You are here
Home > QB Subjectwise > Part 334 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 334 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. 1. Making ourselves P. our language

Q. part of growing into R. masters of S. is an important 6. full manhood or womanhood
(a) PSRQ (b) SQPR
(c) RPSQ (d) PRSQ
Ans: (c) RPSQ

Q2. 1. The very first battle they fought P. and they had to fall back

Q. cross the border R. was lost S. letting the enemy 6. and enter the country
(a) RQSP (b) RPSQ
(c) QRPS (d) QPRS
Ans: (b) RPSQ

Q3. 1. A nation P. the material assets it possesses

Q. is not made by R. and collective determination S. but by the will 6. of the people
(a) PQRS (b) QPSR
(c) RSPQ (d) SRPQ
Ans: (b) QPSR

Q4. 1. When the Governor P. the bell had rung

Q. justice should be immediately R. he ordered that S. found out why 6. done to the horse
(a) RSPQ (b) PQSR
(c) SPRQ (d) SQRP
Ans: (c) SPRQ

Q5. 1. When you ponder over P. that the only hope

Q. you will realize R. of world peace lies S. the question deeply 6. in the United Nations
(a) QRSP (b) SPQR
(c) SQPR (d) RSPQ
Ans:
(c) SQPR

Q6. 1. When she got to her house, there was nothing to retrieve. P. All valuables were smashed or stolen.

Q. The curtains were burned; books were ripped to shreds. R. Her medals and trophies had been flung everywhere. S. The house had been completely ransacked. 6. Mrs. M stood in the centre of her bedroom looking at a ruined copy of the Holy book, forcing back her tears.
(a) PQRS (b) PRQS
(c) SPRQ (d) RSQP
Ans: (c) SPRQ

Q7. 1. We do not know whether the machines are the masters or we are. P. They must be given or rather ‘fed’ with coal and given petrol to drink from time to time.

Q. Already man spends most of his time looking after and waiting upon them. R. Yet we have grown so dependent on them that they have almost become the masters now. S. It is very true that they were made for the sole purpose of being man’s servants. 6. And if they don’t get their meals when they expect them, they will just refuse to work.
(a) RSQP (b) RSPQ
(c) SPQR (d) SRQP
Ans: (d) SRQP

Q8. 1. The king of the oilfield is the driller. P. During the process of drilling, gas and oil may be met.

Q. He is a very skilled man. R. If this rushes out and catches fire it is dangerous. S. Sometimes he sends his drill more than a mile. 6. This danger is wellknown and steps are taken to prevent it.
(a) PQRS (b) QSPR
(c) QPRS (d) QSRP
Ans: (b) QSPR

Q9. 1. Freedom is first of all a personal matter. P. A man who will not submit to the discipline of his chosen occupation is not free to be a great surgeon, an engineer, or a golfer or an executive.

Q. Life imposes a drastic discipline on all living things, including human beings. R. We are free to eat poison or jump off a tall building, but not to escape the consequences. S. We are bound by the laws of cause and effect. 6. Nature, morever, binds the arbitrary limits of mind and body; we are not free to do, by whatever effort, what is beyond our capacity.
(a) QRSP (b) RSPQ
(c) PQRS (d) SRQP
Ans: (d) SRQP

Q10. 1. The student came late to the school. P. He went home weeping.

Q. The watchman didn’t allow him inside the school. R. The boy was waiting outside for some time. S. He then decided to go home. 6. It was a bad day for him.
(a) QSPR (b) QSRP
(c) QRSP (d) QPSR
Ans:
(c) QRSP

Q11. (a) Superstition and
(P) the supposed powers
(Q) thrive on
(R) magical practices
(S) of dreams to
(6) foretell the future.
(a) SPQR (b) PSQR
(c) RSQP (d) RQPS
Ans: (d) RQPS

Q12. (a) The stronger
(P) the phosphor
(Q) the more light
(R) of electrons
(S) the beam
(6) gives out.
(a) RPQS (b) SQRP
(c) SRQP (d) RQPS
Ans: (c) SRQP

Q13. (a) There are thousands of us
(P) former school and college friends
(Q) by some of our
(R) at the careers chosen
(S) who are surprised
(6) and their success in these fields.
(a) SRQP (b) RQSP
(c) PQSR (d) SPQR
Ans: (a) SRQP

