You are here
Home > QB Subjectwise > Part 265 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 265 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Postponement or delay permitted in the suffering of a penalty or the discharge of an obligation.
(a) respite (b) spire
(c) splurge (d) scourge
Ans: (a) respite respite (N.): the act of reprieving, postponing/ remitting punishment spire (N.): a tall pointed structure on the top of a building, especially a church splurge (N.): an act of spending a lot of money on something that you do not really need scourge (N.): a person who inspires fear/dread

Q2. Deviation from the right course
(a) imagination
(b) amalgamation
(c) illumination
(d) aberration
Ans:
(d) aberration aberration (N.): a disorder in one’s mental state amalgamation (N.): the combination of two/more of anything

Q3. A person’s peculiar habit
(a) trait
(b) idiosyncrasy
(c) idiolect (d) talent
Ans: (b) idiosyncrasy idiosyncrasy (N.): a person’s particular way of behaving, thinking, etc., especially when it is unusual trait (N.): a particular quality in your personality idiolect (N.): the way that a particular person uses language talent (N.): a natural ability to do something well

Q4. Speech delivered without preparation
(a) rhetoric (b) oration
(c) extempore
(d) maiden speech
Ans: (c) extempore extempore (N.): with little/no preparation rhetoric (N.): using language effectively to please/persuade oration (N.): an instance of addressing an audience formally maiden speech (N.): first speech

Q5. One who will do any job for anyone for money
(a) mercenary (b) recruit
(c) hoodlum (d) merchant
Ans:
(a) mercenary mercenary (N.): a soldier who will fight for any country/group that offers payment recruit (N.): a recently enlisted soldier/member hoodlum (N.): an aggressive and violent young criminal

Q6. An act of travelling from one place to another
(a) series (b) journey
(c) sequence (d) programme
Ans: (b) journey

Q7. The thing no longer in use
(a) obstacle (b) obsolete
(c) obsidian (d) obstruction
Ans: (b) obsolete obsolete (Adj.): no longer in use obsidian (N.): a type of dark rock that looks like glass and comes from volcanoes

Q8. Misappropriation of money
(a) embezzlement
(b) robbery
(c) theft
(d) fraud
Ans:
(a)embezzlement embezzlement (N.): the fraudulent appropriation of funds/property entrusted to your care but actually owned by someone else

Q9. When something moves in a straight line
(a) quadrilineal
(b) octalineal
(c) rectilineal
(d) trapilineal
Ans: (c) rectilineal rectilineal/rectilinear (Adj.): in a straight line

Q10. Tending to associate with others of one’s kind
(a) grassivorous
(b) gregarian
(c) gregarious
(d) graminivorous
Ans: (c) gregarious gregarious (Adj.): sociable; friendly ; living in groups gregarian (Adj.): having no special distinction, rank, or status, or belonging to a large mass of people graminivorous (Adj.): feeding on grass (animals)

Q11. General pardon for offences against the state
(a) sanctify (b) amnesty
(c) gratuity (d) redtapism
Ans: (b) amnesty amnesty (N.): the formal act of liberating someone sanctity (N.): the state of being very important and worth protecting gratuity (N.): money that is given to employees when they leave their job redtapism (N.): the practice of requiring excessive paper work and tedious procedures before official action can be considered or completed

Q12. A person motivated by irrational enthusiasm.
(a) moderate (b) conservative
(c) fanatic (d) fan
Ans: (c) fanatic fanatic (N.): a person who is extremely enthusiastic about something moderate (N.): a person who has opinions, especially about politcs, that are not extreme conservative (N.): a person who is opposed to great/sudden social change fan (N.): a person who admires somebody/something or enjoys watching/listening to somebody/ something very much

Q13. Wide, uninterrupted view
(a) window view
(b) panorama
(c) macroscopic
(d) eagle view
Ans: (b) panorama panorama (N.): a view of a wide area of land

Q14. An instrument for measuring pressure of gases
(a) barometer (b) anemometer
(c) micrometer (d) manometer
Ans: (d) manometer manometer (N.): an instrument used for measuring the pressure of liquids and gases barometer (N.): an instrument for measuring air pressure to show when the weather will change anemometer (N.): a gauge for recording the speed and direction of wind micrometer (N.): a device used for measuring very small distances/spaces, using a screw with a very fine thread

Q15. That cannot be expressed in words
(a) indelible (b) ineffable
(c) ingrate (d) inexorable
Ans: (b) ineffable ineffable (Adj.): too great/ beautiful to describe in words indelible (Adj.): that cannot be removed/erased ingrate (Adj.): ungrateful inexorable (Adj.): that cannot be stopped/changed; retentless

Q16. A mixture of dried, naturally fragrant plant material, used to provide a gentle natural scent inside buildings, especially in residential settings.
(a) potpourri (b) perfume
(c) scent (d) aroma
Ans: (a) potpourri potpourri (N.): a mixture of dried flowers and leaves used for making a room smell aroma (N.): a pleasant, noticeable smell

Q17. Placing different things in order to create an interesting effect
(a) sit for a portrait
(b) render precisely
(c) juxtapose
(d) framing
Ans: (c) juxtapose juxtapose (V.): place side by side

Q18. Study of cultures
(a) eremology (b) etymology
(c) ethology (d) ethnology
Ans: (d) ethnology ethnology (N.): the scientific study and comparison of human races eremology (N.): the systematic study of desert features and phenomena etymology (N.): the study of the origin and history of words and their meanings ethology (N.): the branch of zoology that studies the behaviour of animals in their natural habitats

Q19. A person speaking many languages
(a) conversant (b) polyglot
(c) talkative (d) orator
Ans: (b) polyglot polyglot (N.): a person who knows, uses/writes in more than one language conversant (Adj.): knowing about something orator (N.): a person who delivers a speech/oration

Q20. A lengthy and aggressive speech addressed to a large assembly.
(a) hullabaloo
(b) cacophony
(c) pandemonium
(d) harangue
Ans:
(d) harangue harangue (N.): a loud bombastic declamation expressed with strong emotion hullabaloo (N.): disturbance usually in protest cacophony (N.): loud confusing disagreeable sounds pandemonium (N.): a state of extreme confusion and disorder

Q21. One who is not easily pleased by anything
(a) gullible (b) fastidious
(c) innocent (d) amenable
Ans: (b) fastidious fastidious (Adj.): giving careful attention to detail gullible (Adj.): easily tricked becuase of being too trusting amenable (Adj.): readily reacting to suggestions and influences

Q22. Head of monks in an abbey
(a) padre (b) dean
(c) abbot (d) deacon
Ans: (c) abbot abbot (N.): the superior of a monastery padre (N.): father (priest in churches) dean (N.): an administrator in charge of a division of a university/college deacon (N.): a cleric ranking just below a priest in churches

Q23. The word is no longer in use.
(a) obsolete (b) old fashion
(c) antique (d) vanished
Ans: (a) obsolete

Q24. A person unselfishly concerned for or devoted to the welfare of others.
(a) egoist (b) unselfish
(c) altruist (d) welfarist
Ans: (c) altruist altruist (N.): someone who makes charitable donations intended to increase human well being egoist (N.): a selfcentred person with little regard for others welfarist (N.): of/relating to a welfare state

Q25. Inscription on a gravestone
(a) obituary
(b) memorial
(c) epitaph
(d) epigraph
Ans: (c) epitaph epitaph (N.): an inscription on a tombstone obituary (N.): a notice of someone’s death (with his life and achievements) memorial (N.): a structure evected to commemorate persons/events epigraph (N.): an engraved inscription

Top
error: Content is protected !!