You are here
Home > QB Subjectwise > Part 347 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 347 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. 1. One evening he lit a large lamp in the bedroom and sat near his wife. P. ‘Why not?’, was the answer.

Q. ‘Whatever you like.’ R. ‘Shall I read you something?’, he asked. S. ‘What shall I read?’, he continued. 6. He was somewhat taken aback by her answer.
(a) RPSQ (b) SRQP
(c) RQPS (d) SQPR
Ans: (a) RPSQ

Q2. 1. Marine biology is the study of organisms in the ocean. P. At a fundamental level, marine life helps determine the very nature of our planet.

Q. Marine life is a vast resource. R. Shorelines are also shaped and protected by marine life. S. Marine organisms contribute significantly to the oxygen cycle. 6. Marine biology covers a great deal, from the microscopic to the huge whales.
(a) PSRQ (b) QPSR
(c) RPSQ (d) SPQR
Ans: (b) QPSR

Q3. 1. Suddenly the man heard the low hum of an engine. P. Instead, it grew louder and louder and seemed to be coming from above.

Q. At first he thought that it must be a car travelling along the road he had recently left. R. He looked up quickly and saw an aeroplane cutting a crazy, zigzag path across the sky. S. He expected the noise to fade away in the distance. 6. It disappeared for an instant behind some clouds, then emerged and plunged into the field.
(a) QSPR (b) SPRQ
(c) RPSQ (d) QPRS
Ans: (a) QSPR

Q4. 1. I got on a colourful bus filled with all kinds of strange people. P. We arrived at a gate like the one in Salvador Dali’s paintings.

Q. The bus rode across the dirty expanses without roads. R. At first, I wasn’t aware that the bus roof was loaded with drugs. S. Everyone was filled with dust and often the wheels would sink into the soft soil. 6. It was a gate neither separated nor connected anything from or to anything.
(a) QRSP (b) SPQR
(c) RQSP (d) RSPQ
Ans: (c) RQSP

Q5. 1. Prices of food products are going up. P. Seven straight weeks of rising prices have burnt holes in common man’s pockets.

Q. But it ruled out any “blind control” to rein in the increasing rates. R. Wholesale pricebased inflation has already touched over a three year high. S. The government has admitted that containing inflation would be a more difficult task. 6. This may hurt economic growth and reforms.
(a) SQRP 2) PQRS
(c) PRSQ 4) RSQP
Ans: (c) PRSQ

Q6. 1. The biggest vi llain in Deadwood has always been one thing: Fire. P. In less than an hour the flames were leaping through the treetops.

Q. In our own times, a great fire threatened the town yet again. R. The wind roared through the forest carrying the flames almost to the edge of town. S. It all began when some wastepaper caught fire at the foot of the valley. 6. Firebrigades arrived from all parts of the country to save Deadwood.
(a) RQSP (b) SQPR
(c) PSRQ (d) QSPR
Ans: (d) QSPR

Q7. 1. Health and fitness have now become one of the major concerns. P. This made life active and alert.

Q. Earlier humans used to hunt for their living. R. Now, life has become more simple and easy. S. Due to which their body had to undergo a lot of physical exercise. 6. Everything we need is just a phone call away.
(a) RPSQ (b) PQRS
(c) QSPR (d) SRQP
Ans: (c) QSPR

Q8. 1. My friend Peter went to live in a village. P. But it was a very slow animal.

Q. So Peter bought a donkey for five hundred rupees. R. One day his neighbour told him that he must buy a donkey. S. Every family there had a donkey to carry things for them. 6. It did not like to work.
(a) RSPQ (b) QPSR
(c) SRQP (d) RSQP
Ans: (c) SRQP

Q9. 1. The master returned home after sometime. P. The snake was lying dead under the cradle.

Q. He went into the room where the baby was sleeping. R. It had been killed by his dog. S. He noticed a snake. 6. He realised that his dog had saved his baby.
(a) SRPQ (b) QRPS
(c) QSPR (d) PQRS
Ans: (c) QSPR

Q10. 1. In summer tiny oysters are collected. P. Then each oyster is taken out and a small hole is drilled in its shell.

Q. There they are kept for three years. R. A tiny piece of sand is put inside the oyster. S. They are placed in trays and planted in the sea. 6. Then the oysters are again left in the sea.
(a) QSPR (b) SQPR
(c) RPSQ (d) PSRQ
Ans: (b) SQPR

Q11. 1. Time flows on without any stop. P. In fact change is the law of nature.

Q. The condition in which a man lives. his ideas and thoughts are changing from age to age. R. This is true not only of physical life. S. That is why, things are always changing. 6. Thus, our mode of living and ideas are different from those of our grandfathers.
(a) SRPQ (b) SQPR
(c) SPQR (d) SPRQ
Ans: (d) SPRQ

Q12. 1. Adversity is a curse. P. When every thing goes on well, we are tempted to take matters easy.

Q. But, it has its uses also. R. But adversity prompts us to exert ourselves. S. We fall into a life of comfort and idleness. 6. This develops our latent powers, enabling us to prosper in life.
(a) QSPR (b) QPSR
(c) QRSP (d) QSRP
Ans: (b) QPSR

Q13. 1. Giving advice is a difficult task. P. Moreover one doesn’t know oneself, amid ambiguity, how can one know others.

