You are here
Home > QB Subjectwise > Part 333 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 333 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. 1. Abraham worked very hard and had no time to feel lonely. P. Abraham was very fond of books.

Q. When his day’s work in the fields or in the forest was over he settled down in the evenings to read by the light of the fire. R. She used to sit by the fireside in the evenings and tell him stories. S. His mother had taught him to read when he was very young. 6. Every evening he would spend his time in reading all the books he could find.
(a) QSRP (b) SPRQ
(c) PSRQ (d) PRSQ
Ans: (c) PSRQ

Q2. 1. The tiny bacterial plants that live in the soil help to prepare food for the plants we cultivate. P. The farmer works very hard to make the soil favourable.

Q. But these soil bacteria are very necessary and helpful. R. There are millions of bacteria in a cubic inch of fertile soil. S. Some kinds of bacteria are harmful. 6. They donot need sunlight as do most plants.
(a) SQPR (b) QSPR
(c) RPSQ (d) PRQS
Ans: (c) RPSQ

Q3. 1. My uncle Martin went to live in a hamlet. P. But it was a very lazy parrot.

Q. So martin bought a parrot. R. Martin’s neighbour told him that he must buy a parrot. S. Every home there had a parrot as a custom. 6. The parrot did not like to speak.
(a) RSQP (b) SRPQ
(c) PQSR (d) QPSR
Ans: (a) RSQP

Q4. 1. Hailstones consist of many onion like layers of ice. P. The process continues until the hailstone is too heavy to be lifted and then it drops to the earth.

Q. In certain weather conditions small ice crystals drop to form a crystal. R. Some of the moisture freezes on to the crystals forming another layer. S. Updrafts carry the hailstones and when it drops another layer is formed. 6. That is how hailstones are formed.
(a) QPRS (b) QPSR
(c) QRSP (d) QSRP
Ans: (a) QPRS

Q5. I shall tell you about the ways you can see a rainbow. P. Big rainbows can be seen when the sun is close to horizon.

Q. Or you can notice a rainbow in the spray from a garden hose. R. You can see a rainbow in the mist from a waterfall. S. When you stand with a light source behind you and misty water before you, you can see a rainbow. 6. Occasionally, even a full moon on a rainy night will create a faint rainbow.
(a) SPRQ (b) SRQP
(c) SPQR (d) SQRP
Ans:
(a) SPRQ

Q6. Nobody in their mind would doubt that America has problems. P. Leave out euphoria, after the Gulf War and that is the highest such figure for six years.

Q. And whatever the gloomy politicians may think, Americans themselves seem to sense that. R. But these are problems, things that can and will be solved— they are not the stuff of national crisis. S. The latest Time/CNN poll says 62% of Americans thought their nation was doing “fairly well” or “very well” 6. All it needs now is for politicians to catch the new mood of optimism.
(a) QPSR (b) RSQP
(c) PQRS (d) SPRQ
Ans: (d) SPRQ

Q7. 1. Judo champ, Tamura doesn’t look or act tough. P. At 4 feet 9, Tamura is the shortest woman in the lightweight class (106 pounds).

Q. Fans know her affectionately as “Yawarachan” after a spunky cartoon character. R. She wears a lucky pink ribbon and at 20, still grins like a carefree teen and gushes about icecream. S. No wonder the Japanese go wild when she tosses opponents, many of whom tower over her. 6. Tamura has become a national idol in Japan.
(a) PQRS (b) SRPQ
(c) SRQP (d) QPRS
Ans: (b) SRPQ

Q8. 1. It’s only in the last three years that we have seen the rebirth of T.B. P. What bothers experts is the emergence of particularly patent strains of the T.B. bacteria that are resistent to two or more anti T.B. drugs.

Q. This is compounded by the fact that the symptoms disappear in about two months. R. Three or four antiT.B. drugs are available at no cost in Government clinics. S. Yet, the long period of treatment leads to a high rate of noncompliance with the treatment. 6. In such cases, a relapse occurs and the bacteria appear in more virulent and drugresistant.
(a) PQRS (b) SRQP
(c) QPRS (d) RSPQ
Ans: (a) PQRS

Q9. 1. ‘Acu’ means needles in Latin. P. The needles stimulates specific nerves that transmit electrical impulses via the spinal cord and brain to the affected area.

