You are here
Home > QB Subjectwise > Part 348 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 348 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. 1. On vacation in Tangier, Morocco, my friend and I sat down at a street cafe. P. At one point, he bent over with a big smile, showing me a single gold tooth and a dingy fez.

Q. Soon I felt the presence of someone standing alongside me. R. But this one wouldn’t budge. S. We had been cautioned about beggars and told to ignore them. 6. Finally a man walked over to me and whispered, “Hey buddy, this guy is your waiter and he wants to take your order”.
(a) SQRP (b) SQPR
(c) QSRP (d)QSPR
Ans: (c) QSRP

Q2. 1. The manual typewriter is worked by hand. P. The required letter is thus printed on the paper.

Q. When one of the keys is tapped, a hammer goes and strikes the ribbon against the blank paper. R. Then the roller automatically moves on, another key is tapped and the next letter is printed. S. A sheet of paper is clipped against the roller. 6. A person who knows typing, can really work fast on this machine.
(a) SQPR (b) RPQS
(c) PSQR (d) QPSR
Ans: (a) SQPR

Q3. 1. I usually sleep quite well in the train, but this time I slept only a little. P. Most people wanted it shut and I wanted it open.

Q. Soon there was a quarrel about the window. R. The quarrel left me completely upset. S. There were too may people and too much luggage all around. 6. The window was shut all night as usual.
(a) RSQP (b) SQPR
(c) SQRP (d) RSPQ
Ans: (b) SQPR

Q4. 1. We stayed on the second floor of an individual house. P. Then she would add the three fourths water that he would anyway add to the milk.

Q. One day she said to him that he was too old to climb upstairs with the heavy can of milk. R. My mother was very angry with the old man who brought diluted milk to us. S. She suggested to him that he should come up with the can, one fourth full with milk. 6. So that he was not burdened with climbing upstairs with the heavy can.
(a) QRSP (b) RQSP
(c) PQRQ (d) SPRQ
Ans: (b)RQSP

Q5. 1. Reporters gather news for newspaper. P. The newspaper is sent to the distributors.

Q. The news is classified and arranged by the editors. R. It is printed in the press. S. Then the newspapers are sent to news agencies. 6. The news agencies sell the newspapers.
(a) SRPQ (b) RPSQ
(c) QRPS (d) PRQS
Ans: (c) QRPS

Q6. 1. The trial of Madhuri Gupta began on the morning of 22 March 2012, almost two years after she was first taken into police custody. P. She was released on bail after having already served 21 months in Tihar jail waiting for a trial.

Q. Shortly before 10 a.m., Gupta was chatting amiably with the policmen on duty at North Delhi’s Tis Hazari Courts complex. R. She had been jailed until january of this year, when she was formally charged with violating the official Secrets Act, 1923. S. Home to about 400 courtrooms, the complex is among the largest of its kind in Asia. 6. The place presents a dim picture of the depressing realities of justice at work.
(a) PRSQ (b) QPSR
(c) SRQP (d) RPQS
Ans: (d) RPQS

Q7. 1. By 1 pm, the producers were ready and the show time sirens wailed. P. He was wearing a skullcap and sported his now signature long beard.

Q. Jamshed was to prerecord episodes of ALIF LAAM MEEM, a 2011 Islamicised version of WHO WANTS TO BE A MILLIONAIRE for Geo TV. R. Junaid Jamshed made his entrance, standing tall in a kurta. S. We were at International Studios in Karachi. 6. Geo TV is one of Pakistan’s biggest TV networks.
(a) PRQS (b) RPSQ
(c) QSPR (d) PQRS
Ans: (b) RPSQ

Q8. 1. When he was a little boy, he lived on a farm in the country. P. He used to feed the chicken in the morning.

Q. After Lunch, it was too hot to work or play. R. It was his grandfather’s vegetable farm, S. Then he played in the fields until noon. 6. So everyone took a nap for two or three hours.
(a) PQSR (b) RPQS
(c) PSRQ (d) RPSQ
Ans: (d) RPSQ

Q9. 1. It was 7 O’clock in the morning. P. He was keenly looking at the approaching vehicles.

Q. His house was in the lead. R. Shardul was waiting for his school bus. S. Today is the final day of his school athletic meet. 6. As a leader of the house, he wanted to win the General Championship by scoring maximum points.
(a) PRSQ (b) SRPQ
(c) RSPQ (d) RPSQ
Ans: (d) RPSQ

Q10. 1. Little indeed is known of the origin of English literature. P. This has not prevented some scholars from writing their “lives” from hints in the texts themselves.

