependent (236–245)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. The Solar System has been a complicated wonder for the astronomers. This is a _____ to which we may never have the exact answer. Man has wondered _____ the age of the Earth _____ ancient times. There were all kinds of _____ that seemed to have the _____. But man could not begin to _____ about the question scientifically until about 400 years _____, when it was proved that the _____ revolved round the Sun and the Earth was a _____ of our Solar System, then scientists knew where to _____ .

Q21. (a) problem (b) question
(c) matter (d) query
Ans: (b) question (Noun)

Q22. (a) around (b) out
(c) about (d) on
Ans: (c) about (Prep.)

Q23. (a) since (b) during
(c) around (d) from
Ans: (a) since (Prep.)

Q24. (a) ideas (b) opinions
(c) stories (d) matters
Ans: (c) stories (Noun)

Q25. (a) solution (b) novel
(c) book (d) answer
Ans: (d) answer (Noun)

Q26. (a) read (b) think
(c) open (d) guess
Ans: (b) think (Verb)

Q27. (a) now (b) time
(c) then (d) ago
Ans: (d) ago (Adv.)

Q28. (a) Moon (b) time
(c) Earth (d) Mars
Ans: (c) earth (Noun)

Q29. (a) part (b) division
(c) opening (d) centre
Ans: (a) part (Noun)

Q30. (a) end (b) begin
(c) think (d) work
Ans:
(b) begin (Verb) (246 – 255)

Top
error: Content is protected !!