Q. Quite appropriately, then, acupuncture consists of inserting very fine needles at specific points on the skin located near nerve endings. R. Acupuncture also stimulates the release of chemical substances from the brain centres and pitulary glands. S. These are connected to one another by lines called channels or meridians. 6. Known as endorphins and encephalins, which are released and carried across the blood stream, these chemicals are the body’s own pain–relief mechanism.
(a) SPRQ (b) RSQP
(c) PQRS (d) QSPR
Ans: (d) QSPR

Q10. 1. The dead do sometimes tell tales, if you know how to look for them. P. The flesh of bomb victims is shredded and may be sieged by chemicals.

Q. In the autopsy rooms of the Suffolk country; the medical examiner and his team were looking for clues that could explain how the passengers of TWA Flight 800 died. R. But most of the corpses he examined had been killed by the impact of hitting the water from a height of more than two miles. S. The body of a person killed by a bomb looks different from the body of a victim in an ordinary plane crash. 6. The mystery of their deaths will be solved in time, but it won’t be easy or quick.
(a) SRQP (b) PQRS
(c) QSPR (d) RSPQ
Ans:
(c) QSPR

Q11. (a) Fighting a fire demands a lot of strength and endurance.
(P) The breathing unit may weigh as much as 25 kilograms.
(Q) The protective clothing the firefighter wears will weigh about 10 kilograms.
(R) The firefighter will normally wear an oxygen mask and carry an oxygen tank.
(S) Apart from these, he will have to carry the hose and other tools.
(6) The weight of the hose and other tools, the firefighter carries, will be around 50 kilograms.
(a) QPSR (b) QRPS
(c) QSPR (d) SPRQ
Ans: (b) QRPS

Q12. (a) We were taking tea at the Rathna Tea Stall.
(P) We found a tourist bus which had just rammed into a tamarind tree on the roadside.
(Q) We rushed out of the tea stall.
(R) We helped the passengers to get out of the bus.
(S) Suddenly we heard a loud noise followed by a cry for help.
(6) We informed the hospital and also the police about accident.
(a) SQPR (b) QSRP
(c) PRSQ (d) RSQP
Ans: (a) SQPR

Q13. (a) Democracy is the primary goal of our Indian Constitution.
(P) If representatives do not rule according to the wishes of the people, they are changed in the next election.
(Q) In a democracy, the people are the rulers.
(R) New representatives who are aware of the needs of the people take their place.
(S) They rule through their elected representatives.
(6) Thus in a democracy, the responsibilities of the people are great.
(a) SQPR (b) QPSR
(c) QSPR (d) QSRP
Ans: (c) QSPR

Q14. (a) Satellites have been launched into space for various purposes.
(P) The other satellites we have launched are the Bhaskara, Apple and InsatIA, IB, IC.
(Q) We have launched our first satellite Aryabhatta on 19th April, 1975.
(R) Our latest achievement is the launching of PSLV rocket.
(S) Therefore in satellite technology, we are able to compete with other developed countries.
(6) Only a few other countries have developed satellite technology.
(a) QPRS (b) QRPS
(c) SQPR (d) SQRP
Ans: (a) QPRS

Q15. (a) National Integrity means National Unity for all.
(P) They are the evils of Communalism and Regionalism
(Q) Our Government is taking steps to remove such tendencies.
(R) But there are some evil tendencies in our society to hamper our unity.
(S) The feeling of Indianness should be achieved to preserve our unity.
(6) And this is what every Indian should aim at.
(a) SRQP (b) QPRS
(c) QRPS (d) QSPR
Ans:
(a) SRQP

Q16. 1: Most people are afraid of snakes. P: There may, be some truth in this theory, because Monkeys have a deep, instinctive fear of pythons and other tree snakes.