Q. So far as poets are concerned, again, little or nothing is known beyond the names of two of them. R. We can be certain that poetry made its appearance long before the first prose was written down. S. Critics have also relied on scanty contemporary references, and also a mass of conjecture that cannot be described as intelligent. 6. Not withstanding the mists, old English literature has an amazing richness.
(a) PQRS (b) SRQP
(c) PRQS (d) RQPS
Ans: (d) RQPS

Q11. 1. A film director decided to make a romantic film. P. A long spell of audition was conducted to find a suitable heroine.

Q. Mr. Mohan Lal was signed as the hero of the film. R. The director wanted a new face for the heroine of his film. S. Finally, he selected a young school girl for his film. 6. The film was a box office hit.
(a) QRPS (b) QPSR
(c) RPSQ (d) RPQS
Ans: (a) QRPS

Q12. 1. Rohit went to the airport to see off his friend. P. He explained that he had lost his bag in the crowd.

Q. Rohit asked him why he was worried and anxious. R. Just then, a policman was seen with a teenager who had a bag in his hand. S. The friend appeared worried and anxious about something. 6. They told the policeman about their lost bag and claimed it.
(a) QSPR (b) RPSQ
(c) PQRS (d) SQPR
Ans: (d) SQPR

Q13. 1. I boarded a bus from Tilak Nagar to the Railway Station. P. It was very embarrassing when people looked at me as if I was a fool.

Q. The conductor came and I asked for a ticket. R. I was very happy to occupy a seat as I was sure that my journey will be comfortable. S. He told me that I had boarded a wrong bus. 6. But the conductor was kind enough to tell me that I could get down on the nextstand and get bus to the station.
(a) PSRQ (b) SPQR
(c) PQSR (d) RQSP
Ans:
(d) RQSP

Q14. (P) to the total cost of the product
(Q) in reasonable proportion (R) advertising costs (S) are no longer
(a) RSQP (b) RPQS
(c) RQSP (d) PSRQ
Ans: (a) RSQP

Q15. (P) the floor should (Q) be curtained to stop echoing (R) be carpeted (S) and the walls should
(a) PRSQ (b) PQSR
(c) PSRQ (d) PSQR
Ans: (a) PRSQ

Q16. (P) when engaged against the enemy (Q) the captain who was himself a brave man (R) never to lose heart (S) advised the soliders
(a) SQRP (b) QSRP
(c) QPSR (d) PQSR
Ans: (b) QSRP

Q17. (P) on the cover page (Q) and publicity posters (R) who would look good (S) they prefer some one
(a) SPQR (b) RPQS
(c) PRSQ (d) SRPQ
Ans: (d) SRPQ

Q18. (P) would miss a very interesting game (Q) to be played (R) between two famous teams (S) he said that those who would not accompany him
(a) SQRP (b) SRPQ
(c) SPQR (d) QRPS
Ans: (c) SPQR

Q19. (P) no cultured society is possible
(Q) without books no fresh ideas are possible (R) and (S) without fresh ideas
(a) QRSP (b) PRSQ
(c) RSQP (d) RSPQ
Ans: (a) QRSP

Q20. (P) american (Q) as men (R) earn as much (S) working women
(a) PSQR (b) PRQS
(c) SRQP (d) PSRQ
Ans: (d) PSRQ

Q21. (P) is a disease (Q) which is as
(R) common as the common cold
(S) dental decay
(a) RPSQ (b) SQRP
(c) QRPS (d) SPQR
Ans: (d) SPQR

Q22. (P) aimed at ameliorating the (Q) the package of socioeconomic measures announced by the PM
(R) in the country has received the widespread support of people (S) lot of the teeming millions
(a) PRSQ (b) SQPR
(c) QPSR (d) RQPS
Ans: (c) QPSR

Q23. (P) has been stagnant (Q) a soft drink market that (R) the ad is an attempt (S) to put some fizz into
(a) QPSR (b) SRPQ
(c) RSQP (d) SQPR
Ans: (c) RSQP

Q24. (P) sculpted it into (Q) the world’s greatest statue (R) existed and
(S) she took what
(a) QRSP (b) QRPS
(c) SRPQ (d) SQRP
Ans: (c) SRPQ

Q25. (P) an interactive tool to (Q) available via the World Wide Web
(R) a web search engine is (S) help people locate information
(a) RPSQ (b) RQSP
(c) PSRQ (d) QRPS
Ans: (a) RPSQ

Top
error: Content is protected !!