Q. It is a wonder how such people like politicians, reformers and people suchlike are so confident as to invent measures to live their life. R. Life is but one and mistakes are often irrepairable. S. Unless he knows another person, how can he advise? 6. I find it very difficult to give advice.
(a) PSQR (b) QRPS
(c) SQPR (d) RPQS
Ans: (b) QRPS

Q14. 1. A traveller had spent many a year in Africa. P. “How did you manage it?” asked one of his friends, greatly impressed.

Q. On his return home, he narrated his adventures to his friends. R. “Oh, it was nothing”, replied the traveller. S. “When I was in El Doab”, he said, “I made fifty Arabs run ” 6. “I ran, and they ran after me ”
(a) RPQS (b) QRSP
(c) QSPR (d) PQSR
Ans: (c) QSPR

Q15. 1. Religion can bring revolution in the country. P. Younger generation should read religious books.

Q. But it should be practised from within. R. They will learn values of life from those books. S. Their actions must be properly motivated. 6. Then they can be better human beings in Indian society.
(a) QPRS (b) QRPS
(c) RSPQ (d) PRQS
Ans: (a) QPRS

Q16. 1. We wanted to relax and have fun. P. All of us agreed to share responsbilities.

Q. Two of us took our cars. R. We decided to go on a picnic at Lodhi Gardens. S. Each one of us brought one dish, some fruits and sweets. 6. We enjoyed ourselves a lot and felt a welcome change in our monotonous life.
(a) SPQR (b) PRQS
(c) RPQS (d) SRPQ
Ans: (c) RPQS

Q17. 1. My hobby is to collect thought provoking articles from newspapers, magazines and Journals. P. It has made me a much sought after speaker.

Q. It keeps me updated and helps me in my profession. R. My successful talks give me selfsatisfaction and fame. S. Whenever I have to deliver a talk on topics such as education, personality development, stress management, I have a lot to say. 6. There is no doubt that a hobby is a boon if it combines pleasure and usefulness.
(a) QSPR (b) RSPQ
(c) SPQR (d) PQRS
Ans: (a) QSPR

Q18. 1. First Deserve and then Desire. P. Earlier I was very ambitious and wanted to fulfil my desires by hook or by crook.

Q. One can be exposed any time and put to shame. R. This saying proved to be a mantra for success in my life. S. But I realised that success through short cuts is shortlived. 6. I followed this saying and today I am a successful businessman.
(a) SPQR (b) RPSQ
(c) PRSQ (d) QRPS
Ans:
(b) RPSQ

Q19. 1. Information Technology is a recent development. P. These changes are attributed to the Internet, website, email and Fax.

Q. As a result of these techniques, the whole world has shrunken into a global village. R. The invention of computer has accelerated the speed of computing. S. It has brought about revolutionary changes in the field of communication. 6. Browsing Internet has become a regular feature.
(a) QPRS (b) SRPQ
(c) QRPS (d) SPRQ
Ans: (b) SRPQ

Q20. 1. The telephone is the most tyrannical of all the machines we have invented. P. We might be watching television, reading a book, or doing some gardening.

Q. It uses us more than we use it. R. But at the first summon, we hasten to answer its call. S. It rings frantically whenever we are in the middle of doing something else. 6. Are we not like slaves hastening to their whipcracking masters?
(a) SPRQ (b) SRPQ
(c) QSPR (d) QPSR
Ans: (c) QSPR

Q21. 1. One day G. Washington was riding along a road. P. The beam was too heavy to lift without help.

Q. The Corporal was giving them orders. R. On the way, he saw soldiers lifting a heavy beam. S. They needed just one more man. 6. G. Washington dismounted and helped the soldiers to lift the beam.
(a) RQPS (b) QPRS
(c) SQRP (d) QRPS
Ans: (a) RQPS

Q22. 1. There was a boy named Ali. P. They asked him to find work.

Q. He lived with his parents. R. But Ali refused to work. S. They were very poor. 6. They asked him to leave the house.
(a) RQPS (b) PSQR
(c) QSPR (d) SQPR
Ans: (c) QSPR

Q23. 1. The second centre is much smaller. P. It will be known as Dhana Dhanya Cultural Complex.

Q. It will come up at Alipore. R. The State Government has decided to set up this centre. S. But it is equally attractive. 6. This will be built in the memory of Dwijendralal Roy.
(a) PQSR (b) RQSP
(c) SQPR (d) QPSR
Ans: (c) SQPR

Q24. 1. Siem Reap is a small town near the temple of Angkor Wat. P. There are some fine examples of Khmer and French architecture.

Q. The town is charming and worth exploring. R. In Angkor Wat you will find more than 100 stone mouments and temples. S. Now a days, visitors are using it as a base for visits to nearby temples. 6. To see the whole town can take several days.
(a) QPSR (b) PSRQ
(c) RSPQ (d) SPRQ
Ans: (a) QPSR

Q25. 1. The north–eastern region presents a diverse system of habitats, ranging from tropical rainforests to alpine meadows. P. In eastern Himalayas the rainfall ranges from 125 to 300 cm, in Assam from 178 to 305 cms.

Q. The temperature in the region varies with location, elevation, topography, rainfall and humidity. R. The uneven distribution affects the region in two opposite ways, floods and droughts. S. It is largely a humid tropical region with two periods of rainfall; the winter rains come from the west and the Summer rains are brought by the monsoon winds. 6. The winter temperature in Shillong, for example, varies from 4°C to 24°C; in Gangtok, from 9°C to 23°C.
(a) QRSP (b) SPRQ
(c) PQRS (d) RSQP
Ans: (b) SPRQ

Top
error: Content is protected !!