You are here
Home > QB Subjectwise > Part 350 – Cloze Test Previous Year Questions

Part 350 – Cloze Test Previous Year Questions

Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. The library, if used properly, is invaluable in helping you develop discernment. It is rich _____information that goes far beyond the _____ of any one text book or course. _____ your text book author does not make a particular _____ clear and you feel the need _____ another description in greater detail _____ in other words, go to the library and _____ other books on the subject. By calling _____ two or three writers dealing with the _____ topic, you will find some _____ of certain facts. In seeking additional sources, you will have gained immeasurably, for you will have seen what several experts perceive as being particularly important on a common subject.

Q1. (a) of (b) for
(c) in (d) with
Ans: (c) in (Prep.)

Q2. (a) pages (b) limits
(c) confines (d) limitations
Ans: (b) limits (Noun): the greatest or smallest amount of something that is allowed.

Q3. (a) If (b) While
(c) When (d) Suppose
Ans: (a) If (Conj.)

Q4. (a) information (b) entry
(c) explanation (d) point
Ans: (d) point (Noun): the important idea in something that is said or done

Q5. (a) for (b) of
(c) to (d) about
Ans: (a) for (Prep.)

Q6. (a) or (b) but
(c) though (d) however
Ans: (a) or (Conj.)

Q7. (a) verify (b) identify
(c) check (d) collect
Ans: (c) check (Verb): to examine something to see if it is correct.

Q8. (a) for (b) up
(c) forth (d) upon
Ans: (b) up (Adj.)

Q9. (a) actual (b) specific
(c) correct (d) same
Ans: (d) same (Adj.)

Q10. (a) description (b) clarification
(c) explanation (d) evidence
Ans:
(b) clarification (Noun): the action of making something clearer or easier to understand (11 – 20)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mass communication is the delivery of _____, ideas and entertainment to thousands or millions of _____ simultaneously; it is a force with incalculable _____ on today’s world. The _____ of mass communication rests _____ the skills of the communicator to _____ the recipient’s thinking, _____ stir emotions, to _____ him or her to _____. Mass communication is the onetoone impact of one human intelligence upon _____, carried on thousand fold simultaneously among individuals who have no direct personal contact.

Q11. (a) items
(b) news
(c) advertisements
(d) cartoons
Ans: (b) news (Noun)

Q12. (a) People
(b) pictures
(c) advertisements
(d) items
Ans: (a) people (Noun)

Q13. (a) worth (b) impact
(c) force (d) value
Ans: (b) impact (Noun): effect

Q14. (a) dynamism (b) force
(c) success (d) power
Ans: (c) success (Noun)

Q15. (a) against (b) under
(c) to (d) upon
Ans: (d) upon (Prep.)

Q16. (a) stimulate (b) agitate
(c) understand (d) minimize
Ans: (a) stimulate (Verb): to arouse; to excite

Q17. (a) for (b) to
(c) with (d) from
Ans: (b) to (Prep.)

Q18. (a) encourage (b) persuade
(c) discourage (d) endanger
Ans: (a) encourage (Verb): to inspire with courage, spirit or confidence

Q19. (a) direction (b) function
(c) action (d) mission
Ans: (b) function (Verb)

Q20. (a) another (b) people
(c) man (d) women
Ans:
(a) another (Pro.) (21 – 30)
Directions: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Civilization, like _____, fall, not so much because of _____ of the enemy outside, as through the weakness and _____ within, Rome fell not because of the _____, they merely knocked _____ something that was already dead. The heart of Rome had _____ beating when the arms and legs were cut _____. We see something of this _____,. in India and China and in the case of the Arabs. The _____ of Arabian civilization was sudden even as their rise had been. In India and China the process is longdrawn _____ and it is not easy to spot it.

Q21. (a) states (b) kingdom
(c) empires (d) buildings
Ans: (c) empires (Noun): groups of countries or states that are controlled by one ruler or government

Q22. (a) weakness (b) strength
(c) power (d) tenacity
Ans: (b) strength (Noun)

Q23. (a) disease (b) decease
(c) decay (d) fortitude
Ans: (a) disease (Noun)

Q24. (a) barbarity (b) barbarous
(c) barbarians (d) Romans
Ans: (d) Romans (Noun)

Q25. (a) off (b) on
(c) down (d) no word
Ans: (c) down (Adv.)

Q26. (a) seized (b) rotated
(c) ceased (d) started
Ans: (c) ceased (Verb): stopped happening

Q27. (a) down (b) off
(c) up (d) no word
Ans: (b) off (Adv.)

Q28. (a) process (b) procedure
(c) spectacle (d) scene
Ans: (c) spectacle (Noun): an unusual situation

Q29. (a) downfall
(b) death
(c) collapse
(d) dismemberment
Ans: (a) downfall (Noun): the loss of power, social position, etc.

Q30. (a) out (b) up
(c) upon (d) no word
Ans:
(a) out (Adv.) (31–40)

Top
error: Content is protected !!