You are here
Home > QB Subjectwise > Part 343 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 343 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. (A) Until they have come
(B) some take no thought
(C) to the end of it
(D) of the value of time
(a) DCBA (b) BDAC
(c) ACDB (d) CBDA
Ans: (b) BDAC

Q2. (A) To the undertaking
(B) may very well be compared
(C) of a journey
(D) the process of learning
(a) DBAC (b) CBDA
(c) ACDB (d) BDCA
Ans: (a) DBAC

Q3. (A) Half its beauty and usefulness
(B) knowledge would lose
(C) without hard toil
(D) if we could acquire it
(a) BADC (b) DCAB
(c) CBDA (d) CDBA
Ans: (a) BADC

Q4. (A) Purity of our lives depends on
(B) much of the happiness and
(C) of our companions and friends
(D) our making a wise choice
(a) DCBA (b) CBAD
(c) BADC (d) ADCB
Ans: (c) BADC

Q5. (A) On earth have not
(B) the noblest deeds
(C) been done for gold
(D) that have been done
(a) CADB (b) DBCA
(c) ACBD (d) BDAC
Ans: (d)BDAC

Q6. (A) Is often worse than
(B) to make him sad
(C) to hurt a person’s heart,
(D) breaking his head
(a) BACD (b) CBAD
(c) ADBC (d) DCBA
Ans: (b) CBAD

Q7. (A) A right to equal opportunity
(B) while we are born equal
(C) all have not the same capacity
(D) meaning that we have
(a) ACDB (b) CABD
(c) BDAC (d) DBCA
Ans: (c)BDAC

Q8. (A) Bestowed with indifference
(B) with kind words is much more
(C) a small gift accompanied (D) acceptable than a large gift
(a) DABC (b) CBDA
(c) ADCB (d) BCAD
Ans: (b) CBDA

Q9. (A) He was a versatile writer who
(B) that are all considered the best in their spheres
(C) Tagore was a poet before everything else but
(D) wrote novels, dramas, essays, and short stories
(a) BDCA (b) CADB
(c) CABD (d) ABDC
Ans: (b)CADB

Q10. (A) With reluctance
(B) of his kindly
(C) and faithful Persian friend
(D) he accepted the invitation
(a) ADBC (b) CBAD
(c) BADC (d) DBAC
Ans: (a) ADBC

Q11. (A) Stubbornly refused
(B) the thief almost
(C) his hands up or he would shoot
(D) when the policeman told him to keep
(a) CADB (b) BADC
(c) ACBD (d) DBAC
Ans: (b) BADC

Q12. (A) Shall have shifted
(B) of this month we
(C) by the end
(D) to owe new house
(a) BDCA (b) DABC
(c) CBAD (d) ADBC
Ans: (c) CBAD

Q13. (A) Asked me what I was and where I was bound for
(B) I met with a very aged man who
(C) of the hill called difficulty (D) when I came to the foot
(a) ABDC (b) DCBA
(c) CBAD (d) CBDA
Ans: (b) DCBA

Q14. (A) My actions towards him
(B) he told me several things (C) had been felt to be very unkind
(D) and one of them was that
(a) BDAC (b) ACDB
(c) CBDA (d) ABCD
Ans: (a) BDAC

Q15. (A) And never got uncoiled
(B) out of which interminable serpents
(C) it was a town of machinery and tall chimneys
(D) of smoke trailed themselves for ever and ever
(a) DBAC (b) ACBD
(c) BCAD (d) CBDA
Ans: (d) CBDA

Q16. (A) Use a fairly good quality cotton
(B) as the thread is inserted in the needle’s eye
(C) or nylon thread so that
(D) the strands do not unravel
(a) DCAB (b) ACDB
(c) ABCD (d) BCDA
Ans: (b) ACDB

Q17. (A) The blossoming flowers and weakening the roots of our society
(B) drug addiction
(C) which is eating away
(D) is the monster
(a) BDCA (b) BCDA
(c) DBCA (d) DCAB
Ans: (a) BDCA

Q18. (A) From the mountains
(B) to see the gentle flow
(C) of the river
(D) it is very pleasant
(a) DACB (b) DBCA
(c) BDAC (d) BDCA
Ans: (b) DBCA

Q19. (A) In the winter time
(B) the 2022 World Cup in Qatar
(C) would best be staged
(D) will not be held in June and July but
(a) ADCB (b) BDCA
(c) BCAD (d) CDAB
Ans:
(b) BDCA

Q20. I. It is expected that every Burmese boy will become novice at a pagoda for a short time. P. My parents used to bring me breakfast in the morning.

Q. My head was shaved and I put on the yellow robe. R. Every day I got up at five thirty. S. When I was eleven I went to a monastery near my home. 6. That was a special privilege the novices had.
(a) PSRQ (b) PQRS
(c) QRSP (d) SQRP
Ans: (d) SQRP

Q21. 1. As a boy Charles Darwin showed no promise to be a good student. P. He was a failure at school.

Q. He had greater interest in flowers, birds and stories about them. R. The narrow old fashioned syllabus of his school was dull to him. S. So he was a problem for his parents. 6. His father then sent him to study medicine to carry on the family profession.
(a) PRSQ (b) RPQS
(c) QSRP (d) SQPR
Ans: (a) PRSQ

Q22. 1. The programme examines the four great inventions, P. cell phones, cars, planes and sky scrapers

Q. the people, processes, ideas and eureka moments R. The programme celebrates S. that define and continually shape the modern world, 6. that have led to their development.
(a) SPRQ (b) SRPQ
(c) SRQP (d) SPQR
Ans: (a) SPRQ

Q23. 1. Many people like to eat pizza, but not everyone knows how to make it. P. However, these are ways for making a basic version at home.

Q. Then you must add sauce and cheese. R. Making the perfect pizza can be complicated. S. When you make pizza, begin with the crust. 6. The best part of making pizza at home is that you can customize it.
(a) RSQP (b) PSRQ
(c) SQPR (d) RPSQ
Ans: (c) SQPR

Q24. 1. Archimedes was a famous Greek mathematician, physicist and inventor, P. Then attached one end of the rope over it to a heavily laden ship.

Q. King Hieron had doubts about Archimedes claim that he could lift great weights with ease with the help of pulleys. R. He handed the other end of the rope to the king and asked him to pull it gently. S. To prove him right, Archimedes constructed a multiple pulley. 6. The king pulled it and to his great astonishment, the ship was lifted out of water.
(a) SQRP (b) PRQS
(c) QSPR (d) RQPS
Ans: (c) QSPR

Q25. 1. Valence sat behind driver’s seat in her blue car. P. The marchers, suddenly broke out into a noise like a cheering football crowd.

Q.As she watched, a loud racket began. R. It went on and on. S. The men swung their spoons and ladles and spatulas and drummed on cars and canisters. 6. An endless monotonous ‘clang–clang–clang’ rose up from all sides.
(a) SPRQ (b) RSPQ
(c) QPSR (d) QSRP
Ans: (c) QPSR

Top
error: Content is protected !!