You are here
Home > QB Subjectwise > Part 332 – Parajumbles Previous Year Questions

Part 332 – Parajumbles Previous Year Questions

Q1. 1. India’s uniqueness lies in its unity in diversity. P. So the problems of India should not be viewed in isolation.

Q. Because of this factor, there are problems here and there at times. R. India is a multireligious, multicultural and multilingual country. S. But even small countries with monolithic society have more problems. 6. And India is poised for success in all fields.
(a) PSRQ (b) QSPR
(c) SRQP (d) RQSP
Ans: (b) QSPR

Q2. 1. My friend went to live in a village. P. But is was a very slow animal.

Q. So my friend bought a donkey for Rs. 500 R. One day his new neighbour told him that he must buy a donkey. S. Every family there had a donkey. 6. It did not like to work.
(a) RSQP (b) PQRS
(c) SRQP (d) QRSP
Ans: (c) SRQP

Q3. 1. When Galileo went home, he began to experiment with the pendulum. P. When he showed it to his teachers, they were delighted.

Q. It was not long before physicians were all using the instrument to count the heart–beats of their patients. R. Soon he had invented an instrument which marked the rate of pulsebeats. S. Then the clock makers began to use the pendulum to keep time. 6. Today it has many other uses.
(a) PQRS (b) QRPS
(c) SPQR (d) RPQS
Ans: (d) RPQS

Q4. 1. People have wrong calculations about Japan’s population. P. No, this is not true.

Q. And old people die more often than the young. R. There are more old people in Japan. S. The question is whether Japan has a lower death rate. 6. So it is very high in Japan.
(a) QRPS (b) SPRQ
(c) PRQS (d) RQSP
Ans: (c) PRQS

Q5. 1. Pollution is one of the evils brought about by the growth of science. P. Air pollution has very harmful effects.

Q. They pollute the air and the atmosphere. R. It is making the environment, water and air dirty. S. Factories and industries keep throwing out smoke which contains toxic gases. 6. People living in the surroundings breathe the impure air and are affected by diseases of the lungs and heart.
(a) PSQR (b) RPSQ
(c) QPSR (d) SPQR
Ans:
(d) SPQR

Q6. 1. A bad habit is harmful, none as harmful as smoking. P. But habit is second nature, smokers remain smokers for life

Q. Besides being expensive, smoking does injury to one’s health R. In the long run he may get something worselung cancer S. A smoker gets nothing but smoke for his money 6. Then why get that bad habit?
(a) RPQS (b) QRPS
(c) SPRQ (d) PRQS
Ans: (b) QRPS

Q7. 1. Phobic reactions are strong, irrational fears of specific objects or situations P. But there is no objective danger

Q. For example, when a person is extremely fearful of birds, snakes, heights or closed places, the label phobia is applied to the person’s fear and avoidance R. He usually recognizes that his fear is irrational S. A person suffering from phobic neurosis knows what he is afraid of 6. But he cannot control it.
(a) QPSR (b) SRQP
(c) SQPR (d) RSQP
Ans: (a) QPSR

Q8. 1. In this life there are no gains without pains, P. No victory is a real triumph unless the foe is worthy

Q. Life, indeed, would be dull if there were no difficulties R. Both winner and loser enjoy a game most if it is closely contested to the last S. Gainers lose their zest if there is no real struggle 6. Whether we like it or not, life is one continuous competition.
(a) PQRS (b) QSRP
(c) QRSP (d) RSPQ
Ans: (c) QRSP

Q9. 1. One Botany professor always tried to convince his students that his branch of biology is superior to all the others P. His most persuasive argument, however, came during a laboratory session

Q. And they don’t eat very much R. Examining the cells of a pear, the professor cut a slice for the microscopic slide and took a bite of the rest of the specimen S. Plants, he noted never run away or bite 6. “You won’t be doing that in a Zoology lab,” he said.
(a) PRSQ (b) SQPR
(c) PSRQ (d) SQRP
Ans: (a) PRSQ

Q10. 1. Failure is nothing to be ashamed of for there is hardly any man who has not failed in life, not once but many times. P. What is important is the way we take our failure

Q. It has been well said that he who never made a mistake never achieved anything of great worth R. From the little child who tries to stand up to the wouldbe conqueror who tries to conquer some new territory, everyone has to face failure S. If we face our failure boldly and resolve to fight again we are sure to achieve victory in the long run 6. Thus failures can prove stepping stones in our march to victory.
(a) RSQP (b) PQRS
(c) RPQS (d) RQPS
Ans:
(d) RQPS

Q11. 1. One of the most widely spread bad habits P. which is now smoked or chewed by men

Q. and even by children R. often by women S. is the use of tobacco 6. almost all over the world.
(a) S P R Q (b) P Q R S
(c) S R Q P (d) P Q S R
Ans: (a) SPRQ

Q12. 1. The landscape P. with Nature displaying

Q. here is awesome R. that are seldom S. a range of delights 6. seen together
(a) P S R Q (b) Q P S R
(c) R S P Q (d) Q R S P
Ans: (b) QPSR

Q13. 1. Smoke billowed up between the plants. P. Passengers were told to be ready to quit the ship.

