You are here
Home > QB Subjectwise > Part 304 – IDIOMS/PHRASES Previous Year Questions

Part 304 – IDIOMS/PHRASES Previous Year Questions

Q1. Scot free
(a) Unlimited (b) Unpunished
(c) To freedom (d) Unrepentant
Ans:
(b) Unpunishement Scotfree = without receiving the punishment you deserve. Look at the sentence: They got off scotfree because of lack of evidence.

Q2. Drive home
(a) Find one’s roots
(b) Emphasise
(c) Refer
(d) Draw
Ans: (b) Emphasise Drive home = to make somebody understand or accept something.

Q3. To end in smoke
(a) End without any practical result
(b) End with positive result
(c) Die in a burning house
(d) Risk everything in a single venture
Ans: (a) End without any practical result To end in smoke = futile; end with no practical result.

Q4. A left handed compliment
(a) A subtle rebuke
(b) Wholesome praise
(c) An ambiguous compliment
(d) A mild compliment
Ans:
(c) An ambiguous compliment A left handed compliment = a remark that seems to express admiration but could also be understood as an insult.

Q5. Bad blood
(a) Shooting (b) Anaemia
(c) Enmity (d) Mourning
Ans: (c) Enmity Bad blood = feelings of hatred or strong dislike; enmity. Look at the sentence: There is bad blood between two families.

Q6. To beat about the bush
(a) To try to win favours
(b) To talk well
(c) To talk about relevant things
(d) To talk about irrelevant things
Ans: (d) To talk about irrelevant things To beat about the bush = to talk about something for a long time without coming to the main point.

Q7. Maiden speech
(a) Bachelor’s speech
(b) First speech
(c) Last speech
(d) Extempore speech
Ans:
(b) First speech Maiden speech = the first speech made by an MP in the parliaments of some countries.

Q8. A cuckoo in the nest
(a) One who likes to stay at home
(b) A view from a high place
(c) An unwelcome intruder
(d) One who is chosen as the leader of the group
Ans: (c) An unwelcome intruder A cuckoo in the nest = an unwelcome intruder in a place or situation. Look at the sentence: For Peter, his new father was a cuckoo in the nest.

Q9. A house of cards
(a) An insecure scheme
(b) A gambling house
(c) A plan with high stakes
(d) A place where cards are printed
Ans: (a) An insecure scheme A house of cards = an organisation or a plan that is very weak and can easily be destroyed; an insecure scheme. Look at the sentence: Their partners began to suspect that the company was a financial house of cards.

Q10. To smell a rat
(a) To see signs of plague epidemic
(b) To get the bad smell of a dead rat
(c) To suspect foul dealings
(d) To be in a bad mood
Ans:
(c) To suspect foul dealings To smell a rat = to suspect that something is wrong; to sense that someone has caused something wrong. Look at the sentence: The minute I came in I smelt a rat. Sure enough I had been robbed.

Q11. Old head on young shoulders
(a) To be intelligent when old
(b) To be old and yet look young
(c) To be wise beyond his years
(d) To be smarter with age
Ans: (c) To be wise beyond his years Old head on young shoulders = a young person who behaves like an older person with more experience; to be wise beyong his years. Look at the sentences: You can’t put a wise head on young shoulders. Young people inevitably lack the experience and wisdom which come with age.

Q12. A wild–goose chase
(a) A fruitful search
(b) A pointless search
(c) To search for a wildgoose
(d) A hunting expedition
Ans: (b) A pointless search A wild–goose chase = a foolish and hopeless search for something. Look at the sentence: Physicists searching for the hypothetical particle may be on a wild goose chase.

Q13. Hard of hearing
(a) To be disturbed
(b) To be confused
(c) To be deaf
(d) To be dumb
Ans:
(c) To be deaf Hard of hearing refers to someone who doesn’t hear well; somewhat deaf. Look at the sentences: You will have to speak distinctly. Dad is a little hard of hearing.

Q14. A dark horse
(a) A wild animal
(b) A black horse
(c) An unknown entry
(d) A front runner
Ans: (c) An unknown entry A dark horse = a little known person or thing that emerges to prominence. Look at the sentence: You can never say, some dark horse may come along and win a House of Lords seat.

Q15. Throw cold water
(a) Encourage (b) Discourage
(c) Attack (d) Drench
Ans: (b) Discourage Throw cold water = to be unenthusiastic or discourage Look at the sentence: Our boss never likes to throw cold water on our suggestions.

Q16. Butt in
(a) Record (b) Impose
(c) Improvise (d) Interrupt
Ans:
(d) Interrupt Butt in = interrupt or intrude on a conversation or activity; break in; interject in Look at the sentence: He kept on butting in with silly comments.

Q17. Couch potato
(a) An old person who has oldfashioned ideas.
(b) A person who prefers to watch television.
(c) A person who does not seem very friendly.
(d) Someone who stays calm and does not show their emotions.
Ans: (b) A person who prefers to watch television Couch potato = a person who takes little or no exercise and watches a lot of television. Look at the sentence: It is no good you being a couch potato and having a Dobermann.

Q18. Carry the ball
(a) Decorate the ball
(b) Be in charge
(c) Take the decision
(d) Be the hostess
Ans: (b) Be in charge Carry the ball = to be incharge; to be considered reliable enough to make sure that a job gets done. Look at the sentences: John can’t carry the ball. He isn’t organised enough.

Q19. Turned down
(a) Subject (b) Object
(c) Reject (d) Deject
Ans:
(c) Reject Turn down = to reject something; to deny someone’s request. Look at the sentence: The board turned our request down.

Q20. Cheek by jowl
(a) Very close together
(b) Arguing
(c) Teasing one another
(d) Avoiding one another
Ans: (a) very close together Cheek by jowl = side by side Look at the sentence: They lived cheek by jowl in a one–room flat.

Q21. Beyond the pale
(a) Unreasonable or unacceptable
(b) Beyond redemption
(c) Full of rhetoric
(d) Distasteful
Ans: (a) Unreasonable or unacceptable Beyond the pale = outside the bounds of acceptable behaviour; improper; unreasonable; objectionable. Look at the sentence: The language my father used was beyond the pale.

Q22. Blow one’s own trumpet
(a) Play some music
(b) Surprise oneself
(c) Praise oneself
(d) Condone oneself
Ans:
(c) Praise oneself Blow one’s own trumpet = talk boastfully about one’s achievements; sing one’s own praises. Look at the sentence: He refused to blow his own trumpet and blushingly declined to speak.

Q23. Blow one’s trumpet
(a) To praise another
(b) To praise a leader
(c) To praise oneself
(d) To praise a community
Ans: (c) to praise a oneself Blow one’s trumpet = talk boastfully about one’s achievement. Look at the sentence: He refused to blow his own trumpet and blushingly declined to speak.

Q24. Stick to his guns
(a) Stand by his truth
(b) Maintain his own opinion
(c) Maintain his weapons
(d) Maintain his anger
Ans: (b) Maintain his own opinion Stick to his guns = to continue to have his own beliefs. Look at the sentence: Despite harsh criticism, he is sticking to his guns on this issue.

Q25. At sea
(a) Journey (b) At a loss
(c) Surprise (d) Sad
Ans:
(b) at a loss At sea = confused. Look at the sentence: Reading economic theory leaves me feeling at sea.

Top
error: Content is protected !!