You are here
Home > QB Subjectwise > Part 335 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 335 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. 1. There was a lamp hanging on the wall. P. Then he picked a lot of jewels off the trees in the garden.

Q. He put the lamp inside his shirt. R. He put them in his pockets. S. Alladdin climbed a ladder and took down the lamp. 6. Then he put more jewels inside his shirt on top of the lamp.
(a) PRQS (b) RSPQ
(c) SQPR (d) QSRP
Ans: (c) SQPR

Q2. 1. Gopal and Sheela felt very bored one evening. P. Gopal wanted to stay on for the next show.

Q. So they decided to go to the cinema. R. They reached the theatre in time for the interval. S. On the way there was a traffic jam. 6. But Sheela wanted to return home.
(a) PSQR (b) SQPR
(c) QSRP (d) SQRP
Ans: (c) QSRP

Q3. 1. Ferdinand rose up to receive the messenger. P. At the end of his account he was moved to tears.

Q. He fell on his knees and thanked him. R. He made him sit on a level with himself. S. He listened to the circumstantial account of his voyage. 6. It was a great conquest the Almighty gave to a sovereign.
(a) RPSQ (b) RSPQ
(c) QPRS (d) PRSQ
Ans: (b) RSPQ

Q4. 1. In order to judge the inside of others, study your own P. and though one has one’s prevailing passion,

Q. for, men, in general are very much alike R. yet their operations are very much the same S. and another has another 6. and whatever engages or disgusts, pleases or offends you in others, will engage, disgust, please or offend others in you.
(a) QPSR (b) PQRS
(c) RQPS (d) PRQS
Ans: (a) QPSR

Q5. 1. Paucity of funds P. universities cannot make

Q. essentials like books R. sufficient expenditure on S. ordains that the 6. journals and equipment.
(a) QPRS (b) SPRQ
(c) PQRS (d) QSRP
Ans: (b) SPRQ

Q6. 1. The symptoms of P. and certain other changes

Q. what is popularly called R. serious forgetfulness, confusion S. “serility” include 6. in personality behaviour.
(a) QSRP (b) PQRS
(c) SRQP (d) QPSR
Ans: (a) QSRP

Q7. 1. When they heard the bell P. out of his clothes

Q. as quickly R. every boy scrambled S. and got into bed 6. as possible
(a) QRPS (b) PSQR
(c) RQSP (d) RPSQ
Ans: (d) RPSQ

Q8. 1. Thirty years from now P. and industry will be scarce

Q. almost half of the people R. that water for drinking, farming S. then living may find 6. according to a study by Dr. S. Posten.
(a) SPQR (b) SRPQ
(c) QSRP (d) QSPR
Ans: (c) QSRP

Q9. 1. A good cry can be a P. bring relief from anxiety

Q. prevent a headache or R. and it might even S. healthy way to 6. other physical consequence
(a) SRQP (b) SRPQ
(c) SPRQ (d) SPQR
Ans: (c) SPRQ

Q10. 1. Long, long, time ago P. who lived with his three wives

Q. in a country called Kosala R. there ruled a noble king S. and four sons 6. beautiful, graceful and well versed in all shastras.
(a) PQRS (b) SPQR
(c) RQPS (d) QRSP
Ans:
(c) RQPS

Q11. (a) Einstein was a bad student.
(P) He attended classes regularly and took down careful notes.
(Q)His friend Marcel Grossman, on the other hand, was an irreproachable student.
(R) These notes he shared with Einstein.
(S) He resented having to attend lectures.
(6) If Einstein passed his examinations, it was only because of Grossman.
(a) SQPR (b) QRPS
(c) PSRQ (d) RSQP
Ans: (a) SQPR

Q12. (a) Creating and modifying a school timetable is a complex task.
(P) ‘TT Plus’ closely models the real world timetable creation tasks.
(Q)So is the job of computerizing it.
(R) All timetables can be viewed on the screen before they are actually printed.
(S) It has a comprehensive manual and useful glossary of terms.
(6) It relieves you of the anxiety to get it all right.
(a) QPSR (b) RPSQ
(c) SPRQ (d) PQSR
Ans: (a) QPSR

Q13. (a) Three painters competed for a prize.
(P) Ram painted a curtain.
(Q) A butterfly came and sat on the bunch of flowers – was painted by Shyam.
(R) And an ox tried to eat from the basket of apples – was painted by Sohan.
(S) And the judge himself tried to lift the curtain.
(6) So Ram got the prize.
(a) PSQR (b) PQRS
(c) PSRQ (d) QRPS
Ans: (b) PQRS

Q14. (a) The farmer wanted to please the men.
(P) The poor donkey struggled and kicked.
(Q) They tied his legs together and slung him on a pole.
(R) The farmer and his son put the ends of the pole on their shoulders.
(S) He and his son got off the donkey.
(6) They walked into the town carrying the donkey.
(a) PQRS (b) SQRP
(c) RSQP (d) QSPR
Ans: (b) SQRP

Q15. (a) The wife is
(P) not the husband’s slave
(Q) but his companion and his helpmate
(R) and an equal partner
(S) in all his joys and sorrows and is
(6) as free as the husband to choose her own path.
(a) QRSP (b) PRQS
(c) QSRP (d) PQRS
Ans:
(d) PQRS

Q16. 1. I think the essence of wisdom is emancipation as far as possible, from the tyranny of the here and the now. P. If any one could, he would hardly be able to remain alive.

