You are here
Home > QB Subjectwise > Part 354 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 354 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. The language problem is not solved by deciding the medium of instruction in the educational institutions. The problem of _____ between State Governments still _____. At present, each State Government is _____ the process of _____ the _____ language as the medium for _____ purposes. Then the need for a stable language for _____ communication _____. Moreover, the Central Government shall _____ adopt a particular language for _____ own official work.

Q1. (a) communication
(b) information
(c) intimation
(d) decision
Ans: (a) communication (Noun)

Q2. (a) stays (b) remains
(c) resides (d) rests
Ans: (b) remains (Verb): still need to be done, said or dealt with

Q3. (a) into (b) through
(c) with (d) in
Ans: (d) in (Prep.)

Q4. (a) adapting (b) imposing
(c) thrusting (d) adopting
Ans: (d) adopting (Verb): using a particular method

Q5. (a) local (b) mother
(c) regional (d) foreign
Ans: (c) regional (Adj.): of or relating to a region

Q6. (a) governmental
(b) officious
(c) administrative
(d) religious
Ans: (c) administrative (Adj.): of or relating to the management of a company, school, or any organisation

Q7. (a) interstate (b) regional
(c) international (d) intrastate
Ans: (a) interstate (Adj.): between states

Q8. (a) comes up (b) rises
(c) crops up (d) persists
Ans: (a) comes up (Phr. V.): arises

Q9. (a) having to (b) have to
(c) had been (d) have been
Ans: (b) have to (Phr. V.): used for showing that something must be done.

Q10. (a) its (b) their
(c) our (d) his
Ans:
(a) its (Det.): belonging to or connected with a thing, an animal or a baby. (131 – 140)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out, First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. In most enterprises around the world, it is the information technology infrastructure that is undergoing the most rapid upgradation. Perhaps this is a direct result of the rate of _____ in the information technology industry, (_____), with new (_____) and business (_____) invading our consciousness everyday. In this context, it is the (_____) of this new technology that looms (_____) as an issue (_____) the chief information officers of enduser organisations. Given the (_____) of magnitude (_____) the investments required and associated (_____) in human terms in order to effect change of this magnitude, this concern is hardly surprising.

Q11. (a) rejection
(b) growth
(c) obsolescence
(d) magnificence
Ans: (b) growth (Noun)

Q12. (a) Where (b) Hence
(c) What (d) Since
Ans: (b) hence (Adverb): for this reason

Q13. (a) armies (b) agencies
(c) enemies (d) technologies
Ans: (d) technologies (Noun)

Q14. (a) relations (b) prospects
(c) applications (d) agreements
Ans: (b) prospects (Noun): the chances of being successful

Q15. (a) absorption
(b) development
(c) delineation
(d) filtration
Ans: (b) development (Noun)

Q16. (a) large (b) wide
(c) across (d) close
Ans: (a) large (Adj.)

Q17. (a) eluding (b) facing
(c) confounding (d) comprising
Ans: (c) confounding (Verb): confusing and surprising

Q18. (a) order (b) priority
(c) quality (d) gravity
Ans: (d) gravity (Noun): seriousness

Q19. (a) in (b) on
(c) for (d) of
Ans: (d) of (Prep.)

Q20. (a) choices (b) costs
(c) feelings (d) possibilities
Ans:
(b) costs (Noun): expenditure (141–150)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. A man can be physically _____ within stone walls and iron bars. His _____ of movement and action may thus be _____ . But his mind and spirit will _____ remain free. His hopes and _____ , ideals and ambitions will still remain with him. _____ tyranny or oppression can _____ the lover of liberty. The cruelty of the British, _____ , increased the zeal and _____ of the freedom fighters. No prison, no oppression can ever _____ the invincible spirit of man.

Q21. (a) prevailed (b) prevented
(c) confined (d) limited
Ans: (c) confined (Verb): kept inside or a closed space

Q22. (a) want (b) freedom
(c) nature (d) way
Ans: (b) freedom (Noun)

Q23. (a) rejected (b) adjusted
(c) prevented (d) restricted
Ans: (d) restricted (Verb): stopped from acting freely

Q24. (a) seldom (b) often
(c) still (d) hardly
Ans: (c) still (Adverb): continuing until a particular point in time and not finishing.

Q25. (a) aspirations
(b) attributes
(c) achievements
(d) needs
Ans: (a) aspirations (Noun): strong desires to have or do something

Q26. (a) all (b) little
(c) full (d) no
Ans: (d) no (Det.): not any

Q27. (a) prevent (b) prevail
(c) reduce (d) intimidate
Ans: (d) intimidate (Verb): frighten or threaten

Q28. (a) only (b) rarely
(c) hardly (d) narrowly
Ans: (a) only (Adverb)

Q29. (a) mind
(b) determination
(c) want
(d) discrimination
Ans: (b) determination (Noun): the quality that makes you continue trying to do something even when it is difficult

Q30. (a) kindle (b) lower
(c) reject (d) extinguish
Ans:
(b) lower (Verb): diminish; decrease (151 – 160)

Top
error: Content is protected !!