Q. The rising gale fanned the smouldering fire. R. Everyone now knew there was a fire on board. S. Flames broke out here and there. 6. Most people bore the shock bravely.
(a) S R Q P (b) Q P S R
(c) R S P Q (d) Q S R P
Ans: (d) QSRP

Q14. 1. It is far better to live for a short while P. contribution to the world

Q. and make some significant R. that is just idled away S. than spend a long life 6. in gossiping and playing.
(a) R Q S P (b) S Q P R
(c) Q P S R (d) R Q P S
Ans: (c) QPSR

Q15. 1. The salmon fish pushed themselves P. to return to their spawning grounds

Q. and fertilised them R. but once they laid their eggs S. to their limits 6. they died.
(a) S Q P R (b) R S Q P
(c) S P R Q (d) R P S Q
Ans:
(c) SPRQ

Q16. 1. Take a small glass phial. P. Close the jar tightly with a plastic cover.

Q. Place this phial inside a glass jar. R. Fill it with coloured water. S. Then stopper it tightly. 6. Make a hole in the cover.
(a) PSRQ (b) QSPR
(c) RSQP (d) SRQP
Ans: (c) RSQP

Q17. 1. In China there is no man in the moon. P. They are exchanged between friends while children receive toy pagodas made of clay.

Q. These cakes are circular to symbolise the full moon. R. Instead, there is a toad in the moon as well as moon rabbits and a goddess. S. All these appear as decorations on moon cakes, baked to celebrate the moon’s birthday in September. 6. The birthday marks the end of the harvest when debts are meant to be settled.
(a) RQPS (b) RPQS
(c) RSQP (d) RPSQ
Ans: (c) RSQP

Q18. 1. An observation home is called a formicarium. P. Then, if a small ant hill is dug up carefully, you will find the humpbacked queen.

Q. You will probably discover that you have some of the strange ant guests too. R. It can be made of two panes of glass separated by strips of wood around the edges. S. Put her in a jar with some of her workers, larvae and cocoons. 6. Carefully place them all in the formicarium.
(a) RPQS (b) PQSR
(c) PSQR (d) RPSQ
Ans: (d) RPSQ

Q19. 1. When Ali Baba returned he called his wife P. She said to him, “Have you stolen them ?”

Q. He said, “I have bought you some jewels”. R. She said, “Our days of misery are now at an end”. S. He said, “Be quiet and do not frighten yourself”. 6. He said, “Go to your brother’s house and get a measure”.
(a) QSRP (b) SRPQ
(c) PSRQ (d) QPSR
Ans: (d) QPSR

Q20. 1. The head of the family returned home from office. P. Wife told that there was no coffee powder.

Q. Wife again told that there was no milk either. R. Husband wanted atleast a cup of tea. S. He wanted a cup of coffee. 6. Husband told finally that a glass of water was enough.
(a) SQRP (b) SPRQ
(c) QSRP (d) RPSQ
Ans:
(b) SPRQ

Q21. 1. When he was quite young, Le Corbusier became interested in art. P. At the age of nineteen, he travelled around Europe.

Q. But the buildings which impressed him most were those of the ancient Greeks in Athens. R. At the age of thirteen, he went to an art school. S. Everywhere he went he admired the magnificent buildings of the past.
(6) After his visit to Athens Le Corbusier decided to become an architect.
(a) RPSQ (b) PSRQ
(c) RQPS (d) QPSR
Ans: (c) RQPS

Q22. 1. I was in awe of Einstein and hesitated before approaching him about some ideas I had been working on. P. I entered his office and found him seated at a table, calculating and smoking his pipe.

Q. When I finally knocked on his door, a gentle voice said, ‘come’. R. The single word was both a welcome and a question. S. Dressed in ill fitting clothes, his hair characteristically awry, he smiled a warm welcome.
(6) His utter naturalness at once set me at ease.
(a) QPRS (b) QRPS
(c) PQRS (d) SRQP
Ans: (a) QPRS

Q23. 1. Nothing comes out of nothing. P. We have to work and then alone we can gain something.

Q. It is honest and conscientious labour alone that produces result. R. Millions have been struck with the lure of lottery to utter despondency. S. A person who thinks that luck would favour him with all the wants of his life without his lifting his finger even, is living in a fool’s paradise.
(6) A painstaking man who adopts honest toil as his way of life, makes the most of it.
(a) PQRS (b) PSRQ
(c) QPRS (d) RSPQ
Ans: (c) QPRS

Q24. 1. Guru is a university professor. P. It was about strange beings called KUNUS who live in holes in the ground.

Q. The book is very popular now. R. Thirty years ago he wrote a strange novel called “Queen of the Mars”. S. He is also a famous writer.
(6) In a recent interview on television Prof. Guru talked about the novel.
(a) PRSQ (b) QPRS
(c) SRPQ (d) RQSP
Ans: (c) SRPQ

Q25. 1. It was nine o’clock in the evening and Rajan was reading. P. At first he thought nothing of it.

Q. The walls were a moving mass of big ants. R. Suddenly, he heard faint noises. S. When he went to his bedroom later, however, he was shocked by what he saw.
(6) They covered everything — the book case, the shelves, the chest of drawers.
(a) PSRQ (b) SRPQ
(c) RPSQ (d) QSRP
Ans:
(c) RPSQ

Top
error: Content is protected !!