You are here
Home > QB Subjectwise > Part 339 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 339 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. 1. It is true P. born to be happy but

Q. we are born R. that we are not S. to seek happiness 6. seizing every opportunity.
(a) RPQS (b) QSRP
(c) RSQP (d) PSQR
Ans: (a) RPQS

Q2. 1. Indiscriminate industrialization resulted P. as the rural

Q. in cities in search R. in urban migration S. poor settled 6. of opportunities.
(a) PQRS (b) SRQP
(c) RPSQ (d) PSQR
Ans: (c) RPSQ

Q3. 1. There are some stores P. that make it easy Q.who have R. with reasonable goods S. for people 6. a limited budget.
(a) PQRS (b) SPQR
(c) RPSQ (d) QPSR
Ans: (c) RPSQ

Q4. 1.The transition from P. school to college

Q. meet it R. so one must S. is demanding 6. without expectations.
(a) SQRP (b) PSRQ
(c) PRQS (d) RQPS
Ans: (b) PSRQ

Q5. 1. The Railways have launched P. where one can find

Q. on a Google map R. an online application S. the exact location of 6,500 trains 6. on a real time basis.
(a) QRSP (b) QRPS
(c) RPSQ (d) SQPR
Ans: (c) RPSQ

Q6. 1. A man is born alone P. good and bad

Q. he experiences the R. and dies alone, and S. consequences of 6. his actions alone.
(a) RQSP (b) RQPS
(c) QSPR (d) PQRS
Ans: (b) RQPS

Q7. 1. In the first years of his reign, Asoka was an autocrat. P. The effect over the slaughter on his mind was profound.

Q.He was successful but thousands were slain in the battle. R. About the ninth year he decided to conquer Kalinga. S. This caused a sudden change of his heart. 6. He joined the Buddhist community and became a monk.
(a) RPQS (b) RSPQ
(c) RQSP (d) RQPS
Ans: (d) RQPS

Q8. 1. Vegetarianism promotes a natural way of life. P. A vegetarian’s lifestyle is natural and healthy.

Q.Despite its message of universal love and nonviolence, it has not spread. R. It is best cultivated in the mind. S. This may be because it is an inward looking habit. 6. Food and health are closely related.
(a) QSRP (b) PQRS
(c) QRSP (d) PRSQ
Ans: (a) QSRP

Q9. 1. Optimism is not a deep, complicated philosophy. P. In some persons it is an inborn trait.

Q. In fact, it is always taking a positive and bright view of life. R. It is more of a general attitude of life. S. They are tuned that way by nature and temperament. 6. However in most cases it is an acquired and nurtured habit.
(a) RQPS (b) QRPS
(c) PSRQ (d) PSQR
Ans: (a) RQPS

Q10. 1. Our life is full of ups and downs. P. They too had problems in their lives.

Q.When we face failures we are often disheartened. R. They fought against all odds and achieved success. S. The lives of great men inspire us. 6. By following them we can overcome crises.
(a) SQPR (b) PSQR
(c) SPRQ (d) QSPR
Ans: (d) QSPR

Q11. 1. We should plan our leisure carefully. P. The activity we choose should make us happy.

Q.We should choose some interesting and useful activity. R. It should increase our confidence. S. We should then work at it during our leisure. 6. That is the way to be healthy, wealthy and happy.
(a) PRQS (b) QSPR
(c) QRPS (d) QPSR
Ans: (c) QRPS

Q12. 1. The majority of children worldwide who are out of schools are girls. P. She marries much later in life and has fewer children.

Q.A working woman spends 90% of her income on the family. R. An educated woman acquires selfrespect and confidence. S. Child mortality drops and fewer cases of mothers die in childbirth. 6. So when you educate a woman the benefits cascade across the society.
(a) PSQR (b) RPSQ
(c) QRPS (d) QPRS
Ans: (b) RPSQ

Q13. 1. Architecture began P. to build their own shelters

Q. on readymade ones R. when early people started S. rather than relying 6. such as trees and caves.
(a) RPSQ (b) PRQS
(c) RQPS (d) PSQR
Ans: (a) RPSQ

Q14. 1. People are like potatoes. P. It is only after potatoes have been sorted and bagged that they are loaded onto trucks.

Q.After potatoes have been harvested, they have to be spread out and sorted in order to get the maximum market dollar. R. This is the method that all Idaho potato farmers use – all but one. S. They are divided according to size -big, medium and small. 6. One farmer never bothered to sort the potatoes.
(a) PQRS (b) QSPR
(c) PRQS (d) QSRP
Ans: (b) QSPR

Q15. 1. Rani Padmini was a Rajput Queen. P. Allaudin Khilji invaded India and reached the gates of Chittor, the capital city of the Rajputs.