Q: But this fear is as irrational as the fear of ghosts. R: Any way, snakes have been feared and hated for thousands of years. S: The fear of snakes, according to some biologists, may be an instinct passed on to us by our ancestors. 6: In the literature of many countries the snake is regarded as a symbol of evil.
(a) PQRS (b) QPSR
(c) RQSP (d) QSPR
Ans: (d) QSPR

Q17. 1: One of the reasons why people wear clothes is to protect their bodies. P: In cold countries, on the other hand, people wear woollen clothes which keep the body warm.

Q: Besides cotton and wool, new fibres such as nylon and rayon are also used today for clothes. R: In hot countries like India, people wear clothes made of cotton which are cool. S: The body has to be protected from cold and heat. 6: We can say, therefore, that all our clothes are made from three different materials animal fur or skins, plant fibres and artifical fibres.
(a) PQRS (b) SRPQ
(c) QSRP (d) PSRQ
Ans: (b) SRPQ

Q18. 1: A man should give the same care to himself that he gives to his car. P: And sooner or later there comes a complete break down.

Q: -Everyday tens of thousands of men are trying to work when their bodies and minds are in need of repair work. R: For worry pulls down the mind and fatigue pulls down the body. S: He does not try to drive his car when there is something wrong with it, he has to put it in order. 6: Man should realise that most worry and fatigue can be prevented.
(a) PSRQ (b) QPSR
(c) RSQP (d) SQPR
Ans: (d) SQPR

Q19. 1: In our home everyone drinks milk at least once a day. P: All these we owe to our milkman Q: We, the children get milk twice a day. R: He says, he is 18, but he is not sure. S: We also eat curd, and enjoy buttermilk. 6: Probably he needs more milk than we.
(a) SRPQ (b) QSPR
(c) PRQS (d) PSRQ
Ans: (b) QSPR

Q20. 1: One of his greatest successes was to improve the water supply. P: The lepers could obtain it for filling a vessel at a mountain stream.

Q: They carried it to the village on their sore covered shoulders. R: Water was scarce. S: They had to go some distance to wash their clothes. 6: That was one reason they remained dirty as often
(a) RPQS (b) PQRS
(c) QPRS (d) RQPS
Ans:
(a) RPQS

Q21. 1. Once a week Deesa led Moti Guj, the elephant, down to the river. P. After inspection the two would stand up.

Q. Then Deesa looked at his feet and examined his whole body for sores. R. The animal knew it was time to return. S. The elephant lay down on his side, while Deesa rubbed him with a coir scrubber. 6. Both the elephant and the trainer would return home.
(a) SQPR (b) QSRP
(c) QPRS (d) RQSP
Ans: (a) SQPR

Q22. 1.Anna had longed to see her son. P. “He will arrive at the station at 10 O’ clock”, she said to herself.

Q. She prepared herself for it. R. She looked at the clock. S. There were only five minutes left. 6. She rushed out of her house and hailed a taxi to reach the station in time.
(a) QPRS (b) SPRQ
(c) PRQS (d) QSRP
Ans: (a) QPRS

Q23. 1. Mr. Ramaswamy is a very strict man. P. He earns nearly three thousand rupees a month.

Q. He also believes that it is foolish to waste one’s time or money. R. He is not a poor man. S. He believes that life means work only. 6. But he wants his children to lead a simple life.
(a) PSQR (b) SQRP
(c) RQPS (d) SRQP
Ans: (b) SQRP

Q24. 1. It will be better P. to a few than enrol

Q. to provide quality education R. them out as graduates S. in masses and churn 6. after perfunctory teaching
(a) QRSP (b) RSPQ
(c) QPSR (d) SRQP
Ans: (c) QPSR

Q25. 1. ‘I was born here in the old city’ the girl told us. P. her answer suggested that her family has roots

Q. When we inquired R. as opposed to the modern towns that consist mostly of hotels. S. and belongs to the traditional part where the temples are 6. Some say people here are more ethnically pure.
(a) QPSR (b) SRPQ
(c) PSRQ (d) SRQP
Ans: (a) QPSR

Top
error: Content is protected !!