You are here
Home > QB Subjectwise > Part 349 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 349 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. (P) emerged out of its (Q) Chief Minister’s family for its electoral fortunes (R) in the past one year, the political party has (S) pathetic reliance on the
(a) SQRP (b) RPSQ
(c) PQRS (d) QSPR
Ans: (b) RPSQ

Q2. (P) adventure programmes (Q) adult programmes (R) more than
(S) children watch
(a) PSRQ (b) SPRQ
(c) PRSQ (d) SPQR
Ans: (b) SPRQ

Q3. (P) blessing, there is (Q) fact that it has been a great consolation
(R) if this government is not a wholesome (S) no denying the
(a) RSQP (b) QRSP
(c) PRSQ (d) RPSQ
Ans: (d) RPSQ

Q4. (P) It is no surprise (Q) that Kerala has three international airports (R) has tourism as its core competency (S) for a state that
(a) SRPQ (b) QPSR
(c) SPQR (d) SQPR
Ans: (a) SRPQ

Q5. (P) unsurpassed power (Q) modern society (R) in (S) women enjoy
(a) RQPS (b) SRPQ
(c) SPRQ (d) PRSQ
Ans: (c) SPRQ

Q6. (P) go to the lady (Q) herself with impeccable majesty and wisdom
(R) who has conducted (S) to a great extent the credit must
(a) SPRQ (b) SQPR
(c) SPQR (d) RSPQ
Ans: (a) SPRQ

Q7. (P) is a risk of damage to the cornea (Q) can be cleared with
(R) most eye infections (S) antibiotics but still there
(a) RPQS (b) RQSP
(c) SPQR (d) PRQS
Ans: (b)RQSP

Q8. (P) reading books is a habit (Q) but also enlarges the mind (R) because it not only increases knowledge (S) which must be cultivated by everybody
(a) PQRS (b) PSRQ
(c) SPRQ (d) PQSR
Ans: (b) PSRQ

Q9. Rearrange the parts of the sentence in correct order. The first clue
P. to the nature of this agenda

Q. lies in the origin of R. the smart city idea itself
(a) RPQ (b) QPR
(c) QRP (d) PQR
Ans: (d) PQR

Q10. Rearrange the parts of the sentence in correct order. One year after its official launch, P. while expectations

Q. has largely escaped political scrutiny R. have been scaled down, the rhetoric
(a) QPR (b) RPQ
(c) PRQ (d) PQR
Ans: (c) PRQ

Q11. Rearrange the parts of the sentence in correct order Aggregate levels of under nutrition in India P – remain shockingly high, despite the impressive Q – stunting in the last decade R – reduction in
(a) PRQ (b) QPR
(c) RPQ (d) QRP
Ans: (a) PRQ

Q12. Rearrange the parts of the sentence in correct order Imagine the government P – were an investor, Q – trying to maximize India’s longrun R – economic growth
(a) PRQ (b) PQR
(c) QRP (d) RPQ
Ans:
(b) PQR

Q13. 1. Making ropes is one of the oldest trades in the world. P. People used them for tethering animals, for drawing water from wells and for dragging large stones which were used in building.

Q. We know that people made ropes several centuries back. R. They made them from camel hair and from twisted grass. S. We have found pieces of rope in very old Egyptian tombs. 6. We have found too, ropes which were made of thin copper wire in the city of Pompeii, which was destroyed by a volcano 2000 years ago.
(a) QSRP (b) PRQS
(c) SQPR (d) QSPR
Ans: (a) QSRP

Q14. 1. The king was distressed because his people were lazy. P. All cursed the stone and blamed the Government.

Q. Then the king had the stone removed. R. Next day people passed by and went round it. S. He had a big stone put in the middle of the road one night. 6. Under the stone the king had placed a purse full of money.
(a) PSRQ (b) SRPQ
(c) QPRS (d) PQRS
Ans: (b) SRPQ

Q15. 1. September 2005. P. I felt such a great weight on me that I could barely move.

Q. As the doors closed behind me, I was overcome by deep loneliness and despair. R. I was leaving behind my family and I didn’t know when I would see them again. S. I was going through the departure gate at the airport in Holguin, Cuba. 6. In my hands I held my prayer book.
(a) RSQP (b) RQPS
(c) SQRP (d) PSRQ
Ans: (c) SQRP

Q16. 1. The recipe of making white sauce is very simple. P. Stir the mixture of maida and butter constantly.

