You are here
Home > QB Subjectwise > Part 346 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 346 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. 1. It is those good works P. that lead to peak performance

Q. which we do with passion R. our understanding of our purpose S. and which come to reflect 6. in this life.
(a) SRQP (b) QPSR
(c) QSRP (d) PRQS
Ans: (c) QSRP

Q2. 1. Everyone P. the case calmly

Q. acknowledges R. who knows you S. when he considers 6. that you have been wronged.
(a) PSQR (b) QRSP
(c) RQSP (d) SRPQ
Ans: (c)RQSP

Q3. 1. I am a self- confessed technophobe. P. I believe that computer is responsible for the dying of the art of conversation.

Q. I have come to hate technology and the way it dominates every aspect of life. R. For many, it has become the most important object both in home and at the workplace. S. One of the worst offenders is the computer. 6. Small wonder then, that I have managed to keep this ubiquitous machine out of my home.
(a) RPSQ (b) PQRS
(c) SRPQ (d) QSRP
Ans: (d) QSRP

Q4. 1. Moisturisers for the face. P. as oily ones may block

Q. in greater concentration on the face R. the oil glands found S. should be chosen carefully 6. and cause pimple/acne to break out.
(a) SRPQ (b) SPQR
(c) SQPR (d) SPRQ
Ans:
(d) SPRQ

Q5. 1. All religions show us the path P. know that

Q. and wisemen R. God is one S. which leads to God 6. but the paths are different.
(a) SRQP (b) SQPR
(c) QPRS (d) QSPR
Ans: (b) SQPR

Q6. 1. While P. I was walking

Q. with my brother R. I met a monk S. in the field 6. who was from Nepal.
(a) PQSR (b) PSQR
(c) RSQP (d) RQSP
Ans: (b) PSQR

Q7. 1. Television, P. has become

Q. the most powerful medium R. one of the marvels S. of modern science, 6. of mass communication today.
(a) RSPQ (b) SRQP
(c) RSQP (d) PQRS
Ans: (a) RSPQ

Q8. 1. The Narmada Dam Project P. many of whom

Q. the most deprived sections R. will displace some people S. happen to belong to some of 6. of Indian society.
(a) PQRS (b) RPSQ
(c) SRQP (d) PSRQ
Ans:
(b) RPSQ

Q9. 1. Man’s P. in the modern

Q. insatiable thirst for knowledge R. the wonderful achievements of science S. is at the root of 6. world.
(a) SQPR (b) RSPQ
(c) QSRP (d) PQRS
Ans: (c) QSRP

Q10. 1. Today P. by the hunters for their

Q. are trapped or killed R. millions of wild animals S. each year 6. skin.
(a) QPRS (b) PSQR
(c) SPRQ (d) RQSP
Ans: (d)RQSP

Q11. 1. These P. about the heavenly

Q. experiments by the scientists R. with amazing knowledge S. will supply us 6. bodies.
(a) QSRP (b) RQPS
(c) PSQR (d) PSRQ
Ans: (a) QSRP

Q12. 1. Over 67 years P. but the problems

Q. have remained R. have passed S. of the common man 6. as daunting as ever.
(a) QPRS (b) RPSQ
(c) SRQP (d) QSPR
Ans: (b) RPSQ

Q13. 1. The President P. from Tokyo

Q. where he R. had been meeting S. came back 6. other world leaders.
(a) PSQR (b) RPQS
(c) QSPR (d) SPQR
Ans:
(d) SPQR

Q14. 1. Man’s P. in the modern

Q. insatiable thirst for knowledge R. the wonderful achievements of science S. is at the root of 6. world.
(a) SQPR (b) RSPQ
(c) QSRP (d) PQRS
Ans: (c) QSRP

Q15. 1. Today P. by the hunters for their

Q. are trapped or killed R. millions of wild animals S. each year 6. skin.
(a) QPRS (b) PSQR
(c) SPRQ (d) RQSP
Ans: (d) RQSP

Q16. 1. These P. about the heavenly

Q. experiments by the scientists R. with amazing knowledge S. will supply us 6. bodies.
(a) QSRP (b) RQPS
(c) PSQR (d) PSRQ
Ans: (a) QSRP

Q17. 1. Over 67 years P. but the problems

Q. have remained R. have passed S. of the common man 6. as daunting as ever.
(a) QPRS (b) RPSQ
(c) SRQP (d) QSPR
Ans: (b) RPSQ

Q18. 1. The President P. from Tokyo

Q. where he R. had been meeting S. came back 6. other world leaders.
(a) PSQR (b) RPQS
(c) QSPR (d) SPQR
Ans:
(d) SPQR

Q19. 1. Along with the orthodox Hindu’s P. and in the deity,

Q. Raghupati has his Brahmin’s pride R. faith in the scriptures S. because he is the 6. lord of the temple.
(a) RPQS (b) RQPS
(c) SQPR (d) SPQR
Ans: (a) RPQS

Q20. 1. My grandmother was an old woman. P. But that was hard to believe.

Q. And she even had a husband. R. People said that she had once been young and pretty. S. She had been like this for the twenty years that I had known her. 6. She often told us of the games she used to play as a child.
(a) QPSR (b) RSPQ
(c) RPQS (d) SRQP
Ans: (d) SRQP

Q21. 1. It is the twilight hour. P. The sound breaks the still silence around me.

Q. I turn round and see her seated on a rock. R. I hear more bells behind me. S. The temple bell rings in the distance. 6. Her eyes sparkle like the anklets on her swinging feet.
(a) SPRQ (b) SQPR
(c) RQSP (d) RSQP
Ans: (a) SPRQ

Q22. 1. Use bright, cheerful, favourable words and phrases to describe other people. Make it P. for all your friends and associates.

Q. Be extremely careful R. a rule to have a big, positive word S. to avoid 6. the petty cuthimdown language.
(a) RSPQ (b) RPQS
(c) QRPS (d) PQRS
Ans: (b) RPQS

Q23. 1. An officer in Andhra Pradesh P. found that the tribals put

Q. materials in turbid water R. who was in charge of tribal development S. certain gum and wood 6. to make the water clear.
(a) PSRQ (b) PQSR
(c) RPSQ (d) RSPQ
Ans:
(c) RPSQ

Q24. 1. Some animals like fishes lay eggs and leave them. P. The mother does not care for the eggs at all.

Q. They lay thousands of eggs at a time but do not look after them. R. Most of the eggs die and only a few of them develop into fishes. S. She simply leaves the eggs and never comes back to them. 6. Is this not something terrible? Yet, it is a fact.
(a) QPSR (b) PSQR
(c) RQPS (d) QSPR
Ans: (a) QPSR

Q25. 1. Why should I tell you again and again? P. They know what they have to do.

Q. Don’t you know your duties? R. Only you require to be told. S. Other students need not be told. 6. I will not tolerate this anymore.
(a) QSPR (b) QRPS
(c) SPRQ (d) QPSR
Ans: (a) QSPR

Top
error: Content is protected !!