You are here
Home > QB Subjectwise > Part 336 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 336 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. 1. The most vulnerable section of the society are the students. P. Revolutionary and new fledged ideas have a great appeal to them.

Q. Agitations may be nonviolent methods of protest. R. They cannot resist the charm of persuasion. S. They are to be taught that without discipline they cannot get proper education. 6. However if these become violent, the antisocial elements get encouraged and they put all proper working out of gear.
(a) PRSQ (b) RSQP
(c) SRPQ (d) RPQS
Ans: (a) PRSQ

Q2. 1. Venice is a strange city. P. There are about 400 odd bridges connecting the islands of Venice.

Q. There are no motor cars, no horses and no buses there. R. These small islands are close to one another. S. It is not one island but a hundred islands. 6. This is because Venice has no streets.
(a) SRPQ (b) PSRQ
(c) RQPS (d) QSRP
Ans: (a) SRPQ

Q3. 1. One of the most terrible battles of the American Civil War was fought in July 1863, at Gettysburg. P. The chief speech on that occasion was given by Edward Everett, a celebrated orator.

Q. Lincoln was asked to make a few remarks. R. In November of that year a portion of the battlefield was dedicated as a final resting place for men of both armies who died there. S. Everett’s speech lasted 2 hours. Lincoln’s for 2 minutes; it was over almost before the crowd realized that it had begun. 6. But the Gettysburg speech is now one of the world’s immortal pieces of literature.
(a) SQRP (b) RPQS
(c) PQRS (d) QPSR
Ans: (b) RPQS

Q4. 1. The teacher training agency in England hopes to make teaching one of the top three professions. P. They have also demanded that the campaign should be matched by improved pay scales, work load and morale so as to avoid recruitment problems with an aim to raise the image of the teaching profession.

Q. A series of advertisements are now being screened showing famous people speaking about teachers they remember and admire. R. An amount of $100 million has been set aside to combat the shortage of applicants for teacher training. S. Teacher Unions have welcomed this campaign. 6. It is high time for the Indian Government also to think on similar lines and take steps to lift up the sinking morale of the teaching profession.
(a) QRPS (b) RPSQ
(c) RQSP (d) QPSR
Ans: (c) RQSP

Q5. 1. Some say that failure is like toxic waste. P. I see failure more as a fertilizer.

Q. Thinking about it pollutes and undermines the attitudes needed for success. R. The seeds of success must be planted afresh. S. It can be used to enrich the soil of your mind. 6. Turning failure into a fertilizer is accomplished by using your errors as steps in learning.
(a) SRQP (b) PQSR
(c) SPQR (d) QPSR
Ans:
(d) QPSR

Q6. 1. Today, the earth has many satellites besides the moon. P. But the pull of the earth keeps them from doing so.

Q. The artificial satellites do not fall because they are going too fast to do so. R. They are the artificial satellites made by man and very much smaller than the moon. S. As they speed along they tend to go straight off into space. 6. As a result, they travel in an orbit round the earth.
(a) QPSR (b) PRQS
(c) SPQR (d) RQSP
Ans: (d) RQSP

Q7. 1. Love is one of the earliest of human passions. P. It is also one of the sweetest.

Q. Love should be directed towards a worthy object. R. But, like all strong passions it may, if not well regulated and controlled, lead us into misery. S. Or it will prove in the end a source of bitterness. 6. Love, moreover, looks forward to reciprocation.
(a) RQPS (b) PRQS
(c) PQSR (d) QRPS
Ans: (b) PRQS

Q8. 1. A rocket burns a fuel that makes a great deal of gas at the back of the rocket. P. Ordinary fuel will burn only in air, because it needs the oxygen in the air.

Q. A rocket can therefore travel outside the atmosphere in space where there is no air. R. This gas pushes against the rocket and sends it forward. S. However, rocket fuels have their oxygen in them and so they burn without air. 6. In fact, it will travel faster in space than in the air because the friction of the air is not there to slow it down.
(a) QSRP (b) RPSQ
(c) SQPR (d) PRQS
Ans: (b) RPSQ

Q9. 1. Some of the other patrons are even more of a problem than the theatre itself. P. They make noises and create disturbances at their seats.

Q. Some act as if they were at home in their own living room watching the TV set. R. People are often messy, so that you’re constantly aware of all the food they’re eating. S. Many people in the theatre often show themselves to be inconsiderate. 6. People are also always moving around near you, creating a disturbance and interrupting your enjoyment of the movie.
(a) SPQR (b) PSRQ
(c) QRSP (d) RSQP
Ans: (c) QRSP

Q10. 1. A friend’s rudeness is much more damaging than a stranger’s. P. You feel hurt instead of angry.

