You are here
Home > QB Subjectwise > Part 266 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 266 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Violation of that which is holy and sacred
(a) malevolent (b) sacrilege
(c) bizarre (d) iniquitous
Ans: (b) sacrilege sacrilege (N.): the act of depriving something of its sacred character malevolent (Adj.): having/ showing a desire to harm other people bizarre (Adj.): unusual iniquitous (Adj.): very unfair/ wrong

Q2. One who believes in many Gods.
(a) polyglot (b) polygamy
(c) polygon (d) polythiest
Ans: (d) polytheist polytheist (N.): one who believes in a plurality of gods polyglot (N.): a person who speaks more than one language polygamy (N.): having more than one spouse at a time polygon (N.): a closed plane figure bounded by straight sides

Q3. One who lends money on high rates of interest
(a) usurper (b) usherer
(c) usurer (d) undertaker
Ans: (c) userer userer (N.): a person who lends money to people at unfairly high rates of interest usurper (N.): one who wrongly/ illegally seizes and holds the place of another usherer (N.): someone employed to conduct others undertaker (N.): one whose business is the management of funerals

Q4. A post with little work but high salary.
(a) freelancer (b) sine qua non
(c) sinecure (d) quangos
Ans: (c) sinecure sinecure (N.): an office that involves minimal duties freelancer (N.): a writer/artist who sells services to different employers without a longterm contract with any of them sine qua non (N.): a pre requisite quangos (N.): an organization dealing with public matters, started by the government, but working independently and with its own legal powers

Q5. A person, especially a young one, with exceptional abilities.
(a) intellectual (b) prodigy
(c) genius (d) mastermind
Ans: (b) prodigy prodigy (N.): an unusually gifted/intelligent (young) person

Q6. Incapable of feeling tired or exhausted
(a) invincible (b) inflatable
(c) indefatigable (d) inextricable
Ans: (c) indefatigable indefatigable (Adj.): showing sustained enthusiastic action with unflagging vitality invincible (Adj.): incapable of being overcome/subdued inflatable (Adj.): designed to be filled with air/gas inextricable (Adj.): incapable of being untied/disentangled

Q7. A new word coined by an author.
(a) novelty (b) innovation
(c) neologism (d) inception
Ans:
(c) neologism neologism (N.): a newly invented word/phrase

Q8. One who collects postage stamps.
(a) Philanthropist
(b) Numismatist
(c) Philatelist
(d) Curator
Ans: (c) philatelist philatelist (N.): a collector and student of postage stamps philanthropist (N.): someone who makes charitable donations intended to increase human wellbeing numismatist (N.): a collector and student of money (coins in particular) curator (N.): the custodian of a collection (museum/library)

Q9. Those who pass through this gate without permission will be prosecuted.
(a) bypassers
(b) absconders
(c) thoroughfares
(d) trespassers
Ans: (d) trespassers trespassers (N.): someone who intrudes on the privacy/property of another without permission bypassers (N.): one who passes by absconders (N.): one who runs away and hides to avoid arrest/ prosecution thorough fares (N.): a public road from one place to another

Q10. Nations that do not trust each other/look upon each other.
(a) calmly (b) hopefully
(c) askance
(d) retrospectively
Ans: (c) askance

Q11. Constant effort to achieve something.
(a) patience (b) vigour
(c) enthusiasm
(d) perseverance
Ans: (d) perseverance persevernace (N.): the quality of continuing to try to achieve a particular aim despite difficulties

Q12. The story of one’s own life.
(a) autobiography
(b) cartography
(c) calligraphy
(d) bibliography
Ans: (a) autobiography autobiography (N.): a biography of yourself cartography (N.): the making of maps and charts calligraphy (N.): beautiful hadwriting bibliography (N.): a list of writings with time and place of publication

Q13. A person who constantly thinks that he is sick.
(a) hypochondriac
(b) misogynist
(c) misanthrope
(d) hyper pituitary
Ans: (a) hypochondriac hypochondriac (N.): a patient with imaginary symptoms and ailments misogynist (N.): a person who dislikes women misanthrope (N.): a person who dislikes people

Q14. One of the timetested ways of remembering a series of items.
(a) recollection
(b) schematizing
(c) mnemonic
(d) ingenuity
Ans: (c)mnemonic mnemonic (Adj.): helping you to remember something

Q15. A careful preservation and protection of wildlife is the need of the hour.
(a) management
(b) embankment
(c) enhancement
(d) conservation
Ans: (d) conservation

Q16. Anything written in a letter after it is signed.
(a) corrigendum
(b) manuscript
(c) postscript
(d) postdiction
Ans: (c) postscript postscript (N.): a note appended to a letter after the signature corrigendum (N.): a printer’s error to be corrected manuscript (N.): a copy of a book, piece of music, etc. before it has been printed postdiction (N.): prediction after the fact

Q17. We are expecting a good monsoon this year.
(a) getting
(b) predicting
(c) hoping
(d) visualising
Ans: (b) predicting

Q18. Responsible according to law.
(a) eligible (b) illegitimate
(c) legalised (d) liable
Ans: (d) liable

Q19. Opposed to great or sudden change.
(a) conservative
(b) revolutionary
(c) evolutionary
(d) static
Ans:
(a) conservative

Q20. One who studies the working of the human mind.
(a) anthropologist
(b) psychologist
(c) neurologist
(d) ethnologist
Ans: (b) psychologist

Q21. Place given to soldiers to live in
(a) barracks (b) trench
(c) garage (d) quay
Ans: (a) barracks

Q22. A person of South African Dutch descent
(a) boar (b) boer
(c) boor (d) bore
Ans:
(b) boer

Q23. Lack of skill
(a) inertness (b) insistence
(c) ineptness (d) insolence
Ans: (c) lack of skill = Ineptness; ineptitude. Look at the sentence: The case remained unsolved due to lack of skill shown by the police.

Q24. Stick with a thick end used in a mortar for pounding
(a) thistle (b) stifle
(c) sceptre (d) pestle
Ans: (d) pestle

Q25. An act when people vote in order to make a decision about a particular subject or policy rather than voting for a person
(a) election (b) exitpoll
(c) byelection (d) referendum
Ans:
(d) referendum

Top
error: Content is protected !!