You are here
Home > QB Subjectwise > Part 338 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 338 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. 1. Martha taught English Literature. P. She would involve them in roleplays.

Q. Her students were young learners. R. This way the students found it easier to identify with the characters. S. They fell into the age group of 14- 16 years. 6. They looked forward to attending her classes.
(a) QSPR (b) QPSR
(c) RSPQ (d) SQRP
Ans: (a) QSPR

Q2. 1. Mary and Jo were amateur singers. P. He called them for auditions the following week.

Q. So they approached a leading music company. R. They wanted to try their luck at playback singing. S. But the manager said that they would have to qualify an audition test. 6. Fortunately they qualified the test.
(a) RSPQ (b) QPRS
(c) PRSQ (d) RQSP
Ans: (d) RQSP

Q3. 1. Rubik’s Cube was most popular puzzle in 1980s. P. His name was Erno Rubik.

Q. In 1977 he produced the plastic version. R. It was invented by an architect. S. The first cube was made of wood. 6. It won a prize at the Budapest International Fair.
(a) QRPS (b) RSPQ
(c) RPSQ (d) PRSQ
Ans: (c) RPSQ

Q4. 1. Carpentry is a very strenuous profession. P. Because of such tools they put themselves at risk of injury.

Q. In such areas it is all too easy to fall or slip. R. Sometimes their work demands climbing on high rise buildings. S. Carpenters have to work with sharp tools. 6. Their lives, thus, are full of challenges.
(a) SPRQ (b) PQSR
(c) RPSQ (d) SQPR
Ans: (a) SPRQ

Q5. 1. In ancient times a King named Sagar performed the‘Ashwamedha Yagna’. P. No one could capture the horse.

Q. Many tried to capture the horse. R. As per rules a splendid horse was let loose and allowed to wander. S. Those who tried had to fight Sagar’s warriors. 6. Thus Sagar’s fame spread far and wide.
(a) RSPQ (b) RQPS
(c) RQSP (d) QPRS
Ans: (c) RQSP

Q6. 1. The bee has no sense of proportion. P. It goes about collecting honey.

Q. It has never learnt to spend. R. As though starvation was staring it at its face. S. Even with stocks sufficient for 20 generations. 6. And that is how God has made them,
(a) PRQS (b) RSQP
(c) QSPR (d) QRPS
Ans: (c) QSPR

Q7. 1. Snakes are the most feared of all reptiles. P. Superstition and ignorance prevents proper treatment.

Q. It is also beneficial to man. R. Snake is not a source of fear and harm. S. Many people are killed by snakes in India and all over the world. 6. Medicines are made from its poison.
(a) PRSQ (b) QRSP
(c) SPRQ (d) SRQP
Ans:
(c) SPRQ

Q8. 1. Computers have infiltrated into all aspects of life. P. This shows that the computer has become allpowerful.

Q. So, it is with many other things where computers are indispensable. R. City traffic, airline booking and airtraffic are all computer controlled. S. In such a situation, computer breakdown means the breakdown of the system it controls. 6. Such is our dependence on it.
(a) RQSP (b) SQPR
(c) PQRS (d) RPQS
Ans: (a) RQSP

Q9. 1. Albert Edward had never liked the new vicar. P. He wasn’t the type of man they wanted, with a classy congregation.

Q. And now, he straightened himself a little. R. He knew his value. S. He’d said from the beginning that they had made a mistake. 6. He wasn’t going to allow himself to be put upon.
(a) PSQR (b) QRPS
(c) SPQR (d) SRPQ
Ans: (c) SPQR

Q10. 1. Jai Hai is a handball type game. P. In fact, this game orginated in the Basque region of Spain.

Q. And in Florida it is legal to place bets on the players of Jai Hai. R. It is one of the fastestmoving ball games. S. Although played quite well in Florida & Latin America, it is not an American game. 6. Sports experts agree that Jai Hai requires more skill, speed, endurance and nerve than any other game.
(a) PSRQ (b) PSQR
(c) SRPQ (d) SPRQ
Ans: (d) SPRQ

Q11. 1. Proud Little Astronomer sees a huge dragon in the moon. P. Big Astronomer calls him and shows him the fly.

