You are here
Home > QB Subjectwise > Part 353 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 353 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, there are blanks’ each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each four words are suggested, one of which fits the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case. Gandhiji once said, “I would say that if the village perishes, India will perish too. India will be _____ more India. Her own mission in the world will get _____ The _____ of the village is possible only when it is no more _____ Industrialization on a mass scale will _____ lead to passive or active exploitation of the villagers as the problems _____ competition and marketing come in. Therefore, we have to _____ on the village being selfcontained, manufacturing mainly for use. Provided this character of the village industry is _____ there would be no objection to villagers using even the modern machines and tools that they can make and _____ to use. Only, they _____ not be used as a means of exploitation of others”.

Q1. (a) certainly (b) scarcely
(c) much (d) no
Ans: (d) no (Adv.)

Q2. (a) lost (b) extension
(c) elevated (d) flourished
Ans: (a) lost (Adj.): no longer found or possessed

Q3. (a) rehabilitation (b) pruning
(c) revival (d) devastation
Ans: (c) revival (Noun): an improvement in the condition

Q4. (a) denuded (b) exploited
(c) contaminated (d) populated
Ans: (b) exploited (Verb): used

Q5. (a) passionately (b) surprisingly
(c) scarcely (d) necessarily
Ans: (d) necessarily (Adv.): used for saying that something cannot be avoided.

Q6. (a) forming (b) enhancing
(c) between (d) of
Ans: (d) of (Prep.)

Q7. (a) concentrate (b) ponder
(c) imagine (d) ensure
Ans: (a) concentrate (Verb): to give all attention

Q8. (a) regained (b) neglected
(c) maintained (d) thwarted
Ans: (c) maintained (Verb): to cause (something) to exist

Q9. (a) prepare (b) afford
(c) hesitate (d) propose
Ans: (b) afford (Verb): to be able to pay for something

Q10. (a) can (b) could
(c) need (d) should
Ans:
(d) should (Mod. V.) (101–110)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answersheet. In India, from times immemorial’, there _____ been a common spiritual outlook on _____ to which various races and religions _____ made contributions. Thus a subtle but _____ thread of unity has been running _____ through the infinite multiplicity of our _____ . For an analytical description of Indians _____ cultural heritage, in the light of _____ definition given above, it would be _____ to trace her cultural history of _____ thousand years.

Q11. (a) rather (b) have
(c) has (d) had
Ans: (c) has (Aux. V.)

Q12. (a) manner (b) life
(c) happiness (d) behaviour
Ans: (a) manner (Noun)

Q13. (a) have (b) has
(c) are (d) is
Ans: (a) have (Aux. V.)

Q14. (a) genuine (b) serious
(c) strong (d) sincere
Ans: (c) strong (Adj.)

Q15. (a) out (b) on
(c) in (d) all
Ans: (d) all (Adv.)

Q16. (a) life (b) fortune
(c) future (d) hope
Ans: (a) life (Noun)

Q17. (a) sole (b) special
(c) common (d) actual
Ans: (c) common (Adj.)

Q18. (a) the (b) a
(c) new (d) its
Ans: (a) the (Def. Art.)

Q19. (a) important (b) necessary
(c) required (d) useful
Ans: (a) important (Adj.)

Q20. (a) many (b) more
(c) vivid (d) several
Ans:
(d) several (Adj.) (111 – 120)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Of all the psychological problems (_____) theaged face, the most (_____) are perhaps isolation and the (_____) for adaptability. In addition to. This (_____) handicaps and the diminishing number (_____) social roles that are commonly (_____) to the old, the aged (_____) to cope with loss of the (_____) career, standard of living, (_____) and above all, people. The gloomy (_____) through the obituaries for yet another friend who has gone is bad enough. The death of a spouse is often a blow from which the aged do not recover. The ability to come to terms with these changes is vitally important.

Q21. (a) which (b) whose
(c) that (d) who
Ans: (a) which (Rel. Pro.)

Q22. (a) wonderful (b) difficult
(c) beautiful (d) interesting
Ans: (b) difficult (Adj.)

Q23. (a) necessity (b) need
(c) claim (d) order
Ans: (b) need (Noun): a situation when something is necessary or must be done

Q24. (a) mental (b) spiritual
(c) physical (d) financial
Ans: (c) physical (Adj.)

Q25. (a) in (b) on
(c) of (d) off
Ans: (c) of (Prep.)

Q26. (a) made (b) presented
(c) available (d) given
Ans: (d) given (Verb)

Q27. (a) has (b) are
(c) had (d) have
Ans: (d) have (Aux. V.)

Q28. (a) available (b) familiar
(c) known (d) unfamiliar
Ans: (a) available (Adj.): that can be found or got

Q29. (a) home (b) office
(c) surroundings (d) environment
Ans: (a) home (Noun)

Q30. (a) look (b) view
(c) search (d) sight
Ans:
(a) look (Verb) (121–130)

Top
error: Content is protected !!