You are here
Home > QB Subjectwise > Part 269 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 269 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. One who is able to use both hands
(a) sinister
(b) ambidextrous
(c) ambivalent
(d) amateur
Ans:
(b)ambidextrous

Q2. Chief of a group of workmen.
(a) chieftain (b) engineer
(c) foreman (d) middleman
Ans: (c) foreman

Q3. Bitter quarrel between two families existing for a long period.
(a) siege (b) feud
(c) battle (d) war
Ans: (b) feud

Q4. Animals without a backbone.
(a) marsupials (b)mammals
(c) vertebrate (d) invertebrates
Ans:
(d) invertebrates

Q5. The act of killing a king
(a) regicide (b) regalcide
(c) genocide (d) homicide
Ans: (a) regicide

Q6. Emission of light or heat from a central point
(a) rays (b) refraction
(c) reflection (d) radiation
Ans: (d) radiation

Q7. That which cannot be believed
(a) awesome (b) incredible
(c) credible (d) ineffective
Ans:
(b) incredible

Q8. Action that is likely to make people very angry
(a) inflationary
(b) inflammable
(c) commensurable
(d) inflammatory
Ans: (d) inflammatory

Q9. A humorous drawing dealing with current events or politics.
(a) sketch (b) illustration
(c) cartoon (d) skit
Ans: (c) cartoon

Q10. Act of mercy killing
(a) suicide (b) euthanasia
(c) immolation (d) asphyxiation
Ans:
(b) euthanasia

Q11. A paper written by hand
(a) manuscript
(b) autobiography
(c) print
(d) document
Ans: (a)manuscript

Q12. Bare minimum needed for survival
(a) sustenance
(b) subsistence
(c) sustainable
(d) supplement
Ans: (b) subsistence

Q13. People who belong to the same country
(a) patriots (b) comrades
(c) compatriots (d) natives
Ans:
(c) compatriots

Q14. A large enclosure or building for keeping birds
(a) aviary (b) effrontery
(c) augury (d) apiary
Ans: (a) aviary

Q15. Printed notice of somebody’s dearth
(a) mourning
(b) obituary
(c) condolence
(d) commiseration
Ans: (b) obituary

Q16. One who is not easily pleased by anything
(a) fanatic (b) fatalistic
(c) fastidious (d) neurotic
Ans: (c) fastidious

Q17. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. a loud, harsh, piercing cry
(a) noise (b) howl
(c) screech (d) cry
Ans: (c) screech

Q18. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. A hollow object used to contain something.
(a) platter (b) salver
(c) plate (d) receptacle
Ans: (d) receptacle

Q19. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. To sweep over something so as to surround it completely.
(a) engulf (b) imbibe
(c) drown (d) plunge
Ans: (a) engulf

Q20. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. To take someone somewhere suddenly and quickly
(a) rush (b) whisk
(c) fly (d) flit
Ans:
(b)whisk

Q21. The act of killing a whole group of people, specially a whole race.
(a) patricide (b) genocide
(c) parricide (d) matricide
Ans: (b) genocide patricide = the killing of one’s father parricide = the killing of a parent or other near relative matricide = the killing of one’s mother

Q22. Animals that can live on land and in water.
(a) anthropoid (b) aquatic
(c) amphibian (d) marsupial
Ans: (c) amphibian anthropoid = resembling a human being in form aquatic = Animal which lives in water marsupial = a mammal of an order whose members are born incompletely developed.

Q23. A hater of woman.
(a) monarchist (b) misanthrope
(c) philanderer (d) misogynist
Ans: (d) misogynist misanthrope = a person who dislikes humankind and avoids human society philanderer = a man who readily enters into casual sexual relationships with women monarchist = a supporter of the principle of having monarchs.

Q24. A state where there is no effective government.
(a) secular (b) democracy
(c) governance (d) anarchy
Ans: (d) anarchy

Q25. A person who opposes war or use of military force.
(a) narcissist (b) fatalist
(c) pacifist (d) fascist
Ans: (c) pacifist narcissist = a person who has an excessive interest in or admiration of themselves. fatalist = submission to fate fascist = an advocate of the system of fascism. Idioms Phrase

Top
error: Content is protected !!