You are here
Home > QB Subjectwise > Part 345 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 345 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. 1. Researchers say that jogging alone is unhealthy. P. It was found that communal joggers have double the number of brain cells as solo runners.

Q. These positive effects are suppressed when running occurs in isolation. R. Experiments indicated that running alone stifles brain cell regeneration. S. Experienced in a group, running stimulates brain cell growth. 6. However, joggers around the world should remember that jogging is healthier than the rat race.
(a) PQSR (b) RPSQ
(c) RQPS (d) SPQR
Ans: (b) RPSQ

Q2. 1. In a first, a robotic exoskeleton device has enabled a 39 year old former athlete, who had been completely paralysed for four years P. This is the first time that a person with chronic, complete paralysis has regained enough voluntary control to actively work with a robotic device.

Q. The athlete’s leg movement also resulted in other health benefits. R. to control his leg muscles and take thousands of steps. S. In addition to the device, the man was aided by a novel noninvasive spinal stimulation technique that does not require surgery. 6. including improved cardio vascular function and muscle tone.
(a) SPQR (b) RPSQ
(c) PQRS (d) QRPS
Ans: (b) RPSQ

Q3. 1. India is rapidly coming under the influence of western culture. P. Earlier India had its own moral and social values.

Q. This change can be seen in our education system, marriages, food habits and daily routine. R. But today they have changed enormously. S. The effect of westernization is visible everywhere in India. 6. It may be harmful to forget our culture and values completely.
(a) QSRP (b) PQSR
(c) SPRQ (d) PSRQ
Ans: (c) SPRQ

Q4. 1. Katherine Mansfield was born in Wellington, New Zealand. P. In 1908 she went back to the London which she felt to be her spiritual home.

Q. She was sent to Queen’s College School, London in her fifteenth year to ‘finish’ her education. R. She remained there for four years. S. Soon after returning to New Zealand, she became dissatisfied. 6. She hoped to make a literary career there.
(a) QRSP (b) RSQP
(c) PQRS (d) PSRQ
Ans: (a) QRSP

Q5. 1. The Pyramids are beautiful enormous structures. P. A mummy is the dead body of a human being to which oils and spices have been applied to prevent it from decaying.

Q. They are the tombs of the old kings of Egypt who were called the Pharaohs. R. These mummies were placed inside these great Pyramids. S. The bodies of the Pharaohs were made into mummies when they died. 6. Near them, were placed, gold, silver, food, furniture and other things because it was believed that the mummies might require them after death.
(a) SPRQ (b) QSRP
(c) QPRS (d) QSPR
Ans: (d) QSPR

Q6. 1. A couple in my neighbour is known for shouting at each other. P. With an apprehension of a serious fight between the two I went closer to the door and peeped in.

Q. I intended to calm them down. R. I could guess both of them lay peacefully in their bed. S. Last night at about 11 O’clock I could hear shrieks and sounds. 6. The fight was going on in a T.V. Serial on a channel.
(a) RPQS (b) RPSQ
(c) PSRQ (d) SPQR
Ans: (d) SPQR

Q7. 1. Children like to celebrate their birthday. P. In addition to birthday presents, they also receive greetings.

Q. It provides an opportunity for them to enjoy themselves with their friends. R. The birthday presents also add to their joy. S. Nobody can deny that company of friends is joyful. 6. All these factors make birthday worth celebrating.
(a) QSRP (b) RPQS
(c) SRPQ (d) QRSP
Ans: (a) QSRP

Q8. 1. Designing is as natural to me as breathing. P. It was then that I launched my own label.

Q. It’s been a good season so far. R. But my career took off only after the birth of my second child. S. Right now, I’m busy with my first store. 6. Next month, I’ll be going to New York.
(a) SQRP (b) QRSP
(c) RPSQ (d) PSQR
Ans: (c) RPSQ

Q9. 1. The world leaders, P. that the despotic regime will try to get

Q. by unleashing cruder violence that may come R. gathered in the peaceconference, were unanimous in voicing their fears S. over its palpable sense of insecutity 6. in the form of the use of chemical weapons.
(a) QPRS (b) RPSQ
(c) SQRP (d) PQSR
Ans:
(b) RPSQ

Q10. 1. Glorious tributes were paid P. who, after fighting a battle with cancer,

Q. the original superstar of Bollywood R. passed away last month S. to the legendary Rajesh Khanna. 6. at his residence in Mumbai.
(a) SQRP (b) SQPR
(c) SRPQ (d) QSPR
Ans: (b) SQPR

Q11. 1. A volcano is an opening or rupture in a planet’s surface. P. Erupting volcanoes can pose many hazards.