Q. He runs to the Big Astronomer and calls him home. R. He is very excited and remembers his rival Big Astronomer. S. Big Astronomer agrees and later discovers a fly in the telescope lens. 6. Little Astronomer is shamefaced and becomes humble.
(a) RQSP (b) PQRS
(c) RSPQ (d) QPSR
Ans: (a) RQSP

Q12. 1. What is this life it, full of care, P. No time to stand beneath the boughs

Q. We have no time to stand and stare. R. No time to see, when woods we pass S. And stare as long as sheep or cows 6. Where squirrels hide their nuts in grass.
(a) QPSR (b) QSPR
(c) RSPQ (d) SPRQ
Ans: (a) QPSR

Q13. 1. Louis Washkansky was a 56 year old South African. P. He had a damaged heart.

Q. A team of doctors led by Dr. C. Barnard was formed. R. He could not be cured. S. So the doctors decided to give him a new heart. 6. The team conducted the operation.
(a) QSRP (b) RPSQ
(c) SQPR (d) PRSQ
Ans: (d) PRSQ

Q14. 1. Bhima reached the Rakshasa’s den. P. He was a monster with red hair and a red beard.

Q. He climbed down from the cart. R. At once he sat down to eat the food. S. The Rakshasa saw him. 6. When he saw what Bhima was doing, he roared.
(a) PQRS (b) RQPS
(c) QRSP (d) QPSR
Ans: (d) QPSR

Q15. 1. His son fell into bad company of village boys. P. The father wanted to wean his son from bad company.

Q. A few days later all bananas got spoiled. R. His father was much worried about his son’s bad company. S. To give a lesson to the son, his father gave him a few good bananas with a rotten one. 6. The boy understood the desired lesson his father wanted to give him.
(a) RPSQ (b) SQPR
(c) PSQR (d) QSPR
Ans:
(a) RPSQ

Q16. 1. With a little cajoling P. was moved inside a small cement enclosure

Q. beneath the rail tracks R. the friendly leopard S. at the corner of his cage 6. of the toy train.
(a) RSPQ (b) SRPQ
(c) RPSQ (d) SQPR
Ans: (a) RSPQ

Q17. 1. In the shops of Great Britain, Nirad Choudhary P. of our elephantheaded God of success, Ganesha

Q. who was likely to be a counterpart R. missed the image of any God S. presiding over all our enterprises 6. particularly financial ones.
(a) QPSR (b) RQPS
(c) SPQR (d) PSQR
Ans: (a) QPSR

Q18. 1. They were enjoying themselves P. from the horrors of poison arrows

Q. and the lurking phantoms R. completely distracted S. enormously 6. in the jungle around them,
(a) RSPQ (b) SRPQ
(c) RQSP (d) QRPS
Ans: (b) SRPQ

Q19. 1. Modern industrialized communities P. and the rich glow of health which comes

Q. have lost touch with soil R. which nature gives S. and do not experience that joy 6. from contact with mother earth.
(a) RSPQ (b) QSRP
(c) QRSP (d) QPSR
Ans: (b) QSRP

Q20. 1. By tradition, the medical profession P. has sealed lips and

Q. to explain its problems R. has been even more reluctant S. to the general public 6. than to the patient.
(a) PRQS (b) RSPQ
(c) PQRS (d) SRPQ
Ans:
(a) PRQS

Q21. 1. Many people advised me against opting for English. P. The reason is I love the subject.

Q.Similarly I chose Political Science. R. I decided to opt for it. S. I find Political Science extremely interesting. 6. It was a subject in my graduation as well.
(a) PQRS (b) RPSQ
(c) RPQS (d) SRPQ
Ans: (c) RPQS

Q22. 1. The availability of electric power P. would make a tremendous difference

Q. to be improved R. to the countryside S. and enable rural economy 6. in various directions.
(a) PRSQ (b) RQSP
(c) QRPS (d) RSQP
Ans: (a) PRSQ

Q23. 1. Most of the diamonds found P. are high enough to allow Q.where the pressure and temperature R. on Earth were formed below S. the Earth’s crust in the upper mantle 6. diamonds to crystallize.
(a) PSRQ (b) SRQP
(c) RSQP (d) RPSQ
Ans: (c) RSQP

Q24. 1. Computers and mobile phones P. grammar and reducing

Q. are turning us into R. lazy writers S. ruining our spelling and 6. our attention span.
(a) QRSP (b) SPQR
(c) QSPR (d) SRPQ
Ans: (a) QRSP

Q25. 1. Greed is regarded as P. possible ruinous and

Q. because it has R. destructive effects S. immoral behaviour 6. on the other people.
(a) RQPS (b) SPRQ
(c) SQPR (d) SQRP
Ans: (c) SQPR

Top
error: Content is protected !!