Q. Put one table spoon of fine flour (maida) when the butter gets heated. R. Heat one table spoon of butter in a pan. S. Add one cup of milk to the mixture and cook for one minute. 6. Add salt and pepper to taste.
(a) QRSP (b) PRQS
(c) SRQP (d) RQPS
Ans: (d) RQPS

Q17. 1. I can’t stand here and promise that your future path is going to be wonderful. P. Whatever one feels like doing today is set up as moral.

Q. People don’t even pretend to care about what is right. R. Instead, it might be very difficult, because our time is different than some other eras in human history. S. If you look around, you can see that, little by little, it is a path leading to our destruction. 6. I am afraid that this legacy of freedom is facing an uncertain future.
(a) PSRQ (b) RQPS
(c) QSRP (d) PQRS
Ans: (b) RQPS

Q18. 1. Rose was lonely in the house. P. She was very good at that.

Q. She sat all day in a room on the terrace. R. She would sit on the rug and do her reading and writing. S. It was a little room with nothing but a bed and a rug. 6. It was the only thing she had learnt from the convent.
(a) QRSP (b) RSPQ
(c) QSRP (d) PSQR
Ans: (c) QSRP

Q19. 1. “As a matter of fact”, said the boy modestly,”I’m a spaceman.” P. “You can’t see it from here.”

Q. ‘From another planet.’ R. ‘I’m a spaceman’, he said again. S. John and George stared at the boy. 6. John gasped, George gave a shout of laughter.
(a) PSRQ (b) QPSR
(c) RQPS (d) SRQP
Ans: (d) SRQP

Q20. 1. A poor woman lost her only son. P. He asked her to bring mustard seed from a house where no death had ever taken place.

Q. As Buddha wanted her to understand that death is inevitable. R. She could not find such a house. S. She came to Buddha to bring her son back to life. 6. The woman understood the message of Buddha.
(a) SPQR (b) SQPR
(c) RSPQ (d) SRPQ
Ans: (b) SQP

Q21. 1. Don’t ask what we are doing this time. P. On other occasions we have time in hand.

Q. It is difficult to say if the programme can be put up at all. R. This time we are not only facing a lack of time but of resources as well. S. I am losing confidence gradually, so please see what you can do for us. 6. We don’t want to give up trying.
(a) PRQS (b) RQSP
(c) QSRP (d) QRPS
Ans: (a) PRQS

Q22. 1. It is now five in the evening. P. And so it will bear away another child.

Q. Soon it will be six and it will be time. R. I have to unveil the truth; I have to end the injustices committed by the shadow. S. The shadow will then come in darkness. 6. The shadow must be defeated.
(a) PSRQ (b) SQRP
(c) QSPR (d) PRQS
Ans: (c) QSPR

Q23. 1. “Mother do you love me?”, she asked. P. She then looked into her mother’s tearfilled eyes out of impatience for a reply.

Q. She kept waiting but her mother did not speak. R. Then, she understood what words the mother’s eyes spoke and the reason for her silence. S. She got no direct reply and grew restless. 6. She climbed slowly on to her mother’s lap.
(a) PRQS (b) QSRP
(c) SQPR (d) RQPS
Ans: (c) SQPR

Q24. 1. In the early 1920’s, settlers came to Alaska looking for gold. P. Today, people use it to get from place to place.

Q. The trail they used to travel inland is known today as the Iditarod trail. R. They travelled by boat, to Seward and Krik and from there by land into the gold fields. S. The Iditarod trail quickly became a major thoroughfare in Alaska. 6. In the winters, the only means of travel down this trail is by dog sledge.
(a) PSQR (b) RQSP
(c) PQRS (d) QRSP
Ans: (b) RQSP

Q25. 1. There was a large gathering at the party. P. I, too wore a brand new gold jacket.

Q. My black leather shoes were shining. R. It matched well with my new pair of faded stone washed pants. S. Everybody had puton new colourful clothes. 6. They had been polished.
(a) SRPQ (b) RPQS
(c) SPRQ (d) PQSR
Ans: (c) SPRQ

Top
error: Content is protected !!