Q. This opening allows magma, ash and gases to escape from below the surface. R. Volcanic ash can be a threat to aircraft. S. Volcanoes are generally found where tectonic plates are diverging or converging. 6. Historically, socalled volcanic winters have caused catastrophic famines.
(a) RSPQ (b) SQRP
(c) SPQR (d) QSPR
Ans: (d)QSPR

Q12. 1. What gives some persons P. torturing physical pain

Q. after experiencing R. after the loss of a precious loved one S. the power to fight on 6. day after day?
(a) PQSR (b) PQRS
(c) PSQR (d) SRQP
Ans: (d) SRQP

Q13. 1. Though the government P. the growth of population

Q. has undertaken a series of plans R. and for raising the standard of living of the people S. for economic development 6. has upset all the plans.
(a) SRPQ (b) QPRS
(c) SPQR (d) QSRP
Ans:
(d)QSRP

Q14. 1. Without water P. and consequently

Q. the oxygen content in the atmosphere R. which carry out photosynthesis and release oxygen S. there would be no animals or plants 6. would go down.
(a) SPRQ (b) SPQR
(c) PRQS (d) SRPQ
Ans: (d) SRPQ

Q15. 1. In recent years P. primarily because purchasing

Q. has grown more intense R. price competition in most industries S. managers now exert much influence 6. over suppliers.
(a) RSPQ (b) RQPS
(c) SRPQ (d) SPRQ
Ans: (b)RQPS

Q16. 1. Right from P. have been used as a measure of time

Q. prehistoric times R. and have formed the basis of S. the phases of the moon 6. the earliest calendar.
(a) QRSP (b) PRSQ
(c) QSPR (d) SRQP
Ans: (c) QSPR

Q17. 1. The internet is P. a worldwide network

Q. that should not be R. regulated or censored S. by any one country 6. howsoever strong the temptation.
(a) PSQR (b) PQRS
(c) PRSQ (d) PRQS
Ans:
(b)PQRS

Q18. 1. The watchman P. and found two thieves

Q. woke up when R. with black masks S. he heard the dog barking 6. trying to get in.
(a) SPQR (b) QSRP
(c) PQRS (d) QSPR
Ans: (d) QSPR

Q19. 1. Falcons have sharp angular wings P. to dive sharply

Q. and allow them R. to chase their prey S. that give them the speed 6. to capture their victims
(a) SQPR (b) QPRS
(c) PRSQ (d) SRQP
Ans: (d)SRQP

Q20. 1. This summer was the most P. to believe that next

Q. and we have reason R. scorching in living memory, S. year and the year after 6. will be hotter still
(a) RQPS (b) SRPQ
(c) SPQR (d) QSPR
Ans: (a) RQPS

Q21. 1. The students P. touched the

Q. arrived and R. their teacher S. feet of 6. with reverence
(a) QRSP (b) RQSP
(c) QPSR (d) QPRS
Ans:
(c)QPSR

Q22. 1. Margaret Noble P. became a disciple

Q. of Swami Vivekananda R. a remarkable Irish lady, S. and dedicated her life 6. to the service of the Indian people.
(a) SRQP (b) PQRS
(c) SQPR (d) RPQS
Ans: (d) RPQS

Q23. 1. A man P. with yellow, red, green

Q. stood holding R. balloons S. a pole 6. flying from it.
(a) QRSP (b) PRSQ
(c) QSPR (d) PRQS
Ans: (c)QSPR

Q24. 1. Earth is the home P. to our future

Q. we all share R. generations as their S. and would pass on 6. legacy.
(a) PRQS (b) QSPR
(c) SPQR (d) QPRS
Ans: (b) QSPR

Q25. 1. It was a Friday morning and P. the lieutenant scanned the horizon

Q. just as the desert haze R. with his binoculars S. was clearing 6. and focused on many enemy tanks.
(a) SPQR (b) PRSQ
(c) QSPR (d) RPSQ
Ans:
(c)QSPR

Top
error: Content is protected !!