You are here
Home > QB Subjectwise > Part 356 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 356 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. One of the myths relevant to the contemporary human condition is that of Prometheus. It has positive and optimistic _____. Man can better himself and aspire _____ higher worlds through his own efforts, _____, in the process, he may _____ terrible tribulations, wars, revolutions, tortures of the _____ and the spirit. Time and again he would be tempted to throw _____ the towel, or retire into _____ and to the dream world of drugs and _____. But he will not, if made of the _____ of Prometheus, be diverted. He will stick_____. his goal, as Prometheus did in stealing fire from the Gods, suffering terrible retribution for his pains.

Q1. (a) signals (b) morals
(c) echoes (d) undertones
Ans: (c) echoes (Noun): reminding of ideas, events, etc.

Q2. (a) in (b) into
(c) to (d) after
Ans: (c) to (Prep.)

Q3. (a) and (b) though
(c) yet (d) still
Ans: (a) and (Conj.)

Q4. (a) resist (b) experience
(c) challenge (d) suffer
Ans: (b) experience (Verb)

Q5. (a) heart (b) body
(c) mind (d) soul
Ans: (d) soul (Noun)

Q6. (a) up (b) in
(c) away (d) off
Ans: (a) up (Adv.)

Q7. (a) wilderness (b) meditation
(c) obscurity (d) passivity
Ans: (d) passivity (N.) obscurity (Noun): darkness

Q8. (a) stimulants (b) luxuries
(c) delusions (d) deceptions
Ans: (a) stimulants (Noun): substances that make you feel more aware and gives you more energy

Q9. (a) stuff (b) material
(c) substance (d) blood
Ans: (c) substance (Noun)

Q10. (a) by (b) to
(c) in (d) on
Ans:
(b) to (Prep.) (191 – 195)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. I have always been nervous and keyed up at onset of any operation. With Louwtzie next to me, I became even more tense. There was a sense of _____ between us which did not belong in the theatre. It was something electrical, a sort of involuntary interlocking of our _____ selves, which she could not _____ any more than I would. Inevitably, this was a _____ at the operating table. The ritual of command and interlacing of hands and instruments demand a totally different _____.

Q11. (a) futility (b) consistency
(c) hostility (d) intimacy
Ans: (d) intimacy (Noun): the state of having a close personal relationship with somebody

Q12. (a) projected (b) protracted
(c) distracted (d) frustrated
Ans: (c) distracted (Verb): mentally confused

Q13. (a) sever (b) help
(c) solve (c) suffer
Ans: (a) sever (Verb): to end completely; to become separated

Q14. (a) proposition (b) sufferance
(c) disturbance (d) contraction
Ans: (a) proposition (Noun): proposal

Q15. (a) companionship
(b) partnership
(c) relationship
(d) studentship
Ans:
(c) relationship (Noun) (196 – 205)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Hawthorne had not _____ this sudden dismissal. He _____ thought they would scold him as usual, _____ now he had no job. What _____ he tell Sophia ? Sophia _____ Hawthorne’s wife.

Q16. (a) selected (b) attempted
(c) expected (d) detected
Ans: (c) expected (Verb): thought to happen

Q17. (a) has (b) was
(c) did (d) had
Ans: (d) had (Aux. V.)

Q18. (a) and (b) because
(c) but (d) since
Ans: (c) but (Conj.)

Q19. (a) will (b) was
(c) is (d) could
Ans: (a) will (Mod.V.)

Q20. (a) is (b) and
(c) be (d) was
Ans: (a) is (Aux. V.)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Bollywood is the informal term _____ used for the Hindilanguage film industry _____ in Mumbai, India. The term is _____ incorrectly used to refer to the _____ of Indian cinema; it is only a _____ of the Indian film industry. Bollywood is the _____ film producer in India and one of the largest _____ of film production in the _____. The name is a portmanteau of Bombay (the _____ name for Mumbai) and Hollywood, the _____ of the American film industry.

Q21. (a) ultimately (b) popularly
(c) singularly (d) deliberately
Ans: (b) popularly (Adv.): commonly

Q22. (a) constructed
(b) accommodated
(c) based
(d) dedicated
Ans: (c) based (Verb)

Q23. (a) often
(b) regularly
(c) intermittently
(d) less
Ans: (a) often (Adv.): in many cases

Q24. (a) whole (b) all
(c) full (d) collection
Ans: (a)whole (Noun): all that there is of something

Q25. (a) fraction (b) little
(c) sample (d) part
Ans: (d) part (Noun): some but not all

Q26. (a) active (b) largest
(c) fastest (d) negligible
Ans: (b) largest (Adj.)

Q27. (a) grounds (b) theatres
(c) studios (d) centres
Ans: (d) centres (Noun)

Q28. (a) world (b) land
(c) area (d) state
Ans: (a) world (Noun)

Q29. (a) early (b) local
(c) former (d) political
Ans: (c) former (Adj.): existing in the past

Q30. (a) area (b) focus
(c) symbol (d) head
Ans:
(c) symbol (Noun) (216 – 225)

Top
error: Content is protected !!