You are here
Home > QB Subjectwise > Part 352 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 352 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Man’s basic aggressiveness is a fact and is the emotional factor for all the bloody violence that has marked human history since the beginning. His technology has never been as perfectly _____ as in the weapons he makes to _____ his brothers. The plough has changed very _____ in design from the time man took _____ cultivation. But swords have not become _____ and the rifle, with which one man kills another, is a _____ in comparison with the stone and _____ with which he used to _____ his adversaries in the earliest stage of civilisation. Nuclear _____ has designs that nature can never _____. They are wonders of technological creation.

Q1. (a) operated (b) implemented
(c) employed (d) deployed
Ans: (c) employed (Verb): used

Q2. (a) shoot (b) injure
(c) wound (d) kill
Ans: (d) kill (Verb)

Q3. (a) much (b) little
(c) slightly (d) radically
Ans: (b) little (Det.): not much

Q4. (a) in (b) to
(c) into (d) over
Ans: (b) to (Prep.)

Q5. (a) swordfishes
(b) penknives
(c) featherweights
(d) ploughshares
Ans: (b) penknives (Noun), penknife (Singular): a small knife with one or more blades that fold down into the handle

Q6. (a) miracle (b) masterpiece
(c) legend (d) model
Ans: (b) masterpiece (Noun): a work done with extraordinary skill (art, book, painting, movie, a piece of music, etc.)

Q7. (a) battleaxe (b) spear
(c) sword (d) stick
Ans: (a) battle—axe (Noun): a heavy axe with a long handle, used in the past as a weapon

Q8. (a) slaughter (b) penalise
(c) reform (d) belabour
Ans: (a) slaughter (Verb): to kill animals of a particular type

Q9. (a) bomb (b) science
(c) weaponry (d) research
Ans: (c) weaponry (Noun): all the weapons of a particular type

Q10. (a) fabricate (b) generate
(c) formulate (d) emulate
Ans:
(d)emulate (Verb): to work in the same way and perform the same tasks; to try to be like (71–80)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Happy is the man who _____ the habit of reading when he is young. He has secured a lifelong source of (_____) instruction and inspiration. So long as he has his beloved books he need _____ feel lonely. He always has a pleasant _____ of leisure moments. He is the _____ of wealth more precious than gold. _____ indeed is the man who does not read and _____ is his life. _____ gives the highest kind of pleasure. When we are _____ it is a healthy recreation to lose _____ in the company of books.

Q11. (a) owns (b) buys
(c) acquires (d) takes
Ans: (c) acquires (Verb): to get something; to own something

Q12. (a) pleasure (b) satisfaction
(c) sadness (d) dejection
Ans: (a) pleasure (Noun): enjoyment

Q13. (a) always (b) ever
(c) sometimes (d) never
Ans: (d) never (Adv.)

Q14. (a) source (b) occupation
(c) possession (d) relief
Ans: (c) possession (Noun): the state of having or owning something

Q15. (a) possessor (b) loser
(c) master (d) heir
Ans: (a) possessor (Noun): a person who owns or has something

Q16. (a) Rich (b) Lucky
(c) Poor (d) Bad
Ans: (c) poor (Adj.)

Q17. (a) full (b) vacuum
(c) empty (d) deep
Ans: (c)empty (Adj.): unhappy because life does not have a purpose

Q18. (a) Writing (b) Speaking
(c) Listening (d) Reading
Ans: (d) reading (Noun): the act of reading

Q19. (a) weak (b) fresh
(c) sick (d) tired
Ans: (d) tired (Adj.): feeling a need to sleep or rest

Q20. (a) himself (b) ourselves
(c) yourselves (d) themselves
Ans:
(b) ourselves (Ref. Pro.) (81 – 90)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. The educational institutions established by the British and the Christian missionaries were primarily designed to propagate and promote the English language and the western _____. Their aim was also to produce such _____ who could man the lower levels of _____ British administrative hierarchy and remain ever loyal _____ the British rulers. The British educational policy _____ with eminent success in the matter of _____ its objectives. The majority of people _____ middle classes who went to these educational _____, did acquire some knowledge and skill which _____ sufficient enough to work as babus in these _____ offices.

Q21. (a) range (b) trade
(c) culture (d) pride
Ans: (c) culture (Noun): way of life

Q22. (a) Indians
(b) NorthIndians
(c) SouthIndians
(d) Rajputs
Ans: (a) Indians (Noun)

Q23. (a) the (b) a
(c) an (d) now
Ans: (a) the (Def. Art.)

Q24. (a) of (b) with
(c) for (d) to
Ans: (d) to (Prep.)

Q25. (a) served (b) met
(c) planned (d) started
Ans: (b) met (Verb)

Q26. (a) performing (b) conducting
(c) achieving (d) changing
Ans: (c) achieving (Verb): becoming successful

Q27. (a) with (b) in
(c) of (d) from
Ans: (d) from (Prep.)

Q28. (a) departments (b) institutions
(c) concerns (d) projects
Ans: (b) institutions (Noun)

Q29. (a) was (b) had
(c) were (d) have
Ans: (a) was (Aux. V.)

Q30. (a) rural (b) revenue
(c) private (d) government
Ans:
(d) government (Noun) (91–100)

Top
error: Content is protected !!