Q. But it is possible to make a continual approach towards impartiality. R. No one can view the world with complete impartiality. S. This is of course a matter of degree. 6. It is this approach towards impartiality that constitutes growth in wisdom.
(a) QRSP (b) RQPS
(c) SRPQ (d) PRSQ
Ans: (c) SRPQ

Q17. 1. But at that moment I glanced round at the crowd that had followed me. P. It was an immense crowd, two thousand at the least and growing every minute.

Q. They were watching me as they would watch a conjurer about to perform a trick. R. I looked at the sea of yellow faces above the garish clothes – faces all happy and excited over this bit of fun, all certain that the elephant was going to be shot. S. It blocked the road for a long distance on either side. 6. They did not like me, but with the magical rifle in my hands, I was momentarily worth watching
(a) RPQS (b) QSRP
(c) SRPQ (d) PSRQ
Ans: (d) PSRQ

Q18. 1. There are many roads into the world of books, but the way of fiction is probably the most common. P. Then too the appeal of the story, whether told as poem, play, history, biography, or novel is primitive and strong.

Q. The reason is plain. R. They are to us what epic poetry was to the Greeks and Romans, what the stage was to the Elizabethans. S. The novel and the short story come closer to the experience of the modern reader than any other form of contemporary writing. 6 Mankind’s delight in stories is as timeless and universal as the art of the story teller.
(a) QSRP (b) SRPQ
(c) RSQP (d) PRSQ
Ans: (a) QSRP

Q19. 1. Nehru spent most part of his childhood in studies. P. He rushed back to India and led an active political life joining hands with Gandhi.

Q. His studies went on uninterrupted abroad until he received a call from India. R. He went to Cambridge to study. S. But now and then, he could not help listening to political discussions in his house. 6. Till the end of his career, he made Gandhi his political master.
(a) RSQP (b) SRQP
(c) PQRS (d) SRPQ
Ans: (b) SRQP

Q20. 1. Venice is a strange and beautiful city in the north of Italy. P. There are about four hundred old stone bridges joining the islands of Venice.

Q. In this city there are no motor cars, no horses and no buses. R. These small islands are near one another. S. It is not one island but a hundred and seventeen islands. This is because Venice has no streets.
(a) PQRS (b) RSPQ
(c) SRPQ (d) PSQR
Ans:
(c) SRPQ

Q21. 1. Education in India had a glorious beginning. P. But after the British rule, it faced many changes.

Q. It went on for centuries with the same glory. R. English as the medium of instruction had a very great response. S. One of the changes was the introduction of English as the medium of instruction. 6. As the Britishers left we had a complexity of opinions regarding English
(a) PQRS (b) QPSR
(c) PQSR (d) SRPQ
Ans: (b) QPSR

Q22. 1. It is easy to criticize the people at the helm, for the slow progress in every field. P. We are well aware that the intellectuals are leaving our country for better employment opportunities.

Q. Then question remains unanswered because our country cannot show opportunities to the intellectuals. R. Then, what about their obligation to the Motherland ? S. First, we should ask ourselves as to what is happening to the young intellectuals in India. 6. This situation of ‘BrainDrain’ leads to a variety of problems.
(a) PSQR (b) RPSQ
(c) PSRQ (d) SPRQ
Ans: (d) SPRQ

Q23. 1. It is the responsibility of parents to teach the young moral values in life. P. Many children take advantage of their parents’ busy schedule.

Q. This results in children’s ignorance of social values. R. The reason behind it is that parents are quite busy nowadays. S. Nowadays parents spend very meagre time with children. 6. As such, the society is going away from the value system.
(a) SRPQ (b) PQRS
(c) SQRP (d) SPQR
Ans: (a) SRPQ

Q24. 1. The man who does his duty without any selfish desire for fruit may be called a sanyasi as well as yogi. P. The man who has achieved much evenness of temper will be serene, because his mere thoughts are changed with the strength of action.

Q. He would practise yoga, i.e., evenness of temper, and cannot but perform action. R. The root of the matter is that one should not allow his mind to flit from object of desire to another and from that to a third. S. But he who abstains from action altogether is only an idler. 6. A yogi is one who is not attached to his objects of sense or to action and whose mind has ceased to roam restlessly.
(a) SRQP (b) RQPS
(c) QRSP (d) PRSQ
Ans: (a) SRQP

Q25. 1. This was an important day for Al at took. P. It was a cold day, but Alatook would be warm.

Q. For the first time he was going to hunt seals alone. R. First he put on his furlined jacket. S. Then he put on mittens and boots of deerskin to protect his hands and feet from the cold. 6. Finally he picked up the gun he had cleaned so carefully the day before.
(a) PQRS (b) QPRS
(c) PRSQ (d) QRPS
Ans:
(b) QPRS

Top
error: Content is protected !!