Q. You feel that you’re being taken for granted. R. When a friend says sharply, “I don’t have time to talk to you just now.” S. When a friend shows up late for lunch or a shopping trip, with no good reason, 6. Friends after all, are supposed to make up for the thoughtless cruelties of strangers.
(a) RPSQ (b) PRSQ
(c) SPQR (d) QSPR
Ans:
(a) RPSQ

Q11. 1. The only choice P. universities will be to

Q. tuition fees to meet R. left before the Indian S. substantially raise the 6. the rising expenditure
(a) RPSQ (b) PQSR
(c) SQRP (d) QPSR
Ans: (a) RPSQ

Q12. 1. The salmon fish pushed themselves P. to return to their spawning grounds

Q. and fertilized them R. but once they laid their eggs S. to their limits 6. they died
(a) SQPR (b) RSQP
(c) SPRQ (d) RPSQ
Ans: (c) SPRQ

Q13. 1. One of my friends Krishnan went to live in a village. P. But it was a very slow animal.

Q. So Krishnan bought a donkey for 200 rupees. R. One day his new neighbour told him that he must buy a donkey. S. Every family there had a donkey to carry things for them. 6. It did not like to work.
(a) SQPR (b) RSQP
(c) QPRS (d) PRSQ
Ans: (b) RSQP

Q14. 1. The next morning I found myself somewhat refreshed but very hungry. P. I asked him to let me help unload the vessel.

Q. I noticed I was near a large ship. R. I went at once to the captain. S. It was unloading a cargo of pig iron. 6. I wanted to earn money for food.
(a) PQRS (b) QSRP
(c) PRSQ (d) SRPQ
Ans: (b) QSRP

Q15. 1. He could not rise. P. All at once, in the distance, he heard an elephant trumpet.

Q. He tried again with all his might but to no use. R. The next moment he was on his feet. S. He stepped into the river. 6. It was colder than usual.
(a) PQSR (b) PRQS
(c) QPRS (d) QPSR
Ans:
(c) QPRS

Q16. 1. Once there was a king. P. On the next day a group of merchants passed on that way.

Q. The people in his kingdom were very lazy. R. The king wanted to teach them a lesson. S. One night he had arranged a big stone in the middle of the road. 6. They didn’t move the stone, but passed round it.
(a) SQPR (b) RPQS
(c) QRSP (d) QSRP
Ans: (c) QRSP

Q17. 1. The camel has tough leathery lips P. that will not sink in the sand

Q. and a reserve of food supply R. broadened feet S. capable of consuming the coarsest vegetation 6. in its humps.
(a) SRPQ (b) SRQP
(c) RSQP (d) RPQS
Ans: (d) RPQS

Q18. 1. Poliomyelitis or polio is a serious infection. P. It often attacks children paralysing them for life.

Q. In the 1950’s a vaccine against the disease was introduced. R. Hence it is sometimes called infantile paralysis. S. It is caused by a virus. 6. Since then polio has been eliminated to a great extent.
(a) PSRQ (b) SPQR
(c) SPRQ (d) PRQS
Ans: (c) SPRQ

Q19. 1. Determination P. in the blood

Q. is a potential diagnostic tool R. of ferritin level S. for the evaluation of 6. iron deficiency, anaemia & iron toxicity.
(a) RPQS (b) PQRS
(c) SRPQ (d) RPSQ
Ans: (a) RPQS

Q20. 1. The recent aircraft accident at Patna airport caused a great shock to the airtravellers. P. Before the aircraft could land, people at the airport saw the plane aflame.

Q. In view of different versions, a High Court judge was appointed to inquire into the nature of the accident. R. The plane was scheduled to land at Patna at 6.00 p.m. S. But the officials said that the plane went into flames after landing. 6. The nearest relatives of the deceased passengers were paid a compensation of j 4 lakhs each.
(a) QSRP (b) RPSQ
(c) RSPQ (d) PSQR
Ans:
(b) RPSQ

Q21. 1. Even today in many countries P. neglected and there are far

Q. women continue to be R. who have had the benefit of S. fewer, women than men 6. education and vocational training.
(a) PRQS (b) QPSR
(c) RQPS (d) SQRP
Ans: (b) QPSR

Q22. 1. Space technology P. a socioeconomic revolution

Q. that can transform, R. even revolutionise S. has created 6. stagnant societies.
(a) QRSP (b) SRQP
(c) SPQR (d) SPRQ
Ans: (c) SPQR

Q23. 1. A minor ailment can be P. to the doctor, but if neglected

Q. serious trouble requiring R. easily cured with just a timely visit S. it may spell 6. numerous trips to the hospital.
(a) QSPR (b) SQRP
(c) PQRS (d) RPSQ
Ans: (d) RPSQ

Q24. 1. Commercial energy P. increasing trend

Q. shows an R. consumption S. and poses the major 6. challenge for the future.
(a) PQSR (b) SRPQ
(c) QPRS (d) RQPS
Ans: (d) RQPS

Q25. 1. My friend suggested P. my future plans

Q. to succeed R. well in advance S. that I must chalk out 6. in my life,
(a) SPRQ (b) SRQP
(c) QRPS (d) SRPQ
Ans:
(a) SPRQ

Top
error: Content is protected !!