You are here
Home > QB Subjectwise > Part 351 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 351 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given and indicate the correct alternative. Man has been tampering _____ the Ecosphere for a very _____ time and is forced to _____ that the environmental resources are _____. Environmental problems are _____ social problems. They begin with people as _____ and end with people as victims. Unplanned use of resource _____ resulted in the depletion of fossil fuels, _____ of air and water, deforestation which has resulted in _____ imbalance and draining away of national wealth _____ heavy expenditure on oil and power generation.

Q1. (a) to (b) in
(c) with (d) for
Ans: (c) with (Prep.)

Q2. (a) short (b) long
(c) small (d) tall
Ans: (b) long (Adj.)

Q3. (a) see (b) look
(c) do (d) recognise
Ans: (a) see (Verb)

Q4. (a) plenty (b) scarce
(c) minute (d) enough
Ans: (b) scarce (Adj.): available in small quantities

Q5. (a) really (b) coldly
(c) badly (d) happily
Ans: (a) really (Adv.)

Q6. (a) effect (b) result
(c) cause (d) wisdom
Ans: (c) cause (Noun): a reason

Q7. (a) have (b) had
(c) being (d) has
Ans: (d) has (Verb)

Q8. (a) revolution (b) pollution
(c) resolution (d) evolution
Ans: (b) pollution (Noun): the process of making air, water, soil, etc, dirty

Q9. (a) ecological (b) biological
(c) logical (d) chronological
Ans: (a) ecological (Adj.): connected with the relation of plants and living creatures to each other and to their environment

Q10. (a) by (b) in
(c) out (d) through
Ans:
(d) through (Prep.) (41 – 50)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark you answer in the Answer Sheet. It is summed up in a single word – Man. Man is the only real enemy we have. Remove man from the _____ and the root cause of hunger and _____ is abolished forever. Man is the only _____ that consumes without _____. He does not give milk, he _____ not lay eggs, he is _____ to pull the plough, he cannot run _____ enough to catch rabbits. _____ he is lord of all the animals. He sets them to work, he gives back to them the bare _____ that will prevent them from _____ and the rest he keeps for himself.

Q11. (a) area (b) scene
(c) place (d) light
Ans: (b) scene (Noun)

Q12. (a) overwork (b) work
(c) while (d) waste
Ans: (b) work (Verb)

Q13. (a) body (b) worm
(c) human (d) creature
Ans: (d) creature (Noun): a living thing, real or imaginary

Q14. (a) drinking (b) producing
(c) eating (d) sleeping
Ans: (b) producing (Verb)

Q15. (a) does (b) do
(c) did (d) has done
Ans: (a) does (Aux. V.)

Q16. (a) too idle (b) too strong
(c) too weak (d) too quick
Ans: (c) too weak: very weak

Q17. (a) slow (b) fast
(c) idle (d) dull
Ans: (b) fast (Adv.): quickly

Q18. (a) Yet (b) But
(c) Then (d) Thus
Ans: (a) yet (Conj.): nevertheless; despite

Q19. (a) Maximum (b) Minimum
(c) Average (d) Capacity
Ans: (b) minimum (Adv.)

Q20. (a) Producing (b) Creating
(c) Eating (d) Striving
Ans:
(d) striving (Verb): the act of trying very hard to achieve something (51–60)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Pythons are _____ nonvenomous snakes found _____ in damp places or rocky ledges near marshes or in dense _____. They are considered to be the most primitive _____ the living snakes, _____ they retain the traces of hind limbs of a _____ era in the form _____ horny clawlike spurs, which are present _____ either side of _____ anus. These hind limbs are functionless _____ female pythons.

Q21. (a) small (b) tiny
(c) cute (d) huge
Ans: (d) huge (Adj.): extremely large in size

Q22. (a) mostly (b) rarely
(c) occasionally (d) hardly
Ans: (a) mostly (Adv.): mainly; generally

Q23. (a) cities (b) jungles
(c) hills (d) towns
Ans: (b) jungles (Noun)

Q24. (a) between (b) in
(c) among (d) over
Ans: (c) among (Prep.): being included in a group of things or people

Q25. (a) so (b) because
(c) and (d) but
Ans: (b) because (Conj.): for the reason that

Q26. (a) by gone (b) latest
(c) present (d) recent
Ans: (a) by–gone (Adj.): existing a long time ago

Q27. (a) in (b) for
(c) on (d) of
Ans: (d) of (Prep.)

Q28. (a) over (b) above
(c) on (d) in
Ans: (c) on (Prep.)

Q29. (a) the (b) a
(c) an (d) that
Ans: (a) the (Def. Art.)

Q30. (a) with (b) among
(c) on (d) in
Ans:
(d) in (Prep.) (61 – 70)

Top
error: Content is protected !!