Q14. (a) Ramani is a student of medicine.
(P) The hopes of millions of cancer patients and doctors rest on his research.
(Q) But, of late he has become a drug addict.
(R) He is doing research in cancer.
(S) He has already done very useful work in this field, and is hopeful of finding a solution to this disease.
(6) This addiction has been increasing day by day, and has started affecting his work.
(a) QPSR (b) RSPQ
(c) SRPQ (d) RSQP
Ans: (b) RSPQ

Q15. (a) The internet has given
(P) to keep in touch with friends
(Q) and even allowed them
(R) students access to reams of information
(S) made it cheaper
(6) to attend universities remotely
(a) RPSQ (b) RSPQ
(c) SRPQ (d) PRSQ
Ans:
(b) RSPQ

Q16. 1. Early to bed, early to rise, makes a man healthy, wealthy and wise. P. But for the morning tea, I had to wait for someone to get up before me.

Q. This saying inspired me to rise early. R. That day I was the first to get up. S. One day I got up early in the morning. 6. One day I realised that it was a waste of time to get up early and wait for the morning tea.
(a) QSRP (b) QPRS
(c) PQRS (d) SPQR
Ans: (a) QSRP

Q17. 1. A woodcutter was cutting a tree on a river bank. P. He knelt down and prayed.

Q. His axe slipped and fell into the water. R. God Mercury appeared before him and asked about the matter. S. He could not get it back as the river was very deep. 6. He dived into the water and came up with an axe of gold.
(a) RPQS (b) RPSQ
(c) QSRP (d) QSPR
Ans: (d) QSPR

Q18. 1. A dog stole a piece of a meat from a butcher’s shop. P. He barked in anger.

Q. He ran to the jungle with the piece of meat. R. He saw his reflection. S. He crossed a river on the way. 6. He lost his piece of meat.
(a) QPSR (b) QSRP
(c) QPRS (d) SRPQ
Ans: (b) QSRP

Q19. 1. Ramai and Samai were two poor young men. P. On market day they sold their labour.

Q. The lived near Mahespur. R. On other days, they remained in the village looking for work. S. They wanted regular work. 6. The headman gave them two plots.
(a) QPRS (b) RPQS
(c) SPQR (d) PQRS
Ans: (a) QPRS

Q20. 1. Roger wanted to become a doctor. P. He put away enough money to pay his first year fees.

Q. They could not afford the fees. R. Undaunted, he got himself a job in the dockyard. S. However, he came from a poor family. 6. Once enrolled, he was recognised as a gifted student, and scholarships took care of the rest of this studies.
(a) SRPQ (b) PRSQ
(c) SQRP (d) QRSP
Ans: (c) SQRP

Q21. 1. I went to my friend last week. P. He politely refused to oblige me.

Q. I did not speak even a single word. R. Actually I wanted his scooter for a day. S. I felt ashamed of my self. 6. I was mistaken in assessing a true friendship.
(a) RPQS (b) PRQS
(c) SRPQ (d) QRSP
Ans: (a) RPQS

Q22. 1. He wanted to adopt his father’s profession. P. He was influenced by his strong desire to see India free.

Q. From now on, he was a changed man. R. He made up his mind. S. He came in contact with Mahatma Gandhi. 6. He wished to change the lot of the naked and hungry masses of India.
(a) QRPS (b) SPRQ
(c) RSPQ (d) PQSR
Ans: (b) SPRQ

Q23. 1. Reena made a cup of tea in this manner. P. Next, she added milk and sugar.

Q. When the water was boiling she added tealeaves. R. She turned off the gas. S. First she put the water to boil. 6. Finally, she poured the tea into cup.
(a) SQPR (b) QPRS
(c) PRSQ (d) RSQP
Ans: (a) SQPR

Q24. 1. Once upon a time, there was a little man. P. Some people called him Rabi.

Q. He walked like a rabbit. R. His face and hands were brown. S. That is why people called him Brownie. 6. But his real name was Thomas Cook, though he never cooked anything.
(a) QPSR (b) SRPQ
(c) RSQP (d) RQPS
Ans: (c) RSQP

Q25. 1. She was an old woman with a large purse that had everything in it. P. It was about eleven O’clock at night.

Q. It had a long strap. R. She carried it slung across her shoulder. S. A boy ran up behind her. 6. He tried to snatch her purse.
(a) PQRS (b) SQRP
(c) QRPS (d) SRQP
Ans:
(c) QRPS

Top
error: Content is protected !!