Q.But, the Rajputs under Rani Padmini fought like tigers. R. Khilji attacked Chittor again, and rushed into the fort, only to be stunned. S. Khil ji desired to capture Chittor and its beautiful Queen, Rani Padmini. 6. The Rani and the other women had burnt themselves alive.
(a) PQSR (b) PSQR
(c) SQRP (d) SRQP
Ans:
(b) PSQR

Q16. 1. Fires in the Steppes or bushes scared humans earlier. P. Gradually, they learnt to appreciate the power of fire.

Q. It gave them light and warmth and kept away wild animals. R. About 700,000 years ago, humans started fire accidentally by lightning. S. They could harden the tips of wooden spears and cook meat in it. 6. Soon they learnt to produce fire by striking flintstone and pyrite with each other or by rubbing lumbers.
(a) PQSR (b) PQRS
(c) QRSP (d) QSPR
Ans: (a) PQSR

Q17. 1. There are a lot of ways to communicate speaking, singing, clapping, hooting. P. Even animals communicate with one another.

Q. Only humans can express their thoughts and feelings in words because of our superior brain. R. Both humans and animals also communicate through body language S. But their ways differ from the humans. 6. Sometimes we don’t use words but make gestures (like traffic signs) or simple movements of the hand in order to communicate.
(a) QPRS (b) PQRS
(c) PSQR (d) PRSQ
Ans: (c) PSQR

Q18. 1. Sherlock Holmes is the P. who is in a state of grace

Q. is raised to the status. R. because in him scientific curiosity S. exceptional individual 6. of a heroic passion.
(a) SRQP (b) SPRQ
(c) RPSQ (d) PRQS
Ans: (b) SPRQ

Q19. 1. The goals of our present system P. schooling is to prepare

Q. students for the examination system R. which will take them to the S. of primary and secondary 6. best technical institutions in the country.
(a) QPRS (b) PRQS
(c) PSQR (d) SPQR
Ans: (d) SPQR

Q20. 1. Egotism is the most common fault of mankind. P. However, with time it becomes an exaggerated form of self display.

Q. It is the product of a perfectly natural desire to display oneself. R. This is necessary as it impairs the personality and frustrates all efforts at self improvement. S. Beyond any shadow of doubt, it is a defect that ought to be constantly hunted down, and scotched. 6. One should always be on guard not to give into egotism.
(a) PSRQ (b) PQRS
(c) QPSR (d) RSPQ
Ans: (c) QPSR

Q21. 1. When the Impressionists P. they made them look like

Q. everyday and often putting R. people you would see S. painted pictures of people 6. more emphasis on the scene.
(a) SRQP (b) PRQS
(c) SPRQ (d) RQPS
Ans:
(c) SPRQ

Q22. 1. Science is concerned with finding out how things actually happen. P. He showed that a light object falls to the ground at the same rate as a heavy object.

Q. It does not mean laying down principles as to how they ought to happen. R. This did not agree with the views of most learned men of that time. S. The most famous example of this concerns Gal i leo’s discovery about fal ling bodies. 6. But Galileo proved his point experimentally by dropping weights from the Leaning Tower of Pisa.
(a) PSQR (b) QSPR
(c) RQPS (d) SQPR
Ans: (b) QSPR

Q23. 1. After inventing dynamite, Alfred Nobel became a rich man. P. He created a fund just two weeks before his death.

Q. Alfred did not want to be remembered as the inventor of dynamite. R. He apprehended its universally destructive power too late. S. Prizes are given from this fund to people for their enormous contributions to humanity. 6. Nobel prizes for various disciplines are awarded each year on the anniversary of his death.
(a) PQRS (b) RQPS
(c) QPSR (d) SPQR
Ans: (b) RQPS

Q24. 1. The pungent vapour that is released P. which make our eyes stream and nose run,

Q. contains irritant chemicals R. when we chop onions S. eases congestion as well as 6. flushes out virus particles.
(a) RQPS (b) QPRS
(c) SQPR (d) QRPS
Ans: (a) RQPS

Q25. 1. Miss Sullivan led Helen into her room and gave her a doll. P. Helen was simply making her fingers go in monkeylike imitation.

Q. Miss Sullivan tried to make Helen understand that ‘do-ll’ applied to both. R. Miss Sullivan spelled the word ‘do-ll’ on to Helen’s hand. S. Miss Sullivan put her big rag doll into her lap and also spelled ‘do-ll’. 6. Her teacher had been with her several weeks before Helen understood that everything has a name.
(a) SRPQ (b) QPSR
(c) RPSQ (d) PSQR
Ans: (c) RPSQ

Top
error: Content is protected !!