You are here
Home > QB Subjectwise > Part 355 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 355 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. When we visited the volcano it was in a state of _____ . We stood near tip of the _____ on an irregular plane. It was heaped _____ stones and cinders and _____ rocks which had been regularly _____ out from the volcano. During the volcanic eruption, large quantities of rocks and stones were hurled out from the summit in terrible _____ . From the summit volumes _____ smoke and fountains of liquid fire _____ forth continuously. The smoke now white, now impenetrably black was _____ by a deep fiery roar. Stones _____ down and the molten lava moved on with a horrible sound.

Q1. (a) movement (b) eruption
(c) ejection (d) insertion
Ans: (b) eruption (Noun): the act of exploding

Q2. (a) point (b) summit
(c) path (d) curve
Ans: (b) summit (Noun): the highest part or point

Q3. (a) on (b) in
(c) with (d) by
Ans: (c) with (Prep.)

Q4. (a) slanting (b) curving
(c) pointed (d) big
Ans: (d) big (Adj.)

Q5. (a) flung (b) toppled
(c) distanced (d) overflown
Ans: (a) flung (Verb): threw out forcefully

Q6. (a) Calm (b) Confusion
(c) Horror (d) Speed
Ans: (d) speed (Noun): fast

Q7. (a) in (b) about
(c) of (d) with
Ans: (c) of (Prep.)

Q8. (a) flew (b) extracted
(c) poured (d) oozed
Ans: (d) oozed (Verb): flowed out slowly

Q9. (a) together (b) turned
(c) stuck
(d) accompanied
Ans: (d) accompanied (Verb): happened or appeared with something else

Q10. (a) rose (b) ascended
(c) rained (d) poured
Ans:
(d) poured (Verb) (161–170)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Scientists have developed an electronic circuit that _____ the wiring of the human brain in some ways – an achievement that _____ revolutio nalise computer science and _____ the understanding of how nature’s most powerful _____ works. The _____ built on a _____ chip the size of a finger nail, is _____ from the thinking machines of sciencefiction: For one thing it cannot _____, the way the _____ can. But researchers say it could _____ in better speech and object recognition by computers.

Q11. (a) imitates (b) mimics
(c) limits (d) expands
Ans: (b) mimics (Verb): copies; imitates

Q12. (a) shall (b) ought
(c) could (d) have
Ans: (c) could (Mod. V.)

Q13. (a) exceed (b) improve
(c) impair (d) develop
Ans: (b) improve (Verb)

Q14. (a) processor
(b) electronic system
(c) circuit
(d) brain
Ans: (b) electronic system (N.)

Q15. (a) computer (b) monitor
(c) system (d) circuit
Ans: (d) circuit (Noun): the complete path that an electric current travels along

Q16. (a) silicon (b) minute
(c) big (d) brown
Ans: (a) silicon (Noun): a chemical used in electronic devices

Q17. (a) for (b) above
(c) beyond (d) far
Ans: (d) far (Adv.)

Q18. (a) equate (b) teach
(c) learn (d) recognise
Ans: (c) learn (Verb)

Q19. (a) computer (b) processor
(c) chip (d) brain
Ans: (d) brain (Noun)

Q20. (a) yield (b) give
(c) respond (d) result
Ans:
(d) result (Verb): lead (171 – 180)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out and the blanks have been numbered from 91 to 100. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. The Aryans (_____) about northern Asia and Europe over the wide grasslands. But as their numbers grew and the climate became drier and the land (_____), there was not (_____) food for all of them to eat. (_____) they were forced to move to other parts of the world in search of (_____). They spread out all over Europe and (_____) to India, Persia and Mesopotamia. Thus we find that nearly all the people of Europe and northern India and Persia and Mesopotamia, although they differ so much (_____) each other now, are really descendants from the same (_____), the Aryans. Of course this was very long (_____) and since then much has happened and races have got mixed up to a large extent. The Aryans are, (_____), one great ancestral race of the people of the world today.

Q21. (a) wandered (b) wondered
(c) worked (d) worried
Ans: (a) wandered (Verb): went to different places

Q22. (a) grassful (b) green
(c) grassless (d) dead
Ans: (c) grassless (Adj.): without grass

Q23. (a) full (b) enough
(c) plenty (d) grass
Ans: (b) enough (Det.): sufficient

Q24. (a) So (b) As
(c) Because (d) Yet
Ans: (a) so (Conj.)

Q25. (a) riches (b) money
(c) shelter (d) food
Ans: (d) food (Noun)

Q26. (a) went (b) came
(c) come (d) has come
Ans: (b) came (Verb)

Q27. (a) to (b) with
(c) on (d) from
Ans: (b) with (Prep.)

Q28. (a) friends (b) family
(c) ancestors (d) Aryans
Ans: (c) ancestors (Noun): people in your family who lived a long time ago

Q29. (a) ago (b) time
(c) period (d) wait
Ans: (a) ago (Adv.)

Q30. (a) so (b) since
(c) therefore (d) but
Ans:
(d) but (Conj.) (181–190)

Top
error: Content is protected !!